Connect with us
Advertisement

Educație

Cum explică Ministrul Educației decizia de a introduce examen de admitere la colegiile naționale. Părinții elevilor sunt revoltați

Publicat

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu susține că introducerea concursului de admitere la colegiile naționale este o cerere a acestor instituții de mai mulți ani.

„Tocmai ce am încheiat o dezbatere cu 211 reprezentanți, directori, ai celor 211 colegii naționale. Concursul propriu de admitere a fost o cerere repetată de mulți ani a colegiilor centenare, a acelor colegii care au demonstrat că pot să facă performanță, care solicită să selecteze printr-un concurs propriu elevii”, a declarat ministrul Educației, joi seara, la Antena 3.

Vezi și Zece transformări importante care schimbă radical sistemul de învățământ din România. Precizările ministrului Sorin Cîmpeanu

Acesta a spus că esența noului pachet legislativ din învățământ este una singură: „trebuie să îmbinăm excelența și echitatea. Excelența poate fi făcută în aceste colegii naționale”.

El a dat ca exemplu un liceu privat ai cărui elevi au obținut rezultate foarte bune la olimpiadele internaționale, care adună elevi cu rezultate bune din țară și îi sprijină pentru a obține performanță. Sorin Cîmpeanu susține că acest exemplu trebuie urmat.

AICI: Câte școli ar putea fi desființate. În unele unități sunt mai mulți profesori decât elevi

Ministrul Educației susține că aceste concursuri de admitere la colegii vor avea loc înaintea Evaluării Naționale.

„Concursul propriu de admitere trebuie să se finalizeze înainte de Evaluarea Națională. O șansă în plus, nu ia din șansele existente, dă o șansă în plus celor care vor să demonstreze excelența. Până la 90% din locuri înseamnă că lăsăm decizia la nivelul școlii de a avea 60 sau 70 sau 50% din locuri. Au posibilitatea să scoată la concursul propiu până la 90% din locuri”, a adăugat Cîmpeanu.

Părinții, revoltați de noile schimbări propuse de Ministrul Educației

Sunt discuţii aprinse pe grupurile de părinţi despre schimbările din noua lege a Educaţiei. Un chestionar al Federaţiei Naţionale a Părinţilor a fost completat deja de peste 50.000 de adulți. Cel mai dezbătut subiect este examenul de admitere la liceu versus Evaluarea Naţională.

Părinții spun că fără meditaţii cu profesorii din liceu, copilul nu va putea intra la colegiile de top din Capitală.  Aceștia se plâng că nu toţi copiii vor avea aceleaşi şanse.

Pe de altă parte, directorii de şcoli au cerut o selecţie riguroasă a elevilor de mulţi ani de zile şi spun că nu părinţii stabilesc examenele, ci specialiştii.

Potrivit Observator, peste 60% dintre părinţi au votat până acum contra examenului de admitere la colegii. Mai multe ONG-uri îi susţin.

Cîmpeanu: Zilnic primesc amenințări cu moartea

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu susține că primește zilnic amenințări cu moartea și că mesajele sunt explicite. „Se precizează și felul, se precizează și momentul, se precizează tot felul de detalii”, spune ministrul.

„Eu personal, primesc zilnic mesaje de amenințare cu moartea”, a declarat joi seara, la Antena 3, Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă a sesizat Poliția, el a răspuns: „Mi-am asumat această responsabilitate de a schimba sistemul de educație din România prin aceste proiecte legislative care sunt rodul unor consultări de peste 5 ani și la care au participat peste 10.000 de persoane îndreptățite să se pronunțe. Este o misiune pe care mi-am asumat-o și pe cale de consecință n-am dreptul să mă las pradă emoțiilor firești pentru orice altă persoană atunci când primești zilnic, și mai ales nopatea, mesaje foarte explicite de amenințare cu moartea. Se precizează și felul, se precizează și momentul, se precizează tot felul de detalii”.

Întrebat dacă este vorba de rezistență la schimbare, Sorin Cîmpeanu a spus: „Este lipsa de educație manifestată pe mai multe planuri, este și rezistența sistemului la schimbare”.

Ministrul Educației susține că schimbarea este necesară în condițiile în care societatea percepe școala ca fiind învechită.

„Cea mai mare parte a societății consideră școala învechită, pe bună dreptate, din toate perspectivele, atunci când profesorii sunt nemulțumiți, atunci când elevii sunt nemulțumiți, când părinții sunt nemulțumiți, când angajatorii sunt nemulțumiți, când până și politicienii sunt nemulțumiți, toată societatea e nemulțumită, este momentul unei schimbără radicale, o schimbare radicală de reformă întâmpină o rezistență firească din partea unui sistem care este inerțial prin excelență, dar este un sistem care a reușit să țină pasul cu evoluția societății într-o schimbare foarte rapidă și mai ales cu evioluția tehnologic”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 29.07.2022 at 13:19

    Auzi acolo: „Aceștia se plâng că nu toţi copiii vor avea aceleaşi şanse”. Păi dacă copilul tău e prost, cum să aibe şanse cu unul deştept ? Asta de când lumea. Examenul diferenţiază calitatea, nu „notele” din generală. Ceea ce a fost până acum demonstrează că toţi care au intrat pe „note” sunt mai apoi nişte nulitatăţi cu veleităţi de a conduce pe cei deştepţi. Exemplu,parlamentarii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement