Educație
Cum a reușit primarul din Șpring, Iulia Stănilă, să pornească reciclarea de PET-uri în localitate: A apelat la copiii comunei
Iulia Stănilă, primarul din Șpring, a dezvăluit într-o conferință de presă susținută la sediul partidului PNL Alba, cum a reușit să îi motiveze pe cetățenii comunei să recicleze.
Mai exact acesta a spus că a administrația locală a amenajat un centru de colectare pentru reciclare de PET-uri, doze și sticlă, dar localnicii nu îl foloseau deloc.
Din această cauză, primăria a trebuit să vină cu o soluție, iar Iulia Stănilă și-a îndreptat atenția către cei mai mici localnici ai comunei: copiii.
Acesta a organizat cu ajutorul unor sponsori mai multe tombole, unde cei mici câștigau premii.
Sistemul folosit de tânăra care de trei ani conduce primăria a dat roade. Pentru fiecare material reciclat, copiii primeau un tichet, iar cu tichetul în cauză participau la tombole.
În acest fel, la nivelul comunei s-au reciclat peste 15.000 de PET-uri.
De asemenea aceasta a implementat și un proiect pilot de reciclare, la nivelul comunei. Însă oamenii încă sunt sceptici și nu reciclează într-un procent foarte ridicat, dar autoritățile locale încearcă să promoveze acest lucru.
”Am reușit să amenajăm un centru de reciclare, pentru doze, PET-uri și sticlă de sticlă.
La început nu s-a folosit deloc acest centru de reciclare, până când nu am găsit o soluție să motivăm copiii. Să îi stimulăm, pentru că doar prin ei, prin noua generație putem să schimbăm lucrurile la nivel de țară și nu numai.
Am zis că trebuie să găsim un imbold. Am organizat tot felul de tombole, tot cu bani din sponsorizări. Tombolele au dat roade, în sensul că s-au reciclat peste 15.000 de PET-uri.
Copiii motivați de participarea la tombolă au reciclat și bineînțeles și-au stimulat și părinții pentru că îi certau, din câte mi-au spus părinții. Îi certau să nu mai arunce PET-urile în tomberon deoarece au nevoie de tichete.
Deși nu este cea mai bună cale, trebuie să pornim de undeva ca să se obișnuiască treptat să recicleze.
Am adoptat și un proiect pilot. Trei săptămâni ridicăm gunoiul menajer și o săptămână am distribuit saci cetățenilor și se ridică doar materialele reciclabile.
Noi încercăm pe cât putem, deși a fost greu la început, și sunt și acum oamenii sceptici încercăm să îi facem să conștientizeze că tot noi vom plăti amenzi la mediu dacă nu luăm măsuri și nu stimulăm într-un fel reciclarea”, a declarat într-o conferință de presă, primarul comunei Șpring, Iulia Stănilă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News