Connect with us
Advertisement

Actualitate

Criteriile pentru evaluarea şi clasificarea universităţilor vor fi stabilite până la sfârşitul anului

Publicat

Până la sfârşitul anului se vor stabili criteriile care vor sta la baza noii proceduri de evaluare şi clasificare a universităţilor, a declarat ministrul delegat pentru învăţământul superior, Mihnea Costoiu. Printre criterii vor fi activitatea de cercetare şi capacitatea de internaţionalizare.

Costoiu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă că în cadrul Consiliului Naţional al Rectorilor, organizat vineri şi sâmbătă la Suceava, va fi o primă discuţie privind noua procedură de evaluare şi clasificare a universităţilor.

„În acest an noi ne dorim să stabilim transparent care sunt condiţiile, care sunt criteriile pe baza cărora se va face clasificarea şi ierarhizarea, dacă putem merge mai departe, prin a compara programe de studii total diferite. Spre exemplu, putem compara un program de la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport cu un program de automatică de la Suceava sau de la Politehnica din Bucureşti sau de oriunde din ţară? Putem compara un program de medicină cu un program de comunicare? Trebuie să stabilim toate aceste lucruri”, a spus Costoiu.

El a arătat că sunt foarte multe criterii care pot fi luate în calcul, dar că printre acestea trebuie să se găsească activitatea de cercetare – un element care va trebui cuantificat, dar şi capacitatea universităţilor de a se internaţionaliza, de a-şi crea propriul viitor.

„Criteriile vor fi discutate pe parcursul acestor luni. Noi credem că începând cu anul 2014-2015, această clasificare ar trebui să funcţioneze, să fie realizată şi să producă efecte. În acest an să creăm mecanismul, să colectăm datele de la universităţi, să se producă evaluarea propriu-zisă şi, începând cu 2014-2015, să putem aplica rezultatul acestei evaluări”, a spus Costoiu.

Ministrul delegat pentru învăţământul superior a reamintit că în anul 2011 a fost realizat procesul evaluare şi clasificare a universităţilor arătând că acest proces a avut o problemă majoră şi anume lipsa transparenţei.

La rândul său, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat că MEN şi-a propus ca la 1 septembrie 2014 să fie finalizată clasificarea universităţilor.

„Nu vreau din start să neg acest termen, însă dacă vom considera că avem nevoie de mai mult timp, nu avem nicio problemă să aşezăm lucrurile în aşa fel încât totul să fie clar, să fie făcut după proceduri, universităţile să ştie exact de ce au fost aşezate pe un etaj sau altul”, a spus Pricopie.

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Mihai Cîmpeanu, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă că absorbţia absolvenţilor pe piaţa muncii, rolul universităţii în dezvoltarea regională, alături de partea de cercetare, sunt parametrii care trebuie luaţi în considerare într-o viitoare „cât mai apropiată” clasificare a universităţilor.

Preşedintele CNR a arătat că procedura de clasificare care a fost făcută nu s-a realizat cu consultarea universităţilor. La şedinţele CNR sunt reprezentate 74 din cele 92 de universităţi acreditate care compun sistemul românesc de învăţământ superior.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement