Eveniment
CRIMA din Lunca Mureşului: Barsony Gligor rămâne în arest preventiv. Instanța a amânat cauza din „lipsa avocatului din oficiu”
Barsony Gligor, bărbatul cercetat pentru uciderea fostului primar din comuna Lunca Mureşului, Ioan Rusu, se află în continuare în stare de arest preventiv, în penitenciarul din Aiud. Este a șasea prelungire a mandatului primită de.
Ultimul termen al bărbatului acuzat de crima a fost la începutul lunii august însă instanța a amânat cauza „ În vederea administrării materialului probator, dar şi faţă de lipsa avocatului din oficiu al inculpatului”.
Bărbatul se află la penitenciarul din Aiud cu mandat de arestare preventivă, prelungit șasea oară.
„În baza art. 362 Cod procedură penală raportat la art. 208 alin. 4 Cod procedură penală menţine măsura arestării preventive a inculpatului Barsony Gligor …, în prezent aflat în Penitenciarul Aiud. În baza art. 275 alin. 3 Cpp cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică azi, 07.08.2017. ” se arată în soluționarea pe scurt.
Ioan Rusu a fost ucis în 26 noiembrie 2016, seara, în timp ce se afla pe raza comunei Lunca Mureşului. Pe fondul unui conflict spontan, Barsony Gligor i-a aplicat victimei de 62 de ani mai multe lovituri cu un cuţit, cauzându-i 20 plăgi, unele tăiate altele înţepate, situate la nivelul capului, gâtului, palmelor, abdomenului şi genunchiului stâng, care au condus la deces. Bărbatul ucis a fost găsit noaptea, în jurul orei 3.30, lângă maşina proprie, la marginea satului, de către şeful de post şi un prieten de familie, chemat de soţie în ajutor pentru a-l căuta.
Pe parcursul investigaţiei criminalistice de la locul faptei, lângă autoturismul victimei a fost identificată o urmă de adâncime imprimată pe noroi prezentând striaţii asemănătoare cu cele existente pe pantalonii victimei, dar şi a unei alte perechi de pantaloni. S-au ridicat probe biologice de pe volan, cheia de contact, sticle de plastic, un fragment textile descoperit la 45 de metri de maşină, hainele victimei. Au mai fost recoltate probe biologice de la 25 de persoane, aflate în anturajul fostului primar. Probele au fost transmise Institutului Naţional de Criminalistică din IGPR în scopul efectuării unei expertize genetice judiciare (ADN).
Ancheta părea să bată pasul pe loc, dar la un moment dat s-a decis să se extindă aria căutărilor pe o suprafaţă cu o arie de 1 km faţă de locul crimei. În 6 decembrie 2016, la 10 zile de la comiterea omorului, la nord de terenul de fotbal din Localitatea Lunca Mureşului, în vegetaţie, a fost identificată o pereche de pantaloni de catifea de culoare neagră, care prezentau urme de noroi pe partea exterioară. Pe pânza din care este confecţionat buzunarul interior din partea dreaptă faţă au fost identificate mai multe pete de substanţă brun roşcată cu aspect de sânge. Modelul pantalonilor se potrivea cu cel al obiectului de vestimentaţie care a produs urma – formă de adâncime imprimată în noroi, descoperită lângă maşină.
Printr-o constatare traseologică realizată de experţi din cadrul IPJ Alba s-a stabilit că forma respectivă din noroi a fost creată de către perechea respectivă de pantaloni. În 9 decembrie, anchetatorii au ajuns la locuinţa lui Barsony Gligor, care locuieşte în apropierea locului unde au fost găsiţi pantalonii. Bărbatul prezenta mai multe plăgi tăiate la mâna stângă. S-a solicitat o examinare medico-legală a acestuia, concluzia find că cele 6 plăgi tăiate s-au putut produce cu 10 – 15 zile în urmă. Tot atunci i s-au recoltat probe biologice în scopul efectuării expertizei AND. Anchetatorii au mai stabilit că la locuinţa fiului uspectului au fost efectuate lucrări de zugrăvire interioară cu vopsea lavabilă de culoare roz, asemănătoare cu cea descoperită pe pantalonii identificaţi în 6 decembrie.
