Actualitate
Cum DOVEDEŞTI ca eşti ASIGURAT la sănătate, dacă NU ai primit CARDUL de sănătate. ACTE NECESARE
Până cardurile de asigurat vor fi activate, contribuabilii pot demonstra că sunt asigurați la sănătate folosind noi modele de adeverințe, de la finalul lunii septembrie a anului trecut.
Toți asigurații pot avea acces la servicii medicale și medicamente doar pe baza cardului național de sănătate, după activarea acestuia, documentul înlocuind adeverința de asigurat, conform Hotărârii de Guvern nr. 900/2012. Cu toate acestea, până când cardurile de sănătate vor fi activate, asigurații pot folosi în continuare adeverințe pentru a face dovada că sunt contributori ai sistemului de sănătate.
Modelul adeverințelor a fost actualizat la începutul toamnei anului trecut, prin Ordinul CNAS nr. 581/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calității de asigurat, publicat în Monitorul Oficial nr. 685 din 9 septembrie 2014, ordin care a abrogat vechile reglementări în materie.
Cum pot dovedi salariaţii, pensionarii sau şomerii că sunt asigurați?
Conform documentului, angajaţii pot demonstra calitatea de asigurați printr-o adeverință eliberată de angajator din care să reiasă că li se reține și virează contribuția la Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Adeverința se eliberează pe propria răspundere a angajatorului. Adeverința eliberată va avea o valabilitate de 3 luni.
Celelalte categorii de persoane asigurate în sistemul național de sănătate pot demonstra calitatea de asigurați în baza unei adeverințe de asigurat, eliberate de Casa de Asigurări de Sănătate, pe baza documentele solicitate. Acestea diferă în funcție de categoria din care fac parte persoanele respective (șomeri, pensionari, elevi, etc.). Totodată, documentul elaborat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate aduce schimbări doar la termenul de valabilitate al adeverințelor eliberate în functie de asigurat.
Totodată a fost introdusă o nouă categorie care va dovedi calitatea de asigurat cu ajutorul adeverinței. Este vorba despre studenții-doctoranzi care desfășoară activități didactice potrivit contractului de studii de doctorat. Aceștia vor prezenta următoarele documente: act de identitate, contractul în baza căruia desfășoară activități didactice în limita a 4-6 ore, declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă, precum și o adeverință eliberată de instituția de învățământ superior din care să rezulte că are calitatea de student-doctorand.
Copiii de până la 18 ani vor trebui să prezinte actul de identitate sau certificatul de naștere, în funcție de caz. Adeverința eliberată va fi valabilă până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Tinerii între 18 și 26 de ani au nevoie de actul de identitate, declarație pe propria răspundere că nu realizează venituri din muncă, precum și de un document din care să rezulte că au calitatea de elev sau student (carnetul de elev/student sau adeverința de elev/student). Adeverința are valabilitate pe întreaga durată a anului școlar sau universitar.
Tinerii care provin din sistemul de protecție a copilului, în vârstă de până la 26 de ani, vor avea nevoie de actul de identitate, document care să ateste că au fost incluși într-un sistem de protecție a copilului, declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă, document eliberat de primăria din localitatea de domiciliu prin care să ateste că nu beneficiază de ajutor social, adeverința de asigurat eliberată acestor tineri este valabilă până la împlinirea vârstei de 26 de ani.
Soțul, soția și părinții aflați în întreținerea unei persoane asigurate, vor avea nevoie pentru eliberarea adeverinței de asigurat de: act de identitate, documente care atestă relația de rudenie cu persoana asigurată (certificat căsătorie, certificat de naștere), declarație pe propria răspundere că nu realizează venituri proprii, declarație pe propria răspundere a persoanei asigurate ca are în întreținere persoana respectivă. Adeverința are o valabilitate de 3 luni.
Femeile însărcinate sau lăuze care cer eliberarea adeverinței de asigurat trebuie să prezinte actul de identitate, adeverința medicală, certificatul de naștere a copilului (pentru femeile lăuze), o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri sau documente justificative din care să rezulte că realizează venituri lunare sub salariul de bază minim brut pe țară. Adeverința va fi valabilă 3 luni de la data emiterii acesteia.
Persoanele cu handicap vor trebui să prezinte actul de identitate, certificatul de încadrare într-un grad de handicap și o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, în afara celor prevăzute de legea prin care li s-a stabilit această calitate. Adeverința de asigurat va fi valabilă 3 luni de la data emiterii.
Părinții aflați în concediu pentru creșterea copilului au nevoie de actul de identitate și de decizia emisă de direcțiile judetene de muncă, familie și egalitate de șanse, respectiv de Direcția de Muncă, Familie și Egalitate de Șanse a Municipiului București. Adeverința de asigurat va fi valabilă până la închiderea categoriei în luna de raportare, deși regulile abrogate deja prevedeau că adeverința în aceste cazuri are o valabilitate de 2 ani, calculați de la data emiterii.
Pensionarii vor prezenta actul de identitate și de cuponul mandatului poștal de achitare a drepturilor, talonul de plată prin cont curent personal deschis la o unitate bancară, din luna anterioară sau decizia de pensionare pentru situația în care nu s-a realizat plata pensiei. Totodată, pensionarii vor semna și o declarație pe propria răspundere că nu realizează venituri impozabile, altele decat cele realizate din pensii. În cazul pierderii acestor documente sau până la dobândirea lor, calitatea de pensionar poate fi dovedită cu o adeverință eliberată de instituția plătitoare a pensiei.
Adeverința de asigurat pentru pensionari va fi valabilă până la data specificată în documentul justificativ sau până la închiderea categoriei în luna de raportare.
Șomerii trebuie să prezinte actul de identitate și carnetul și/sau adeverința de șomaj eliberate de instituțiile abilitate. Adeverința va fi valabilă până la închiderea categoriei în luna de raportare, deși până acum valabilitatea documentului a fost de 6 luni.
În cazul bolnavilor cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate, pentru eliberarea adeverinței de asigurat sunt necesare actul de identitate, o adeverință medicală eliberată de medicul curant sau de medicul coordonator al programului de sănătate, o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri din munca, pensie sau alte surse. Adeverința de asigurat pentru aceste persoane va fi valabilă 3 luni de la data emiterii.
Persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, trebuie să prezinte actul de identitate, adeverință eliberată de către primăria localității de domiciliu, din care să rezulte că acestea se încadrează în categoria persoanelor care au dreptul la ajutor social. Adeverința va fi valabilă până la închiderea categoriei.
Veteranii de război, văduvele de război, persoanele persecutate pe criterii politice, etnice sau rasiale, revoluționari sau alte categorii de persoane care beneficiază de legi speciale, vor trebui să prezinte actul de identitate, documentele doveditoare că se încadrează în una dintre categoriile de beneficiari ai acestor legi, declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează alte venituri decât cele prevăzute de legile speciale sau pensii. Adeverința va fi valabilă până la închiderea categoriei.
Persoanele care sunt returnate sau expulzate ori sunt victime ale traficului de persoane și se află în timpul procedurilor necesare stabilirii identității va fi nevoie doar de o adeverință eliberată de instituțiile din subordinea Ministerului Internelor și Reformei Administrative din care să rezulte că îndeplinesc această condiție. Adeverința de asigurat va fi valabilă până la închiderea categoriei în luna de raportare.
Personalul monahal va prezenta doar actul de identitate și adeverința eliberată de unitatea de cult, iar adeverința primită va fi valabilă până la închiderea categoriei în luna de raportare.
Asigurații care nu trebuie să plătească contribuții la stat
Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, categoriile de persoane care beneficiază de asigurare de sănătate, fără a datora contribuții la FNUASS sunt stabilite de Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Astfel, nu datorează contribuții de sănătate copiii până la vârsta de 18 ani.
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 ani și 26 de ani sunt, de asemenea, scutiți de la plata contribuției, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, studenții de până la 26 de ani beneficiază de asigurare de sănătate, fără a plăti contribuții la stat, dăcă nu au venituri din muncă.
Totodată, beneficiază asigurare fără a cotiza la stat și tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului, cu condiția să nu realizeze venituri din muncă sau să nu fie beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
În plus, Legea nr. 95/2006 prevede ca sunt scutite de la plata contribuției de sănătate și persoanele persecutate din motive politice, veteranii și văduvele de razboi, dar și persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987.
Nici soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, nu trebuie să platească contribuția de sănătate și nici femeile însărcinate și lăuzele. Astfel, acestea din urma vor beneficia de îngrijiri medicale fără plata contribuției doar dacă nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe țară.
De asigurare beneficiază și persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, cu excepția celor obținute în baza OUG nr. 102/1999 privind protecția specială și încadrarea în munca a persoanelor cu handicap, și bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecțiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse. De asemenea, studentii-doctoranzi care desfășoară activități didactice potrivit contractului de studii de doctorat în limita a 4-6 ore convenționale didactice pe săptămână sunt scutiți de la plata contribuției pe toată durata activității.
sursa: avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News