Connect with us
Advertisement

Economie

Cum destructurează economia României ”băieții deștepți” din energie. Caracatița din spatele facturilor imense la curent și gaze

Publicat

Fostul președinte al Comisiei pentru Industrii, prof. Iulian Iancu, dezvăluie ce se află în spatele facturile imense la energie și a explicat care este de fapt lanțul intereselor.  Expertul în energie a explicat că explozia prețurilor va pune la pământ întreaga industrie românească care nu va mai putea concura cu prețurile produselor fabricate în celelalte state din Uniunea Europeană.

Avem cel mai mare preț din Europa. Economia României se destructurează

“Avem cel mai mare preț la energie electrică din Europa în această lună, pentru că avem cea mai mică putere de cumpărare, iar la gaze avem cel mai mare preț din Europa. Cum e posibil ca România, producătoare la nivel de 80%, să aibă un preț mai mare?

Anul acesta acest preț a fost mai mare decât prețul din import de la Gazprom, gaz care vine din Siberia, transportat mii de kilometri și cu taxele aferente, şi e mai ieftin decât prețul din grădina noastră și nu vedem acest lucru?

Suntem la scadență, în faza destructurării economiei românești. Energia se duce toate prețurile de consum, anul trecut în România s-a dus cu 47%, în Ungaria a fost 23%, în Polonia 17%, în Cehia 13%. Cum mai concurăm noi cu aceste țări? Nu mai nu putem ieși cu produse în piață la aceste costuri”.

În luna august 2021 ”s-a pus cruce” pe România

Observăm că totul s-a produs în luna august 2021. Brusc, aşa peste noapte, au început să crească preţurile fără nicio legătură cu costurile.

Vă dau un singur exemplu. Producătorul de gaze are preţ de cost între 30 şi 50 de lei pe MWh şi el cere acum 3.100 de lei la furnizorul de ultimă instanţă.

Care este rațiunea ca tu guvern, tu stat român să vezi că îţi destructurează economia să vezi că îţi alungă în sinucidere consumatorii şi nu intervii?

Şi atunci avem cauze Subiective. La energie avem mecanisme obiective pentru că acesta este mecanismul de piaţă, dar are la bază o decizie spre care a fost împinsă România.

Adică în momentul în care s-a spart producția de energie din această ţară am fost obligați să o spargem pe tipuri de combustibil.

Hidroelectrica – companie de stat face profit uriaș în timp ce populația sărăcește. Statul câștigă bani din falimentul populației

Iulian Iancu : ”Hidroelectrica niciodată nu va putea fi concurată de cărbune sau de gaze naturale, dar după mecanismul din piaţă preţul în piaţă se închide la preţul cărbunelui sau gazelor naturale la 1.200 de lei şi Hidroelectrica cost 17 lei şi primește de 10 ori mai mult.

Hidroelectrica face un profit de peste 1 miliard de euro, în schimb agenţii economic cad pe capete. Anul trecut s-au închis 17% din agenții economici ai României. Hidroelectrica avea o valoare de piață de 26 de miliarde de lei la începutul anului 2021. iar în ianuarie 2022 valoarea ei a sărit la 41 de miliarde de lei.”

Potrivit ZF.ro cu 66% a urcat evaluarea celui mai mare producător de energie electrică din România în anul scumpirilor record la energie, de la 25,6 mld. lei la 42,6 mld. lei la decembrie 2021, de invidiat chiar şi pentru unele companii listate la Bursa de la Bucureşti.

Vezi și Ce facem dacă primim facturi prea mari la energie electrică și gaz. În ce situații se aplică penalități pentru neplată

Iulian Iancu: Nu este niciun motiv pentru care preţurile  la energie să crească de 7 ori, de 10 ori

Care este rațiunea ca tu, guvern, tu, stat român, vezi că ţi se destructurează economia, vezi că îţi aruncă în sinucidere consumatorii şi nu intervii?

Şi atunci avem cauze subiective. La energie electrică  avem mecanisme obiective pentru că acesta este mecanismul de piaţă, dar are la bază o decizie spre care a fost împinsă România.

Adică în momentul în care s-a spart producția de energie din această ţară am fost obligați să o spargem pe tipuri de combustibil.

Hidroelectrica niciodată nu va putea fi concurată de cărbune sau de gaze naturale, dar după mecanismul de piaţă preţul în piaţă se închide la preţul cărbunelui sau gazelor naturale la 1.200 de lei şi Hidroelectrica costă 17 lei şi primește de 10 ori mai mult.

Anul trecut s-au închis 17% din toti agenții economici ai României

În ianuarie au primit de 10 ori mai mare preţul decât în decembrie. Care este rațiunea? Ce observăm? Că legea a fost construită eronat, în sensul că în timp ce dezbăteau legea, au stabilit plafoane la nivel dublu decât preţul din piaţă.

Adică la gaze era 140 de lei au trecut plafon 370 de lei, la energie electrică era 480 ei au trecut plafon 1.000 de lei. Ce au făcut atunci furnizorii şi producătorii? S-au dus la preţul acela, pentru că li s-a spus compensăm.

Care este efortul compensării? 1,4 mld de euro la momentul acelor plafoane. Acum plafoanele sunt cu mult depășite şi impactul este de 3 mld de euro.

Pe de o parte se ia din buget, şi aşa foarte puternic afectat 3 mld de euro, ca să îl dea celor care au profit deja istoric? Şi atunci singura soluţie, nu au avut curaj, dar nu mai au de ales pentru că suntem în proces de destructurare economică, la propriu, este preţul reglementat.

Iancu: Avem nevoie de preț reglementat. Există o înlănțuire de erori

Avem nevoie de preț reglementat. În ultimii 15 ani am avut preț reglementat în România. ANRE a stabilit un preţ reglementat a explicat prof. Iulian Iancu la Sinteza Zilei de la Antena 3.

Asta înseamnă că îi spui producătorului, de ex. Hidroelectrica: ai 117 lei, îți recunosc 130 lei maxim. La gaze naturale, aveți 177, îi spui că îi recunoșți 200 lei. Atât. Faci coșul și acela se distribuie la toți consumatorii, fără să îi mai amețești.

Pe de altă parte , procedurile sunt foarte greoaie, de la data apariției legii au trecut două luni și jumătate până când furnizorii și-au adaptat sistemul de facturare.

Iulian Iancu spune că soluția de a atenua criza este reglementarea preţului energie şi gaze naturale. Reducerea TVA este o mare eroare.

”Avem o situație excepţională, cu repercusiuni dramatice în economie și trebuie să intervim cu o măsură excepțională”. Iulian Iancu spune că reglementarea preţului este permisă în tratatul UE:

“Poți să reglementezi 6 luni prețul și după aceea să prelungești încă două-trei luni , timp în care îți pui la punct mecanismele de piață și de funcționare. Preț reglementat înseamnă plafonarea prețului final, iar legea se poate modifica într-o jumătate de oră.

Adică la gaze impui  250 lei pe MWh, la energie 340 de lei/MWh. Acesta este prețul și de aici ANRE are obligaţia să repartizeze acest preț pe producător, transportator, distribuitor, furnizor. A făcut-o 15 ani , de ce nu am ști să o facem 6 luni ?”

Lanțul hoției: de la 50 lei MWh la producător la 3100 la furnizor. Creștere de 1000%

Vă dau un singur exemplu. Producătorul de gaze are preţ de cost între 30 şi 50 de lei pe MWh şi el cere acum 3.100 de lei la furnizorul de ultimă instanţă. De 1000%.

Personal nu înţeleg cum o clasă politică poate să asiste indiferent cum sunt afectate pe capete și nivelul de trai și economia, mai spune Iulian Iancu.

Iulian Iancu spune că e momentul să punem management performant în companiile din energie: “E cazul să dăm o lege prin care să punem un singur Consiliu de Administraţie cu 5-7 ani experienţă în domeniu, nu să mai punem verişori şi  nepoate în aceste funcţii, oameni care nu ştiu nimic . Nu mai putem tolera acest proces”.

sursa: Antena 3

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 14.01.2022 at 16:27

    Singurul comentariu nu poate fi decât că avem un guvern de că….t, unde aleşii urmăresc doar propriul buzunar. De fapt asta o ştim demult.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement