Connect with us
Advertisement

Administrație

CRJ: Criterii discriminatorii la acordarea de locuințe sociale la Alba Iulia. Ce amendă a primit Primăria prin decizie în instanță

Publicat

Criterii discriminatorii la acordarea de locuințe sociale la Alba Iulia. Centrul de Resurse Juridice (CRJ) aduce în atenție o decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). Aceasta vizează o hotărâre a Consiliului Local Alba Iulia din 2019.

Hotărârea CL cuprinde criterii de acordare a locuințelor sociale, considerate discriminatorii de către CRJ. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis aplicarea unei amenzi de 5000 de lei pentru primărie.

În anul 2021, Centrul de Resurse Juridice a sesizat CNCD cu privire la criteriile discriminatorii în acordarea de locuințe sociale dintr-o HCL de la Alba Iulia.

CNCD a constatat fapta de discriminare printr-o hotărâre, contestată de Primăria Alba Iulia.

Hotărârea CNCD a fost menținută la fond de Curtea de Apel București și a rămas definitivă printr-o soluționare de recurs la ÎCCJ, în 12 iunie 2024, anunță CRJ.

Criterii discriminatorii la acordarea de locuințe sociale la Alba Iulia. Ce a sesizat CRJ

A fost vizată Hotărârea de Consiliu Local al Municipiului Alba Iulia nr. 91/ 29 martie 2019. Despre aceasta, primăria a notat că nu mai produce efecte, fiind înlocuită cu HCL 216/2021.

CRJ a semnalat că la Alba Iulia, prin aplicarea HCL din 2019 a fost discriminată comunitatea vulnerabilă de persoane, inclusiv cea de etnie romă, prin neoferirea:

”punctajului pentru dizabilități ușoare sau moderate, lipsa studiilor universitare, lipsa venitului, pentru persoane marginalizate social, pentru condiții de locuire precare în locuințe necovenționale sau pentru alegerea de a nu se căsători”.

AICI, detalii.

Criterii discriminatorii la acordarea de locuințe sociale la Alba Iulia. Contextul în care a fost amendată primăria

În aprilie 2022, CNCD emite Hotărârea nr. 266/2022  în care a reținut săvârșirea faptei de discriminare. A sancționat cu amendă în valoare de 5.000 lei Primăria Alba Iulia.

Extras din Hotărârea CNCD:

”În consecință prevederile H.C.L. nr. 91/2019 prezentate la pct. 45 reprezintă discriminare indirectă, întrucât creează o deosebire, bazată pe o practică aparent neutră care dezavantajează persoanele aparținând categoriilor defavorizate, fără o justificare obiectivă, având ca efect restrângerea folosinţei și exercitării, în condiţii de egalitate, a dreptului de a obține o locuință socială” – potrivit CRJ.

Primăria Alba Iulia a contestat Hotărârea CNCD la Curtea de Apel București. Acțiunea a fost respinsă, ca neîntemeiată, în 5 mai 2023.

Sentința Curții de Apel Alba Iulia

Extras din sentința Curții de Apel Alba Iulia:

”Astfel, în mod corect, s-a reţinut că acordarea unui punctaj mai mare persoanelor cu venituri mai mari în raport cu cele ce obţin venituri reduse dezavantajează persoanele defavorizate care ar trebuie să aibă prioritate în acordarea locuinţelor sociale. […]

De asemenea, s-a mai reţinut corect prin hotărârea atacată că şi situaţia civilă are un efect de discriminare indirectă faţă de alte tipuri de familii, fără un scop legitim, acordându-se prioritate persoanelor căsătorite în detrimentul celor necăsătorite, deşi noţiunea de familie nu trebuie să fie legată indisolubil de starea civilă a membrilor familiei.

În egală măsură, au fost discriminate persoanele aparţinând unei categorii defavorizate în funcţie de condiţiile de locuire, fiind excluse persoanele ce locuiesc fără forme legale, în locuinţe neconvenţionale şi care aveau nevoie de protecţie sporită în exercitarea dreptului la locuinţă socială.

Mai are în vedere instanţa şi criteriul studiilor deţinute de persoanele solicitate, ce discriminează persoanele marginalizate care nu au resurse pentru efectuarea studiilor, după cum a reţinut şi pârâtul.

Chiar dacă criteriul studiilor este aparent un criteriu neutru, el acţionează ca o formă de discriminare indirectă împotriva persoanelor ce nu au acces la sistemul de educaţie.

În ceea ce priveşte criteriul referitor la sancţionarea contravenţională anterioară a solicitantului, după cum s-a arătat şi prin hotărârea atacată, se reţine o dublă sancţionare a respectivei persoane, scopul urmărit de descurajare a faptelor sociale fiind atins prin amenda contravenţională aplicată, iar nu prin neacordarea locuinţei sociale” – citat de CRJ.

Decizie definitivă la ÎCCJ

Cererea de recurs formulată de către Primăria Alba Iulia împotriva Sentinței Curții de Apel București a fost înregistrată la Înalta Curte de Casație și Justiție. În 12 iunie 2024 instanța a respins recursul ca nefondat, prin hotărâre definitivă.

Prin hotărârea ÎCCJ se reafirmă că ”accesul la locuințe sociale este un drept fundamental care nu poate fi restricționat prin criterii discriminatorii.

Subliniem faptul că autoritățile publice locale au responsabilitatea de a proteja grupurile vulnerabile, asigurându-le acces egal la locuire, fără a perpetua marginalizarea. Prin această hotărâre, se confirmă faptul că dreptul la o viață demnă, la nediscriminare și la locuire adecvată nu sunt privilegii, ci drepturi fundamentale garantate tuturor, indiferent de situația economică, educațională sau socială”, notează CRJ.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement