Actualitate
Culturile de goji în România, sprijinite cu fonduri nerambursabile prin PNDR. Ce pregătesc autorităţile pentru cei care vor să dezvolte asemenea plantaţii

Propunerea legislativă pentru completarea anexei nr.1 la Legea pomiculturii nr.348/2003 a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere, în procedură de urgență, în data de 7 iunie.
„Fructele de goji au proprietăți antioxidante, anti-îmbătrânire, anti-diabetice, anticarcinogenice, neuroprotectoare și stimulatoare sistemului imunitar, prevenind hepatita, tromboza, ateroscleroza, bolile de inimă.
Fructele de goji au o valoare nutritivă semnificativă și sunt o excelentă sursă de macronutrienți, incluzând carbohidrați (46%), proteine (13%), grăsimi (1,5%) și fibre (16%). De asemenea conțin micronutrienți precum vitamine și minerale. Fiecare 100 g de fructe conține până la 60 mg calciu, 5,4 mg fier, 434 mg potasiu, 1,48 ml zinc și 48 mg vitamina C. Printre altele conțin riboflavine, tiamine, alcaloizi, acid nicotinic și minerale (Cu, Mg, Mn și Se)”, susțin inițiatorii, în expunerea de motive.

Parlamentarii sunt de părere că, pentru sprijinirea cultivatorilor de goji, o bună oportunitate o reprezintă accesarea de fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020. Astfel, aceștia doresc introducerea speciei goji (Lycium barbarum) în anexa nr. 1 la Legea Pomiculturii nr. 348/2003, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit inițiatorilor, extinderea plantațiilor de goji poate asigura valorificarea eficientă și rațională a resurselor naturale și creșterea veniturilor producătorilor deținători ai unor astfel de plantații.
sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News