Actualitate
Cum a ajuns „Lumina Sfântă” de la Ierusalim, în bisericile din Alba. Povestea miracolului de la Mormântul Sfânt
„Lumina Sfântă”, cea care în chip miraculos se pogoară din cer de Paști, este considerată de creștinii ortodocși a fi o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox. Mulți o consideră cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine. Anul acesta, după cum ne-am obișnuit deja, flacăra Învierii a ajuns în România în felinarele Patriarhiei. O delegaţie restrânsă de înalţi prelaţi a străbătut sâmbătă peste 3.000 de kilometri pentru a aduce de la Ierusalim Lumina, al cărei drum de la Mormântul sfânt până în casele credincioşilor, a durat aproximativ 10 ore. „Operaţiunea” a fost bine pusă la punct de Patriarhie, astfel încât la miezul nopţii în toate bisericile din ţară preoţii să împartă credincioşilor Lumina. De asemenea, la Biserica memorială „Mihai Viteazul”, dar și la alte biserici din Alba Iulia, credincioșii au primit Lumina Sfântă la miezul nopții.
O delegaţie bisericească a plecat în dimineaţa de sâmbătă de la Bucureşti, cu destinaţia Ierusalim, unde flacăra Învierii s-a aprins în jurul orei 14:18. În România, aceasta a ajuns în cursul serii, în două candele speciale, purtate de înalţii prelaţi în timpul zborului cu o aeronavă închiriată special. De la Bucureşti, trei avioane de mici dimensiuni au decolat cu destinaţia Satu-Mare (cu escală la Cluj-Napoca), Timişoara şi Bacău. „Lumina Sfântă are o semnificaţie deosebită pentru noi creştin-ortodocşii, ea va ajunge în majoritatea localităţilor din ţară. În localităţile izolate se ia de la candela din Sfântul Altar”, a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.
„Avionul a fost închiriat, iar chiria a fost plătită de un binefăcător”
Pentru al şaselea an consecutiv, Patriarhia Română a adus Lumina Sfântă de la Ierusalim, în România. Sfânta Lumină de la Ierusalim s-a aprins, în jurul orei 14.18, şi a fost împărţită clericilor şi credincioşilor aflaţi în Biserica Învierii care adăposteşte Sfântul Mormânt.
Lumina a fost luată de delegaţia română direct de la Patriarhul din Ierusalim, „în două felinare speciale”. La ora 20:30, cele două candele cu Lumina Sfântă au ajuns la Otopeni, urmând ca la miezul nopții să fie împărţită, în întreaga ţară, de către preoţi, credincioşilor veniţi la slujba de Înviere.
Acolo unde, din cauza distanţei sau a condiţiilor dificile de drum, nu s-a putut aduce lumina de la Ierusalim, s-a folosit lumina sfântă din candela care arde în permanenţă în altarul fiecărui lăcaş de cult. „Lumina Sfântă are o semnificaţie deosebită pentru noi creştin-ortodocşii, ea va ajunge în majoritatea localităţilor din ţară. În localităţile izolate se ia de la candela din Sfântul Altar”, a precizat, pentru gândul, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în România cu un avion de mici dimensiuni. „Avionul a fost închiriat, iar chiria a fost plătită de un binefăcător care îşi doreşte să îşi păstreze anonimatul. La fel se întâmplă şi cu acele avioane de mici dimensiuni care merg spre Cluj şi Satu Mare, spre Timişoara şi spre Bacău”, explică părintele Stoica.
Delegaţia Patriarhiei Române care a adus Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim cu avionul special, a fost alcătuită din Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor (coordonator), şi Preacuviosul Părinte Arhimandrit Paisie Teodorescu, Consilier patriarhal.
„De la Ierusalim, lumina s-a luat în jurul prânzului, atunci când s-a aprins, între orele 12:30-15:00. După aceea au fost foarte multe avioane care au decolat de pe Aeroportul din Tel Aviv cu Lumina Sfântă”, a mai spus părintele Constantin Stoica.
Patriarhia: „Lumina nu s-a stins niciodată”
Potrivit acestuia, şi în acest an lumina a fost adusă în „două felinare speciale, care au o combustie acceptată de Autoritatea Aeronautică”. „Toţi ceilalţi reprezentanţi ai eparhiilor au avut candele speciale, cu care au mers mai departe cu Lumina Sfântă. Niciodată nu s-a stins lumina, pentru că acestea sunt felinare speciale pentru transport”, precizează purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Lumina a ajuns în România în jurul orei 20:30, în Salonul Oficial al Aeroportului Otopeni, de unde „reprezentanţii eparhiilor din sudul ţării – Muntenia, Oltenia, Doborgea şi până la Galaţi, în Moldova, au luat-o pentru a o duce cu maşinile” la episcopii, de unde a fost preluată şi adusă în bisericile din aceste zone ale ţării înainte de miezul nopţii.
