Eveniment
Cu cine ține China în războiul dintre Rusia și Ucraina? Ambasadorul chinez în SUA: Conflictul nu ne face bine
Multă lume se întreabă cum se raportează de fapt China la războiul din Ucraina. Un posibil răspuns poate veni de la ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, care a scris un articol de opinie în Washington Post.
În articol, ambasadorul a afirmat că guvernul său nu știa nimic despre planurile Rusiei de a invada Ucraina și că ar fi încercat să le oprească dacă ar fi știut.
Citește și Rușii anunţă că au utilizat în premieră rachete hipersonice în războiul din Ucraina. Sistemele de apărare din Europa sunt depășite
Cât de sincer este însă ambasadorul? The Guardian amintește că liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu Vladimir Putin în deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, iar cei doi au semnat în parteneriat „nelimitat”.
Nu după mult timp, Rusia a atacat Ucraina. Analiştii şi oficialii americani au sugerat că China ar fi ştiut că președintele rus plănuia invazia, dar Beijingul nu știa și cât de mare va fi amploarea acesteia.
Citește și TOP 20: Țările cu cele mai puternice armate din lume în 2022. Pe ce loc se află, SUA, Rusia, Ucraina și România
Articolul de opinie al diplomatului chinez este văzut de jurnaliștii britanici drept o modalitate de a permite Chinei o „ieșire” pentru a retrage sprijinul Rusiei.
O opinie optimistă, pe care însă nu o împărtășește și Wall Street Journal, care a publicat marți un articol intitulat ”Nu vă bazați pe China să medieze războiul din Ucraina”.
”Conflicul nu face bine Chinei” – articolul ambasadorului
„Au existat afirmații că China ar fi avut cunoștințe prealabile despre acțiunea militară a Rusiei și a cerut Rusiei să o amâne până la încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă.
Zvonurile recente susțin că Rusia caută asistență militară din partea Chinei. Permiteți-mi să spun acest lucru în mod responsabil: Afirmațiile cum că China a știut, a acceptat sau a susținut în mod tacit acest război sunt pură dezinformare.
Toate aceste afirmații servesc doar scopului de a transfera vina și de a arunca cu noroi în China. În Ucraina erau peste 6.000 de cetățeni chinezi.
China este cel mai mare partener comercial atât al Rusiei, cât și al Ucrainei, dar și cel mai mare importator de petrol și gaze naturale din lume.
Conflictul dintre Rusia și Ucraina nu face bine Chinei. Dacă China ar fi știut despre această criză, am fi făcut tot posibilul să o prevenim”, a scris Qin Gang.
„În ceea ce privește Ucraina, poziția Chinei este obiectivă și imparțială: scopurile și principiile Cartei ONU trebuie respectate pe deplin. Trebuie respectate suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor, inclusiv a Ucrainei.
Preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor trebuie luate în serios și toate eforturile care sunt favorabile soluționării pașnice a crizei trebuie sprijinite.
Având în vedere acest lucru, amenințările împotriva entităților și întreprinderilor chineze, așa cum au spus unii oficiali americani, sunt inacceptabile.
Nici războiul, nici sancțiunile nu pot aduce pacea”, se mai arată în textul de opinie al ambasadorului Beijingului în Statele Unite.
Ministrul de Externe al Chinei: nu suntem parte în război
Ministrul chinez de Externe Wang Yi a insistat luni că țara sa „nu este o parte” în războiul Rusiei cu Ucraina, după ce oficialii americani au susținut că Moscova a cerut echipament militar de la Beijing și Washington a îndemnat puterea asiatică să nu se implice, potrivit Politico.
„China nu este parte a crizei din Ucraina”, i-a spus Wang omologul său spaniol, José Manuel Albares, la telefon, potrivit Xinhua, agenția de presă de stat a Chinei.
„Unele forțe au continuat să defăimeze China cu privire la problema Ucrainei… și au fabricat tot felul de dezinformări”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News