Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Criteriile pentru evaluarea şi clasificarea universităţilor vor fi stabilite până la sfârşitul anului

Publicat


Până la sfârşitul anului se vor stabili criteriile care vor sta la baza noii proceduri de evaluare şi clasificare a universităţilor, a declarat ministrul delegat pentru învăţământul superior, Mihnea Costoiu. Printre criterii vor fi activitatea de cercetare şi capacitatea de internaţionalizare.

Costoiu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă că în cadrul Consiliului Naţional al Rectorilor, organizat vineri şi sâmbătă la Suceava, va fi o primă discuţie privind noua procedură de evaluare şi clasificare a universităţilor.

„În acest an noi ne dorim să stabilim transparent care sunt condiţiile, care sunt criteriile pe baza cărora se va face clasificarea şi ierarhizarea, dacă putem merge mai departe, prin a compara programe de studii total diferite. Spre exemplu, putem compara un program de la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport cu un program de automatică de la Suceava sau de la Politehnica din Bucureşti sau de oriunde din ţară? Putem compara un program de medicină cu un program de comunicare? Trebuie să stabilim toate aceste lucruri”, a spus Costoiu.

El a arătat că sunt foarte multe criterii care pot fi luate în calcul, dar că printre acestea trebuie să se găsească activitatea de cercetare – un element care va trebui cuantificat, dar şi capacitatea universităţilor de a se internaţionaliza, de a-şi crea propriul viitor.

„Criteriile vor fi discutate pe parcursul acestor luni. Noi credem că începând cu anul 2014-2015, această clasificare ar trebui să funcţioneze, să fie realizată şi să producă efecte. În acest an să creăm mecanismul, să colectăm datele de la universităţi, să se producă evaluarea propriu-zisă şi, începând cu 2014-2015, să putem aplica rezultatul acestei evaluări”, a spus Costoiu.

Ministrul delegat pentru învăţământul superior a reamintit că în anul 2011 a fost realizat procesul evaluare şi clasificare a universităţilor arătând că acest proces a avut o problemă majoră şi anume lipsa transparenţei.

La rândul său, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat că MEN şi-a propus ca la 1 septembrie 2014 să fie finalizată clasificarea universităţilor.

„Nu vreau din start să neg acest termen, însă dacă vom considera că avem nevoie de mai mult timp, nu avem nicio problemă să aşezăm lucrurile în aşa fel încât totul să fie clar, să fie făcut după proceduri, universităţile să ştie exact de ce au fost aşezate pe un etaj sau altul”, a spus Pricopie.

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Mihai Cîmpeanu, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă că absorbţia absolvenţilor pe piaţa muncii, rolul universităţii în dezvoltarea regională, alături de partea de cercetare, sunt parametrii care trebuie luaţi în considerare într-o viitoare „cât mai apropiată” clasificare a universităţilor.

Preşedintele CNR a arătat că procedura de clasificare care a fost făcută nu s-a realizat cu consultarea universităţilor. La şedinţele CNR sunt reprezentate 74 din cele 92 de universităţi acreditate care compun sistemul românesc de învăţământ superior.

sursa: mediafax


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT pe DN 1, între Alba Iulia și Sebeș. O persoană rănită după un impact între o mașină și un microbuz

Publicat

Un accident rutier s-a produs vineri dimineața, pe DN 1, între Alba Iulia și Sebeș. O persoană a rămas încarcerată după ce o mașină și un microbuz s-au lovit. UPDATE: Traficul se desfășoară alternativ. Știrea inițială Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a produs în zona „Izvorul lui Homoșteanu”. În evenimentul rutier au fost implicate două autovehicule. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Elevă de la Liceul de Arte din Alba Iulia, în CARANTINĂ la Boli Infecțioase. Va fi internată și mama fetei. Precizările DSP

Publicat

O elevă de la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia a fost adusă, joi seara, la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean, în spațiul amenajat pentru carantină de la Compartimentul Dermatologie. Fata a fost în excursia în Italia, săptămâna trecută și se afla în izolare la domiciliu. Eleva este din Teleac și […]

Citește mai departe
Publicitate

CÎMPENI

Investiție în infrastructura educațională rurală, în Munții Apuseni. Şcoala generală din Bistra va fi modernizată și extinsă

Publicat

Şcoala generală cu clasele I-IV din comuna Bistra va fi reabilitată, modernizată și extinsă, pentru a asigura copiilor condițiile optime pentru învățământ. Investiția se ridică la suma de aproape 490.000 de lei. Primăria Bistra a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reabilitare, modernizare și extindere la Școala […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Pompieri francezi și polonezi, la ISU Alba, în cadrul proiectului european Erasmus Plus – Tehnologii pentru Pompieri

Publicat

Pompieri francezi și polonezi se află în această perioadă în județul Alba, unde vor participa la o serie de activități de pregătire, în cadrul unui proiect european. În perioada 26 februarie – 3 martie pompierii francezi și polonezi se află în județul Alba și vor participa la o serie de activități de pregătire în cadrul […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate