Actualitate
Crin Antonescu, preşedinte interimar: „Nu se va exercita presiune politică asupra instituţiilor statului”
După aprobarea în Parlament a propunerii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, cel care i-a luat locul până la referendumul din 29 iulie, Crin Antonescu a făcut declaraţii privind condiţiile de funcţionare a statului în această perioadă. Prezent la conferinţa de presă de vineri seara, premierul Victor Ponta a confirmat sprijinul Guvernului pentru acţiunile preşedintelui interimar.
Preşedintele interimar Crin Antonescu: “Peste două treimi dintre parlamentari au votat pentru suspendarea preşedintelui. Cetăţenii sunt chemaţi să voteze în 29 iulie dacă sunt sau nu de acord cu demiterea lui Traian Băsescu.
Dreptul Parlamentului de a luat decizia nu a fost contestată nici măcar de preşedintele Traian Băsescu. Democraţia şi statul de drept din România dau o probă de maturitate.
În calitate de preşedinte interimar, doresc să reafirm şi să garantez ataşamentul meu personal şi al parlamentarilor USL şi a tuturor celor care au votat – faţă de instituţiile statului, scoase complet de sub influenţa politică – CCR, ÎCCJ, Parchetul, DNA, ANI, serviciile speciale (SRI, SIE), justiţia – toate acestea vor avea o funcţionare corectă, nu se va exercita presiune politică asupra lor.
Statul român îşi desfăşoară activitatea normal, în condiţiile unui stat democratic deplin, membru al Uniunii Europene.”
Premierul Victor Ponta: “Garantez sprijinul total al Guvernului României pentru preşedintele interimar. Voi sprijini efortul de a garanta în totalitate independenţa şi buna funcţionare a instituţiilor statului.
Guvernul are obligaţia de a asigura îndeplinirea tuturor obligaţiilor în baza acordurilor cu instituţiile internaţionale. Voi face toate eforturile pentru a explica partenerilor internaţionali că România funcţionează ca stat de drept şi democratic. Este extreme de important să dovedim pas cu pas că acuzaţiile aduse în această perioadă nu se confirmă. Este cazul să asigurăm stabilitate, predictibilitate, că nu există niciodată arbitru deasupra poporului român.”
Crin Antonescu a precizat că va încerca să limiteze la minimum exercitarea în această perioadă a prerogativelor de preşedinte interimar, pe care le va îndeplini cu discreţie, în aşteptarea votului de la referendum.
„Nu sunt preşedinte ales, ci doar interimar. Situaţia mea în PNL este reglementată de acest statut – în cursul dimineţii de luni, mă voi retrage temporar din partid, pe perioada interimatului. Un vicepeşedinte va prelua funcţia de conducere”, a mai spus Antonescu.
Atribuţiile preşedintelui interimar, potrivit Constituţiei
Preşedintele interimar nu se poate adresa Parlamentului cu mesaje privind principalele probleme politice ale naţiunii, nu poate dizolva Parlamentul şi nu poate convoca referendum.
În schimb, poate încheia tratate internaţionale negociate de Guvern, poate acredita şi rechema reprezentanţii diplomatici ai României, poate aproba înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
De asemenea, el este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate. Numai în cazuri excepţionale, hotărârea Preşedintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare.
În plus, el poate conferi decoraţii şi titluri de onoare, poate acorda gradele de mareşal, de general şi de amiral, poate numi în funcţii publice şi poate acorda graţierea individuală. (sursa: realitatea.net)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News