Connect with us
Publicitate

Administrație

La Alba Iulia, locuințele sociale pentru săraci sunt de fapt pentru bogați. Birocrație stufoasă, criterii grele și discriminare

turturica

Publicat

Centrul de Resurse Juridice a dat publicității un raport în care concluzionează că modul în care Primăria Alba Iulia alocă locuințele sociale este discriminatoriu pentru categoriile defavorizate, respectiv oamenii cu venituri mici și cu studii puține. 

Mai mult, întocmirea dosarului presupune zeci de acte și adeverințe de la minim 10 instituții, o misiune aproape imposibilă pentru oricine, cu atât mai mult pentru niște persoane vulnerabile, fără studii și fără posibilitatea de a gestiona un volum atât de mare de documente. 

Mai precis, reprezentanții CRJ se referă la criteriile cuprinse într-o hotărâre a Consiliului Local Alba Iulia, despre care spun că sunt discriminatorii pentru că ”exclud orice posibilitate de accesare a fondului de locuințe sociale pentru grupurile vulnerabile, cu precădere pentru persoanele de etnie romă”.

Prin Anexa 1 la Hotărârea Consiliului Local nr.91/201913 au fost explicitate criteriile privind punctarea cererilor de locuințe sociale din municipiul Alba Iulia pentru persoanele cu domiciliul/reședința în municipiul Alba Iulia.

Reprezentanții CRJ au numărat mai multe condiții discriminatorii în hotărârea respectivă.

Alba24 a solicitat un răspuns din partea Primăriei Alba Iulia și a primarului Gabriel Pleșa, însă nu a venit până la publicarea acestui articol.

Locul de muncă

Astfel, persoanele care au loc de muncă în municipiul Alba Iulia și reședința în municipiul Alba Iulia beneficiază de 10 puncte, iar persoanele cu loc de muncă în altă localitate, dar cu domiciliul/reședința în Alba Iulia beneficiază de 9 puncte.

Prin urmare sunt avantajate persoanele aflate, oricum, într-o situație mai bună prin prisma existenței locului de muncă în municipiu față de cele care lucrează în altă localitate, iar persoanele fără loc de muncă – situația cea mai grea – nu există în accepțiunea legiuitorului local din Alba Iulia, se precizează în studiu.

Veniturile

Un alt criteriu luat în calcul de autoritatea locală se referă la veniturile nete medii pe membru de familie ale solicitanților.

Astfel, cu cât veniturile sunt mai mari, cu atât punctele acordate sunt mai mari.

De exemplu, un venit net între 501 lei și 1200 lei atrage după sine acordarea a 10 puncte, în vreme de unui venit net sub 142 de lei îi sunt acordate zero puncte.

Studiile

În ceea ce privește nivelul de studii și/sau pregătire profesională al solicitantului de locuință socială, cu cât acesta are mai multe studii, cu atât punctajul acordat este mai mare.

De exemplu, un solicitant cu studii superioare obține maximul de 6 puncte, în vreme ce un solicitant fără studii obține zero puncte.

Deși vocația de a găsi o slujbă mai bine plătită este a celui cu pregătire superioară, ceea ce i-ar permite, ipotetic, plata unei chirii sau a unui credit ipotecar, acesta este favorizat de către municipalitate.

Birocrație: zeci de acte și adeverințe de la cel puțin 10 instituții

Anexa 3 la H.C.L. nr.91/2019 conține lista actelor justificative pe care solicitanții de locuințe sociale trebuie să le prezinte în vederea evaluării cererilor, respectiv sunt enumerate 19 puncte, la fiecare punct putând fi unul sau mai multe acte.

Acestea includ și două tipuri de acte notariale, certificate fiscale și adeverințe de la cel puțin 10 instituții.

  • ”Această povară excesivă, nedublată, în concret, de acțiuni de sprijin ale solicitanților din partea Direcției de Asistență Socială a Primăriei Alba Iulia duce la imposibilitatea persoanelor vulnerabile, fără studii, de a gestiona un volum atât de mare de documente.
  • Acest din urmă aspect este în totală contradicție cu prevederile Legii nr.116/2002 , respectiv cu art. 26 din aceasta care, așa cum am arătat anterior, impune în sarcina aparatului de lucru specializat al primăriilor consilierea gratuită a persoanelor cu risc de excluziune socială” precizează raportul.

Prin urmare, categoriile defavorizate nu pot accesa, în fapt, o locuință socială.

Locuire

Cu privire la punctajul acordat în baza condițiilor de locuit ale solicitanților, municipalitatea acordă 10 puncte celor care locuiesc în baza unui contract de închiriere înregistrat la Administrația Județeană a Finațelor Publice Alba, 9 puncte celor care locuiesc în baza unui contract de comodat încheiat în formă autentică sau sub semnătură privată cu dată certă, 5 puncte celor care locuiesc temporar în unități de asistență socială și doar 4 puncte celor care locuiesc în locuințe protejate.

Cu cât este o persoană/familie mai săracă, exclusă social cu atât îi scade șansa de a beneficia de locuință socială, acest fapt fiind în deplină contradicție cu prevederile Legii nr.116/2002 a marginalizării sociale, dar și cu spiritul Legii nr.114/1996 care privește accesul la locuință ca fiind un drept care trebuie exercitat liber și neîngrădit, concluzionează studiul.

Conform datelor prezentate în studiu, rata de sărăcie și de excluziune socială este extrem de mare în rândul populației rome comparativ cu populația generală (rata sărăciei este, de pildă, 25% în cazul populației generale comparativ cu 70% în rândul etniei rome).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. s0

    miercuri, 12.01.2022 at 09:09

    I-mi pare cu regret ca va anunt, dar asta s-a votat….”gata cu pomenile; vrem capitalism; etc”

  2. Pamfil

    miercuri, 12.01.2022 at 10:52

    nu vad unde e problema, se descurajeaza parazitismul. Cat sa mai tinem in spate oameni care NU VOR nici scoala, nici munca doar pomeni din banii celor ce muncesc?

  3. Gelu Stoian

    miercuri, 12.01.2022 at 10:59

    @ Redactia Alba24 : Aceste ” Locuinte sociale pentru saraci ” ar TREBUI Sa fie Reparizate ” Saracilor ” Judetului Alba : Dr. Mircea Frantiu, din Sebes, SenatorLUI , Brutar … etc. PSD de Alba x-lusecovici, SI DeputaTULUI PSD de Alba y-ciou !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. Gelu Stoian

    miercuri, 12.01.2022 at 11:00

    Erata : Repartizate, in loc de Reparizate.

  5. pilu

    miercuri, 12.01.2022 at 12:16

    Toate cheltuielile locuinţelor pentru săraci ar trebui plătite de Primărie că de nu, apar restanţe pe care nu le plăteşte un sărac. Şi cu astea ce faci, le pui in cârca bunului plătitor ?

  6. Anonim

    vineri, 14.01.2022 at 21:08

    La 2 salarii minime și un copil în întreținere nu știu cât de bogata sunt. Bogata pt copil dar nu financia

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate