Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cum a fost sancționată benzinăria MOL de la care a pornit isteria prețurilor la carburanți. Avalanșă de controale în toată țara

Publicat

Stația MOL de la Beiuș, de unde a pornit întreaga isterie privind prețurile mari la combustibil, după ce a vândut carburant la prețul de 11 lei per litru, a fost amendată cu 35.000 de lei, a anunțat, joi, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.

În total, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat peste 70 de stații de carburant din țară și a aplicat amenzi în valoare totală de 370.000 de lei, dintre care cea mai mare, de 100.000 de lei, a fost aplicată chiar la sediul central al unui furnizor care are pe teritoriul României 215 stații de carburant.

Odată cu amenda, a fost semnat și propus ordinul președintelui ANPC de încetare a practicilor concurențiale incorecte pentru acest furnizor.

Carburanții MOL cei mai scumpi din țară

Carburanţii companiei MOL România au ajuns cei mai scumpi din ţară, după ce, în decurs de 24 de ore, preţurile la benzinăriile firmei ori cele partenere au crescut de la 7,6 lei la 9, ori chiar şi la 11 lei, cum a fost, miercuri, cazul partenerului MOL din Beiuş, generând o adevărată psihoză naţională, dar şi majorări de preţuri la alte firme de profil scrie ebihoreanul.ro.

Vezi Preț record la carburanți la o benzinărie din România: 11,10 lei pe litru. Cozi la pompă în mai multe orașe

În timp ce şoferii români care ajung la benzinăriile MOL România ori ale partenerilor MOL plătesc chiar şi 9 lei pe un litru de combustibil, în ţara „mamă”, Ungaria, unde compania este considerată cea mai mare din ţară, MOL înregistrează pierderi încă de la poarta rafinăriei. Prețul în Ungaria este plafonat la 480 forinti (6,2 lei/litru).

Amendă de 35.000 de lei pentru stația MOL care a provocat isterie națională

„Stația de la Beiuș, devenită deja celebră în România în cursul zilei de ieri (miercuri – n.r.), prin nivelul extrem de ridicat și de nejustificat al prețului practicat, a fost amendată cu 35.000 lei, de asemenea fiind propusă și semnată și în acest caz, decizie de încetare a practicilor comerciale incorecte, mai exact de fiecare dată când o astfel de decizie este emisă de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, pe lângă sancțiunea aplicată, implică și revenirea la prețul anterior”, a spus Cărbunaru.

În urma controalelor s-a stabilit că stocuri preexistente, care aveau o anumită valoare la vânzare, au fost comercializate la prețuri mai mari.

Citește și Care sunt prețurile la carburanți joi, în Alba Iulia, după o noapte de panică în benzinării. Diferențe de peste 1 leu la stații

„Există încă 4 decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte emise pentru alți operatori economici din Cluj și din Galați. Așa cum vă spuneam,.ordinul acesta de încetare a practicilor comerciale incorecte implicând revenirea la condițiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor înainte de momentul respectiv, considerând, inspectorii ANPC, că nu există temei pentru majorarea de preț practicată de operatori economici în ultimele două zile”, a mai spus Cărbunaru.

Și ANAF și Consiliul Concurenței au început verificări

„Ministrul de Finanțe a dispus Direcției Generale Antifraudă din cadrul ANAF demararea unei ample acțiuni de verificare a pieței combustibililor din România, în conformitate cu atribuții legale ce îi revin și sunt peste 100 de echipe constituite în acest sens pentru a verifica stațiile de vânzare, dar și distribuitorii angro, antrepozitele fiscale și companiile implicate”, potrivit sursei citate.

Premierul Ciucă: Vor fi controlate toate companiile petroliere care funcţionează în România

„România este o ţară sigură, în care securitatea şi siguranţa noastră sunt garantate faţă de orice formă de agresiune, iar garanţiile trebuie să includă şi stabilitatea economică. ANAF, ANPC, Consiliul Concurenţei au demarat investigaţiile pentru a lua măsurile necesare de stopare a oricăror practici ilegale, abuzive care nu au nicio justificare reală economică.

Vor fi controlate toate companiile petroliere care funcţionează în România. Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovaţi şi sancţiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate. Guvernul nu permite astfel de practici şi va folosi toate instrumentele legale pentru a proteja cetăţenii şi mediul de afaceri”, a declarat prim-ministrul, la Palatul Victoria.

Ciucă: orice altă tentativă de a destabiliza echilibrele economiceale ţării va fi deîndată ferm şi aspru pedepsită

„Am activat încă de aseară instituţiile de control şi verificare a situaţiei generate de creşterea nejustificată a preţurilor la carburanţi. În această dimineaţă am convocat o şedinţă cu responsabilii în măsură să gestioneze aceste măsuri.

Statul român are obligaţia de a-şi proteja cetăţenii, de a proteja economia, mai ales în această perioadă complicată provocată de invazia militară rusă în Ucraina.

Nu voi permite nimănui să profite de această situaţie, pentru ca din lăcomie sau din orice alte motive să încerce să destabilizeze economia ţării şi viaţa cetăţenilor. Instituţiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă şi vor da sancţiuni drastice celor care încalcă legea”, a spus premierul.

IGSU verifică toate stațiile de alimentare cu carburanți din România.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că a început o acțiune în cadrul căreia sunt verificate toate stațiile de alimentare cu carburanți din România.

Verificările au început în urma situației înregistrate miercuri când stațiile de alimentare cu carburanți au fost luate cu asalt de români.

„Având în vedere situațiile înregistrate în seara zilei de miercuri, 09.03.2022, în mai multe stații de alimentare cu carburanți, precum și imaginile propagate în spațiul public cu persoane care alimentau în recipiente neomologate (bidoane/butoaie din plastic, damigene, pubele, saci din plastic etc.), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin unitățile subordonate, desfășoară, în următoarea perioadă, activități de verificare și control la nivelul tuturor operatorilor cu acest obiect de activitate”, anunță IGSU.

Potrivit IGSU, scopul acestor acțiuni este de prevenire a evenimentelor care pot să apară prin manipularea sau depozitarea combustibilului în recipiente neconforme.

În timpul controalelor vor fi verificate toate aspectele activităților din cadrul stațiilor de carburanți. De asemenea, se vor realiza instruiri ale angajaților.

Rezervor de plastic plin cu benzină răsturnat pe șosea

O mașină care transporta un rezervor cu 1.000 de litri de motorină s-a răsturnat chiar la ieșirea dintr-o stație de carburanți scrie Romania24.ro. Combustibilul fusese cumpărat de un șofer speriat de zvonurile privind dublarea prețurilor și raționalizarea motorinei și benzinei.

Accidentul a avut loc joi în fața unei stații de carburanți. Rezervorul care a căzut din mașină avea 1.000 de litri de motorină achiziționată de șofer.

Reacția MOL România: stația din Beiuș are propria politică comercială

Stația de combustibil din Beiuș care a afișat prețul de 11,1 lei/litru, atât la benzină, cât și la motorină, stârnind panică printre șoferi, are propria politică comercială peste care compania nu poate interveni, au anunțat joi reprezentanții MOL.

Prin intermediul unui comunicat de presă, MOL România anunță că se delimitează de orice practică anticoncurențială și de orice informații care ar putea genera panică în rândul populației.

Totodată, reprezentanții companiei explică faptul că nu poate interveni peste strategia economică a stațiilor partenere, precum cea din Beiuș.

„În România, MOL are două modele de operare, stațiile proprii și stațiile MOL Partener, în regim de franciză, care vând carburanți MOL (au statutul de competitori direcți pentru stațiile proprii) și au o politică comercială proprie, în care MOL nu intervine, conform normelor legale în vigoare.

Așa se explică situația prețului practicat în stația MOL Partener din Beiuș și care, de altfel, nu a fost una singulară, mai multe stații aparținând și altor companii cu același profil, având o practică asemănătoare.

Astfel, rețeaua MOL România nu are control asupra prețurilor practicate de stația din Beiuș sau de ceilalți parteneri-franciză”, au transmis joi, reprezentanții MOL România Petroleum Products SRL.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax