Connect with us
Advertisement

Actualitate

„Creşe pentru copiii României”: 13 creşe noi în judeţul Alba, propuse pentru înfiinţare în cadrul programului naţional. Proiect la Senat

Publicat

cresa Parlamentarii propun aprobarea unui proiect legislativ prin care unităţile pentru copiii mici să fie înfiinţate prin hotărâre de guvern, nu prin decizie a consiliului local, aşa cum prevede acum legislația. Astfel, Programul Național „Creșe pentru copiii României” prevede înființarea, de către Guvern, a 544 de noi creșe, pe baza numărului de locuitori. Potrivit documentului, în județul Alba se propun înființarea unui număr de 13 noi creșe, dintre care 4 în municipiul Alba Iulia.

Proiectul legislativ înregistrat la Senat pentru dezbatere prevede înfiinţarea, de către Guvern, a 544 de noi creşe, pe baza numărului de locuitori, dar neţinându-se cont de creşele existente.

„Pe lângă concediul maternal și acordarea ajutoarelor financiare pentru creșterea copilului, statul trebuie să-și dezvolte și politicile în ceea ce privește înființarea, organizarea și funcționarea creșelor, una dintre problemele cu care se confruntă tinerele familii fiind creșterea și educația timpurie a copilului.

În țara noastră numărul insuficient de locuri de creșe și grădinițe corelat cu nevoia părinților de a se întoarce în câmpul muncii determină ca un număr important de familii să apeleze la serviciile de <babysitting> intermediate de agențiile de plasare sau să contacteze direct persoanele care își oferă astfel de servicii. În majoritatea cazurilor când bona ajunge în familie nu are contract de muncă înregistrat la instituțiile competente, astfel putem spune că acest fenomen încurajează, perpetuează și proliferează <munca la negru>”, transmit inițiatorii în expunerea de motive.

Potrivit parlamentarilor, numărul părinților care își lasă copiii în grija bonelor este mult mai mare decât a celor care își dau copiii la creșe, pe de o parte pentru că sunt insuficiente, iar pe de altă parte, la creșele particulare costurile sunt mult prea mari pentru familiile ai căror membrii aflați în câmpul muncii câștigă salariul minim pe economie.

Documentul prevede faptul că „finanţarea cheltuielilor necesare construirii, organizării şi funcţionării creşelor înfiinţate prin Programul Naţional <Creşe pentru copiii României>, se realizează din sume alocate de la bugetul de stat, prin Inspectoratele şcolare judeţene”. Totodată, terenurile pentru construirea creşelor vor fi puse la dispoziţia Guvernului prin hotărâri ale consiliilor locale în termen de 60 de zile de la data adoptării hotărârii de guvern privind finanţarea construirii de creşe.

Inițiatorii au prezentat, în expunerea de motive, o fișă financiară în care sunt trecute numărul de creșe propuse pentru municipii și orașe, dar și costurile estimative.

Astfel, dacă propunerea legislativă va intra în vigoare, în județul Alba ar urma să fie construite un număr de 13 creșe, astfel:

– municipiul Alba Iulia (63.536 locuitori) – 4 creșe

– municipiul Aiud (22.876 locuitori)  – 2 creșe

– municipiul Blaj (20.630 locuitori) – 2 creșe

– municipiul Sebeș (27.019 locuitori) – 2 creșe

– orașul Cugir (21.376 locuitori) – 2 creșe

– orașul Ocna Mureș (13.036 locuitori) – 1 creșă

Potrivit expunerii de motive, costul estimativ pentru construirea unei creșe este de 1.400.000 de lei. Efortul bugetar total se ridică astfel la suma de 775.600.000 lei, reprezentând aproximativ 174.900.000 de euro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement