Economie
Creștere puternică a IRCC: presiune mai mare pentru românii care vor credite imobiliare. Analiză
Odată cu creșterea IRCC, românii încep să resimtă că nu mai pot lua credite imobiliare. Nu se mai încadrează în condiții.
O soluție ar fi o dobândă finală mai mică aplicată de bănci, prin reducerea marjei.
Însă sumele maxime pe care le vor da băncile ar putea fi mai mici față de analizele financiare, potrivit Ziarului Financiar, citat de Mediafax.
Tot mai mulţi potenţiali clienţi ai dezvoltatorilor imobiliari s-au trezit că băncile nu le mai aprobă creditele imobiliare pentru că nu se mai încadrează ca urmare a noului nivel al IRCC calculat la 5,7% pentru T1/2023, pe baza datelor din T3/2022, ratele fiind mai mari cu 30-50%.
Creşterea IRCC este cea mai puternică de până acum de la un trimestru la altul, de la 4,06% în T4/2022, până la 5,7% în T1/2023, ceea ce înseamnă o creştere cu 40% a IRCC. Această creştere a IRCC, în funcţie de nivelul ratelor bancare, se traduce în creşterea ratelor cu 30-50%.
În acelaşi timp, anul 2023 a început şi cu o creştere a dobânzii-cheie. BNR a majorat dobânda de referinţă cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,75% la 7%, ceea ce ar putea antrena creşterea dobânziii interbancare ROBOR şi a dobânzilor la credite.
În trimestrul doi din 2023 indicele IRCC ar putea urca la 6%, însemnând noi creşteri ale ratelor creditelor ipotecare ale românilor.
Pentru cei aflaţi la limită cu gradul de îndatorare de 40% pe familie, situaţia este dificilă pentru că băncile nu mai acceptă creditul. Pe de altă parte, unele bănci au început să reducă marja fixă pentru a oferi în continuare şansa clienţilor de a contracta un credit ipotecar.
sursă: Mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News