Connect with us
Advertisement

Eveniment

A murit Eugen Iordăchescu, inginerul care a mutat blocurile A2 din Alba Iulia

inginer

Publicat

A decedat Eugen Iordăchescu, inginerul care a făcut posibilă mutarea blocului A2 din Alba Iulia de pe Bulevardul Transilvaniei. 

Vineri, 5 decembrie, la 89 de ani inginerul s-a stins din viață, lăsând în urmă o carieră impresionantă în domeniul în care a activat. 

CITEȘTE ȘI: Mutarea blocului A2 din Alba Iulia, pe PRIMUL LOC într-un TOP cu cele mai UIMITOARE imagini din istorie

Blocul mutat avea 80 de apartamente, o greutate de 7.600 de tone, lungimea de 100 de metri, înălțimea de 17 metri și lățimea de 12 metri. Operațiunea de mutare a avut loc la data de 27 mai 1987, iar procesul a fost mai complex, constând din secționarea în două a blocului și mutarea pe diagonală prin translație a ambelor tronsoane, pe o axă înclinată de 33 de grade, 50 minute și 40 de secunde. Procesul de mutare a durat 5 ore și 40 de minute și a fost realizat fără a evacua locatarii din casele lor, iar în urma mutării celor două tronsoane ale blocului, distanța dintre ele a devenit de 55,75 metri.

Născut la Brăila, în 8 noiembrie 1929 a lucrat ca inginer pe numeroase şantiere de construcţii din Capitală, în institute de proiectări şi în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, participând la proiectarea şi realizarea a numeroase clădiri şi ansambluri de clădiri.

A coordonat în calitate de director general Direcţia generală de dezvoltare şi administraţie locativă din Primăria Municipiului Bucureşti.

Concomitent cu activitatea de proiectare şi de execuţie, a desfăşurat o activitate didactică în învăţământul superior, fiind asistent la Institutul de Petrol, Gaze şi Geologie – Catedra de rezistenţa materialelor şi mecanică aplicată (1960-1969), respectiv la Institutul de Construcţii – Catedra de rezistenţa materialelor (1970-1974).

Imediat după cutremurul din 1977, a participat la expertizarea unor clădiri avariate şi la proiectarea, respectiv verificarea proiectelor de consolidare a acestora, realizând şi izolarea antiseismică a acceleratorului de particule de la Centrul de Fizică Nucleară din Măgurele.

În 1984, a obţinut titlul ştiinţific de doctor inginer cu teza „Concepţia, calculul, proiectarea şi tehnologia lucrărilor de deplasare a clădirilor”.

În anii ’80 ai secolului trecut a contribuit la salvarea mai multor edificii de cult, prin aplicarea unei soluţii tehnice de translare a monumentelor istorice. Este vorba de Schitul Maicilor, biserica Olari, biserica Sfântul Ilie, biserica Mihai Vodă, clopotniţa bisericii Mihai Vodă, Palatul Sinodal, Mănăstirea Antim, biserica Petru Iacob din Reşiţa, biserica Sfântul Ioan, biserica Sfântul Gheorghe, biserica Sfântul Ştefan „Cuibul cu barză”, ansamblul statuar de la biserica Domniţa Bălaşa, biserica Mănăstirii Râmeţ.

După 1989, a fost consilier şi şef de proiect la Institutul Proiect Bucureşti (până în 1995), apoi director tehnic la Industrial Export (1995-1997), expert tehnic al Fondului Proprietăţii de Stat, consilier al presedintelui BRD-GSG, vicepreşedinte al Corpului Experţilor Tehnici din România, secretar general al Asociaţiei Inginerilor Constructori din România (AICR) şi presedintele Comisiei de Monumente Istorice al AICR.

A publicat peste 40 de articole în reviste de specialitate din ţara şi din străinatate, fiind şi coautor la două cărţi: „Culegere de probleme de rezistenţa materialelor”, publicată la Editura Tehnică – vol. I (1969) şi vol. II (1975) – şi „Translaţia construcţiilor” (1988), prima lucrare în acest domeniu din literatura tehnică românească.

sursă: agerpres.ro

sursă foto: crestinortodox.ro , Unirea

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement