Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cum a fost mutat acum 37 de ani un bloc de 7.200 de tone, fără ca locatarii să fie evacuați. Minunea inginerească de la Alba Iulia

Publicat

În Alba Iulia, în 1987, s-a desfășurat unul dintre cele mai impresionante proiecte inginerești din România. Un bloc de 7.200 de tone a fost despărțit în două și mutat pe o distanță de peste 50 de metri, fără ca locatarii să fie evacuați. Aceștia au rămas în apartamentele lor pe tot parcursul mutării.

Operațiunea a fost coordonată de inginerul Eugen Iordăchescu, cunoscut pentru salvarea multor clădiri de la demolările impuse de regimul comunist. Această intervenție remarcabilă a permis deschiderea Bulevardului Transilvaniei către Catedrala Reîntregirii.

În imaginea de mai sus, se poate observa blocul A2, situat pe Bulevardul 6 Martie, înainte să fie depărțit. Acesta găzduia în total 80 de apartamente, însă bloca perspectiva către Catedrala Reîntregirii. Tocmai din acest motiv, dar și pentru a nu fi demolat, în anul 1987 s-a luat decizia de a fi mutat pe o distanță de peste 50 de metri.

Cum s-a desfășurat procesul de mutare a blocului A2

Procesul de mutare a blocului A2 a început pe data de 27 mai 1987 la ora 08:35.

Mutarea blocului a fost realizată cu ajutorul unor prese puternice care au ajutat la ridicarea clădirii și au așezat-o pe cărucioare speciale. Aceste cărucioare s-au deplasat pe șine cu ajutorul unor trolii controlate. În punctele esențiale ale construcției, au fost instalați niște senzori de înaltă precizie pentru a monitoriza procesul.

Imaginea surprinde detalii importante din procesul de mutare a blocului. În prim-plam se observă șinele de metal pe care urma să fie deplasată clădirea, alături de cărucioarele utilizate pentru a ridica și susține blocul pe tot parcursul operațiunii.

În partea de jos, chiar la baza blocului, se pot observa muncitorii foarte implicați, care au reușit să se coorodoneze impecabil și să folosească tehnologii destul de avansate pentru vremea aceea. Aceștia au reușit să ducă la bun sfârșit mutarea blocului A2 fără ca locatarii să fie deranjați.

Vezi și A murit Eugen Iordăchescu, inginerul care a mutat blocurile A2 din Alba Iulia

Blocul a fost secționat în două și fiecare parte a clădirii a fost susținută de o platformă de beton armat, care a fost ridicată cu prese hidraulice și echipată cu roți pentru a se deplasa pe șine. Mișcarea platformelor a fost controlată cu ajutorul unor dispozitive hidraulice, operate de la un panou electric. Cele două secțiuni au fost mutate pe diagonala, deplasându-se aproximativ 70 de metri.

Imaginea de mai sus surprinde scopul principal pentru care s-a dorit mutarea blocului A2 din Alba Iulia: eliberarea perspectivei către Catedrala Reîntregirii, simbol al orașului Alba Iulia.

În această poză este surprins un moment din timpul mutării blocului, când procesul avansa și Catedrala Reîntregirii începea să fie tot mai vizibilă printre cele două segmente ale clădirii.

Citește și Mutarea blocului A2 din Alba Iulia, pe PRIMUL LOC într-un TOP cu cele mai UIMITOARE imagini din istorie

Primul segment al blocului A2, format din 40 de apartamente și situat pe Bulevardul 6 Martie, nr. 89, a fost mutat la o distanță de 55 de metri față de tronsonul său inițial.

Procesul s-a desfășurat pe o axă cu o înclinare de 33 de grade, 50 de minute și 40 de secunde. Mutarea s-a realizat fără incidente.

Locatarii nu au părăsit blocul în timpul mutării

Cea mai interesantă parte din tot procesul mutării blocului, este că locatarii au rămas în apartamentele lor pe tot parcursul deplasării.

Aceștia au continuat să își desfășoare activitățile zilnice în mod normal. Gospodinele au continuat treburile casnice, copiii s-au jucat în camerele lor, iar mulți dintre locatari au ieșit pe balcoane pentru a urmări procesul. Unii dintre ei au și savurat câte o cafea sau câte o bere.

Un moment remarcabil a fost oferit de o locatară, care a așezat un pahar plin de apă pe marginea balconului.

Mișcarea blocului a fost atât de lină, încât paharul a rămas nemișcat și nicio picătură de apă nu s-a vărsat. Aceasta a fost cea mai rapidă și precisă translare de acest tip efectuată vreodată, potrivit adevarul.ro.

În poza de mai sus se poate observa cum blocul A2 a fost despărțit și procesul era finalizat. Deschiderea către Bulevardul Transilvaniei era acum posibilă.

Comparativ cu anul 2024, în acea vreme zona din imagine era mult liberă, având în vedere că blocurile M nu erau încă construite. De asemenea, în timp a fost amenajată și partea de cetate cu fântâna arteziană și cu multe alte localuri și restaurante care, au făcut zona foarte primitoare în ziua de azi.

Inginerul care a coordonat operațiunea de mutare a blocului din Alba Iulia

Eugen Iordăchescu, inginerul care a făcut posibilă mutarea blocului din Alba Iulia, s-a născut pe 8 noiembrie 1929, la Brăila. A activat pe numeroase șantiere din București și a contribuit la proiectarea unor clădiri importante.

YouTube video

A fost director general al Direcției de Dezvoltare și Administrație Locativă din cadrul Primăriei București și a avut o carieră didactică remarcabilă. După cutremurul din 1977, a lucrat la consolidarea clădirilor avariate și la izolarea antiseismică a acceleratorului de particule de la Măgurele.

În 1984, a devenit doctor inginer, iar tehnologia sa a fost folosită pentru salvarea unor monumente istorice. După 1989, a ocupat funcții importante și a publicat peste 40 de articole, fiind coautor al lucrărilor „Culegere de probleme de rezistența materialelor” și „Translația construcțiilor” (1988).

Sursa foto: Imaginile au fost realizate în anul 1987 de un reporter al ziarului Unirea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 30.12.2024 at 11:21

    Bravo lor ! Avem şi noi deştepţii noştrii, dar care sunt uitaţi,că valorile noastre acum sunt doctorii fără studii. Apropos, îşi ami aduce aminte cineva cum în procesul de mutare s-a luat curentul ? Avaria a fost făcută de un muncitor de la IJCM, care săpa un şant pentru o cişmea mutată în spatele cinematografului Columna, adică în piaţa de jos.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement