Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cum devine o poză de pe Facebook sau Instagram o sursă de informații pentru spărgătorii de locuințe. Recomandările polițiștilor

Publicat

O simplă fotografie postată pe Facebook sau Instagram poate fi o sursă bună de informații pentru hoții specializați în furturi de locuințe. 

De cele mai multe ori, fără să ne dăm seama, oferim spărgătorilor de locuințe ”pe tavă” toate informațiile de care au nevoie. 

Am stat de vorbă cu inspectorul de poliție, Pușcașu Bara Sorin Ilie, coordonatorul compartimentului anliză și prevenire al criminalității al Inspectoratului Județean de Poliție Alba, care ne-a explicat cum o simplă fotografie poate fi un ”catalog de furturi” pentru hoți. 

O poză de familie, în sufrageria casei, cu ocazia unui eveniment: în fotografie apare un televizor, o consolă de jocuri, o pereche de ochelari VR, iar cei din poză au smartwatch-uri la încheieturi și bijuterii din aur – un adevărat ”catalog de furat” pentru hoți.

Fără să își dea seama, în fotografia respectivă postată pe Facebook sau Instagram, familia în cauză le-a oferit informații despre bunurile pe care le posedă și care pot fi sustrase cu ușurință dint-o casă.

De asemenea, cetățenii oferă informații prețioase hoților și prin pozele pe care le postează în timp real din concedii.

Spre exemplu, o simplă fotografie de la mare sau de la munte postată pe Facebook și însoțită de mesajul ”realxare pentru o săptămână”, le oferă spărgătorilor de locuințe intervalul de timp în care pot acționa și siguranța că întrega familie este plecată de acasă.

Polițiștii îi îndeamnă pe cetățeni să fie foarte atenți la fotografiile pe care le postează pe site-urile de socializare.

Mai exact, când postează o fotografie, să fie atenți să nu suprindă în poză obiecte de valoare, sisteme de alarmă sau securitate, intrări și ieșiri din locuințe.

Mai mult de atât, autoritățile îi îndeamnă pe cetățeni să nu posteze fotografii în timp real din vacanțe și care să fie însoțite indicii privind timpul pe care îl petrec plecați de acasă.

Recomandările Poliției Române

– Evită să faci publice pe rețelele de socializare imagini cu obiecte de valoare din locuința ta, configurația acesteia sau posiblele căi de acces;

– Fă-ți conturine de pe rețelele de socializare inaccesibile persoanelor necunoscute și nu dezvălui date despre tine celor pe care îi cunoști doar în mediul on line;

– Nu face publică pe internet plecarea ta de acasaă și roagă vecinii să te anunțe imemdiat dacă, în lipsa ta, văd străini în preajma locuinței tale. Procedează la fel atunci când sunt ei plecați.

– Asigură ușa cu vizor, încuietori sigure, lanț de siguranță și nu lăsa cheia sub preș sau în cutia de scrisori;

–  Nnu lăsa bilete în ușă atunci când pleci de acasă, roagă un vecin să ia eventualele facturi sau înștiințări prinse în ușă;

– în cazul în care la ușa ta se prezintă persoane care vând sau cumpără diferite produse, evit-le și nu le permite accesul în locuință.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement