Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Reforma din Educație: câte școli din Alba ar putea fi desființate. Unele unități au mai mulți angajați decât elevi

Publicat

sediul ISJ Alba

Școlile cu mai puțin de 40 de elevi și grădinițele cu sub 10 copii ar urma să fie desființate, potrivit proiectului de lege privind Învățământul universitar, aflat în consultare publică.

În Alba, sunt circa 100 de structuri școlare în această situație. Inspectorul școlar general IȘJ Alba, Cornel Sandu, a declarat pentru Alba24 că aproximativ o treime dintre unități ar putea să dispară. Cele mai multe sunt școli cu clase I-IV, de la sate.

Proiectul prevede posibilitatea ca preșcolarii și elevii din zonele izolate, în care nu pot fi organizate structuri de învățământ, să aibă orar adaptat, în așa fel încât să ajungă la școala cea mai apropiată.

”Situația este dificilă în cazul comunelor cu 7-8 structuri școlare dispersate în sate. Trebuie rezolvată problema transportului, în mai multe direcții, iar în unele cazuri, în condiții de acces dificil, în zonă montană sau și mai problematic, iarna”.

De exemplu, școala de la Tomuțești (comuna Vadu Moților) are doar cinci elevi, iar grădinița de la Purcăreți (comuna Pianu) are doar patru copii. Acestea ar urma să fie desființate, potrivit proiectului de lege.

Mai puțini elevi decât angajați

La Întregalde, școala are 11 sau 12 elevi (de la clasa pregătitoare la clasa a VIII-a) și 12 angajați (inclusiv personal auxiliar), a mai spus șeful IȘJ Alba.

Și nu este singurul caz. Situații similare sunt și în zonele Ponor sau Râmeț.

Odată cu desființarea structurilor de învățământ cu prea puțini elevi sau copii de grădiniță, se vor pierde și posturile de profesori.

”Se vor pierde niște posturi, dar nu asta este problema. Dacă se mută copiii la școala de centru de comună (școală cu personalitate juridică – n.r.), apar posturi noi”, a mai spus Sandu.

Luni, reprezentanții IȘJ Alba au avut consultări cu directorii de școli, pe tema proiectelor de modificare a legii Educației. Până la mijlocul lunii august, vor fi centralizate propuneri din partea acestora, pentru a fi transmise la minister.

Ce prevede proiectul de modificare a Legii Educației pentru învățământ preuniversitar

Articolul 16 (Capitolul II – formele de organizare ale învățământului preuniversitar) prevede că:

”(1) În sistemul naţional de învăţământ, unităţile de învăţământ de stat au personalitate juridică dacă se organizează şi funcţionează, după caz, astfel:

a) cu minimum 300 de elevi;

b) cu minimum 300 de elevi, preşcolari şi antepreşcolari;

c) cu minimum 150 de preşcolari şi antepreşcolari;

d) cu minimum 80 de elevi, în cazul unităţilor de învăţământ liceal profesional care școlarizează exclusiv în sistem dual.

e) cu minimum 50 de elevi sau minimum 50 de elevi și preșcolari, în cazul unităților de învățământ special.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în unităţile administrativ-teritoriale în care numărul total al elevilor, preşcolarilor şi antepreşcolarilor nu se încadrează în prevederile alin. (1), se organizează o singură unitate de învăţământ cu personalitate juridică.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1), unitățile de învățământ liceal care școlarizează pe filiera vocațională profil pedagogic, pot funcționa cu personalitate juridică și cu efective mai mici de elevi.

(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), unităţile de învăţământ care şcolarizează pe filiera vocaţională, cu profil teologic, la cererea cultelor recunoscute de stat, precum și unitățile de învățământ special, la cererea părinților, pot funcţiona cu personalitate juridică și cu efective mai mici de elevi.

(5) Autorităţile administraţiei publice locale, în baza avizului conform al DJIP/DMBIP pentru învățământ preuniversitar, aprobă organizarea, funcţionarea şi, după caz, dizolvarea unor structuri de învăţământ, fără personalitate juridică – ca părţi ale unei unităţi de învăţământ cu personalitate juridică – şi subordonate aceluiaşi ordonator principal de credite, în condiţiile legii. Structurile de învăţământ, fără personalitate juridică pot funcționa cu efective de minim 40 de elevi și preșcolari sau 10 preșcolari.

(6) Preșcolarii și elevii din zonele izolate, în care nu pot fi organizate structuri de învățământ, neputând fi organizate efective de minim 40 de elevi și preșcolari sau 10 preșcolari, au dreptul la orar adaptat posibilității de deplasare a acestora la unitatea de învățământ preuniversitar cea mai apropiată, cu respectarea interesului superior al copilului/elevului.