Nora lui Barsony Gligor, martor în dosar, a declarat că recunoaşte pantalonii ca fiind ai socrului său. Aceasta a mai spus că, în 25 noiembrie, socrul său i-a solicitat telefonul mobil pentru a vorbi cu Ioan Rusu. Femeia a mai declarat că, în 27 noiembrie, a constatat că socrul său era tăiat la mână şi bandajat, în condiţiile în care cu o zi înainte nu era rănit. La întrebarea fiului său, Barsony Gligor a răspuns că s-a tăiat în pădure la lemne. Constatarea ulterioară a fost că bărbatul nu adusese lemne acasă. De asemenea, nora îi împrumutase socrului un cuţit de aproximativ 20 cm, de culoare neagră, care, însă, nu mai era de găsit. Un alt martor le-a spus anchetatorilor că, în 27 noiembrie, dimineaţa, în timp ce mergea la biserică a observat că inculpatul ardea mai multe obiecte de vestimentaţie în apropierea locuinţei sale.
În 10 decembrie, Institutul Naţional de Criminalistică a finalizat experizele ADN. Astfel, s-a stabilit că urma recoltată de la nivelul buzunarului drept al pantalonilor este sânge uman, iar ”genotiparea” acesteia a pus în evidenţă un amestec de profiluri genetice ce provine de la minimum două persoane în care sunt incluse profilurile genetice ale lui Barsony Gligor şi Rusu Ioan. De asmenea, urma recoltată de la nivelul genunchiului drept al panatalonului de catifea s-a stabilit că este sânge uman ce provine de la victimă. Pe baza acestor informaţii, Barsony Gligor a fost reţinut în 11 decembrie 2016, pentru comiterea infracţiunii de omor. Suspectul a afirmat că rănile la mână şi le-a produs după ce a căzut pe calea ferată şi a indicat un martor care să confirme această situaţie. Audiat, martorul a infirmat spusele inculpatului. De asemenea, a mai susţinut că după ce s-a lovit la lemne, în pădure, a mers la un nepot pentru a se pansa. Şi această susţinerea a fost infirmată. Despre pantalonii descoperiţi de anchetatori, inculpatul a spus că a avut o pereche asemănătoare dar a aruncat-o la tomberon cu 2-3 luni în urmă.
La sfârşitul lunii martie 2017 a fost finalizat şi raportul de expertiză genetică judiciară în legătură cu probele ridicate de pe celelalte obiecte. Pe volan, cheia de contact şi o sticlă de apă din plastic s-a identificat un amestec de profiluri genetice ce provine de la minimum două persoane în care sunt incluse profilurile genetice ale lui Barsony Gligor şi Rusu Ioan. Pe fragmentul de material textile a fost găsit sângele agresorului. Acesta şi-a bandajat mâna şi a aruncat materialul când s-a îndepărtat de locul faptei. Rănile de la mâna stângă şi le-a provocat prin mânuirea neatentă a cuţitului.
Barsony Gligor a negat permanent comiterea crimei şi a refuzat să dea declaraţii pentru ca procurorii şi poliţiştii să stabilească un mobil al crimei. Nu a fost găsit nici cuţitul cu care a fost ucis Ioan Rusu. Inculpatul nu a putut oferi detalii cu privire la dispariţia cuţitului luat de la nora sa. Cert este că, la scurt timp după comiterea faptei, acesta a împrumutat un alt cuţit de la o vecină. Acesta a fost suspus şi testului cu detectorul de minciuni rezultatul fiind acela de ”comportament disimulat”. Cert este că cei doi se cunoşteau d emai multă vreme. Din declaraţiile soţiei victimei rezultă că Ioan Rusu l-a ajutat de mai multe ori pe Barsony Gligor cu bani, haine şi mâncare, acesta fiind şi angajat o perioadă la ferman victimei.
Inculpatul a fost trimis în judecată, în 3 aprilie 2017, la Tribunalul Alba. Barsony Gligor este recidivist, fiind condamnat de mai multe ori la închisoare. A fost eliberat condiţionat în ianuarie 2014 cu rest de pedeapsă de 297 de zile. Bărbatul riscă până la 20 de ani de închisoare. Dacă instanţa îi găseşte circumstanţe agravante, pedeapsa se poate mări până la 25 de ani.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News