Pentru credincioşii din restul ţării, Lumina a fost dusă cu trei avioane de mici dimensiuni cu destinaţia Satu-Mare (cu escală în municipiul Cluj-Napoca), Timişoara şi Bacău și distribuită ai apoi în orașe și, acolo unde a fost posibil, chiar și în sate.
În ultimii cinci ani, Lumina Sfântă a fost adusă cu avionul de la Ierusalim pe Aeroportul Suceava, de unde era preluată de preoţi şi călugări din judeţul Suceava şi judeţele limitrofe, dar şi de reprezentanţi ai Mitropoliei Cernăuţilor din Ucraina, fiind împărţită apoi credincioşilor la slujba de Înviere. Anul acesta, din auza lucrărilor de modernizare a aeroportului, Lumina a ajuns la Bacău.
În Capitală, Lumina Sfântă a fost oferită la slujba de Înviere de la ora 24.00, de către Patriarhul Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală.
Ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod, anul acesta este pentru prima dată când, la Constanţa, Slujba de Înviere nu s-a mai oficiat pe plaja Modern. Biserica Ortodoxă nu a mai permis ca evenimentele religioase să aibă loc în afara lăcaşelor de cult. Daca anii trecuţi lumina era adusă direct de la Ierusalim cu un elicopter, acum Sfânta Lumină a fost adusă de Arhiepiscopul Tomisului din largul Mării Negre, pe faleza de la Cazino.
Aprinderea Luminii Sfinte, un miracol de aproape 2.000 de ani
Creştinii ortodocşi şi catolici au sărbătorit, duminică, Paştele. În religia creştină, Paştele celebrează Învierea lui Iisus Hristos, la trei zile după crucificarea sa, în Vinerea Mare. Paştele creştin derivă din Paştele evreiesc şi este, de asemenea, cea mai sfântă sărbătoare din calendarul creştin care simbolizează renaşterea şi mântuirea promisă după moarte. Paştele creştin are loc aproape în aceeaşi perioadă în care se sărbătoreşte Paştele evreiesc, pentru că, potrivit Bibliei, Iisus a înviat în zilele în care iudeii ţineau această festivitate.
Aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini sau a Focului Sfânt, cum mai este numit, este un ritual vechi de aproape 2.000 de ani care are loc în Sâmbata Mare, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cinstită de creştini ca fiind locul unde a fost răstignit şi înmormântat Iisus.
Punctul culminant al ritualului la care iau parte feţe bisericeşti de pretutindeni îl reprezintă momentul în care Patriarhul Ierusalimului intră în Capela Îngerului cu patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări neaprinse. El este închis în încăperea în care se află mormântul lui Iisus, după ce aceasta este inspectată pentru a se asigura că nu există în interior nicio sursă de foc. Potrivit ritualului, Patriarhul înconjoară de trei ori mormântul şi îngenunchează în faţa dalei de marmură care îl acoperă. Apoi, el se roagă pentru pogorârea Sfintei Lumini. După ce lumânările sunt aprinse miraculos, precum susţin înalţii bisericii, Focul Sfânt este împărţit miilor de credincioşi care se înghesuie în centrul vechi al oraşului.
Fostul patriarhul Ierusalimului Diodor I povestea în 2008 despre momentul sfânt al aprinderii luminii la Biserica Învierii: „Din mijlocul pietrei pe care a fost culcat Iisus se revărsa o lumina nedefinită, în mod normal cu o tentă albăstrie, dar culoarea se poate schimba şi lua multe nuanţe. Nu poate fi descrisă în cuvinte omeneşti. Lumina răsare din piatră ca şi ceaţa care se ridică deasupra unui lac, piatra pare fi acoperită de un nor, dar este lumină. Lumina se comportă diferit în fiecare an. Uneori acoperă doar piatra, alteori luminează tot mormântul, aşa încât oamenii de afară văd mormântul plin de lumină. Lumina nu arde! – niciodată nu mi-am ars bărba în toţi cei 16 ani de când sunt Patriarh al Ierusalimului şi am primit Focul Sfânt. Lumina are altă consistenţă, diferită de lumina focului care arde în candelă. La un moment dat, Lumina se înaltă şi formează o coloană în care focul este de natură diferită, aşa că pot aprinde lumânările mele de la ea. După ce am primit flacără, ies şi dau Focul întâi patriarhului Bisericii Ortodoxe Armene, apoi patriarhului Copt şi după aceea tuturor celor prezenţi în biserică.”
Lumina de la Ierusalim ajunge în 13 ţări ortodoxe, printre care şi România. Anul acesta Lumina Sfântă a ajuns și la bisericile din Alba Iulia, de unde, la miezul nopții, credicnsioșii au putut-o lua și duce acasă.
În fiecare an, credincioşii se strâng în faţa Bisericii Sfântului Mormânt pentru a lua lumină.
După ce este adusă acasă, Lumina Învierii rămâne aprinsă în candelă în casa creştinilor pe toată durata sărbătorilor de Paşte.
Surse: mediafax, gandul.info, wikipedia
Foto: Răzvan Chiriță, Andreea Balaurea – Mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News