(7) Pe raza unei unităţi administrativ-teritoriale unde funcţionează mai multe unităţi de învățământ cu predare în limba română, respectiv în limba unei minorități naționale, cel puţin una dintre acestea, pe fiecare limbă de predare, are personalitate juridică, indiferent de efectivul de elevi.

(8) În cazul unităţilor de nivel gimnazial sau liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale, singulare în municipiu, oraş sau comună, se acordă personalitate juridică, indiferent de efectivul de elevi.

(9) Unităţile cu predare în limba română, de nivel secundar inferior sau liceal, unice în municipiu, în oraş sau în comună au personalitate juridică indiferent de efectivul de elevi.

(10) Unităţile de învăţământ preuniversitar de stat cu personalitate juridică, pot fi supuse procesului de reorganizare, în cazuri justificate, în vederea asigurării accesului egal la educaţie şi formare profesională, a eficientizării şi asigurării/menţinerii standardelor ridicate în furnizarea de servicii educaționale pentru beneficiarii primari ai sistemului de învățământ, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

(11) Unităţile de învăţământ particular/confesional acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu pot solicita Ministerului Educaţiei intrarea în proces de reorganizare.

(12) Reorganizarea prevăzută la alin. (10) și la alin. (11) se poate realiza prin operațiunile de fuziune sau de divizare, după caz, la inițiativa:

 • a) DJIP/DMBIP în colaborare cu autorităţile administrației publice locale, în cazul unităţilor de învăţământ de stat, care funcționează în raza administrativ-teritorială a acesteia;
 • b) persoanelor juridice de drept privat care au participat la înfiinţarea unităţilor particulare de învăţământ;
 • c) cultelor recunoscute oficial de stat, care au participat la înfiinţarea de structuri sau de unităţi de învăţământ confesionale;
 • d) Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiţiei, precum şi a altor instituţii cu atribuţii în domeniile apărării, ordinii publice şi securității naţionale în cazul unităţilor de învăţământ militar preuniversitar.

(13) Unităţile de învăţământ rezultate în urma procesului de reorganizare, se includ, de drept, în reţeaua şcolară, conform prevederilor legale în vigoare și au obligația de a solicita evaluarea periodică în termen de un an de la finalizarea procesului de reorganizare.

(14) Procesul de reorganizare se finalizează cel mai târziu, până la începutul noului an şcolar, conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educației”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

HOROSCOP 8-14 august: Săptămâna va aduce liniștirea lucrurilor și lecții pentru cei rebeli. Care este ziua cea mai „electrizantă”

Publicat

Este săptămâna care va aduce liniștirea lucrurilor și lecții pentru cei rebeli. Va scoate la suprafață tendința de a dramatiza la unii și va ”învăța minte” pe cei cărora le place să tragă de timp.

Cei care nu sunt hotărâți și cei care nu știu să iubească au și ei lecții în acest interval! 

Pe 11 August, una dintre cele mai ”electrice” zile ale săptămânii, vom simți cu toții mari schimbări. Și de energie și de stare și de pofte. Luna plină în Vărsător va răscoli această axă: Leu – Taur – Scorpion – Vărsător, iar următoarele 2 săptămâni vor fi pline de decizii.

Femeile vor fi mult mai orgolioase sau mai agresive, începând cu aceeași dată și tot ele vor încerca să domine.

Manifestările artistice, spectacolele vor fi bine cotate și vor reveni între plăcerile noastre pentru următoarele 3 -4 săptămâni.

Horoscop 8-14 august: Berbec

Luna ta plină va fi despre maturizarea proiectelor tale și de coerența ta în împlinirea scopurilor pe care ți le-ai propus de ceva vreme.

Nu pierde timpul doar la distracție sau cu prietenii, ci vezi mai atent ce dorești de la viitorul tău. Posibilă cotitură importantă!

Horoscop 8-14 august: Taur

horoscop taur

Multă încordare și multe confruntări pentru tine în această săptămână. Fii atent la evoluția ta și fă mai multe pentru a evolua.

Ieșirea din confort va fi premiată, iar rigiditatea îți va aduce lecții mari. Familia are nevoie de tine.

Horoscop 8-14 august: Gemeni

horoscop gemeni

Veți fi mai mulțumiți de calitatea dialogurilor voastre și mai deschiși în vorbire. Multe satisfacții își vor face loc în mintea voastra.

Pentru cei care au tras de timp în privința unui drum, se va produce o schimbare majoră!

Horoscop 8-14 august: Rac

horoscop rac

Soluțiile la probleme nu vor întârzia să apară. Pentru următoarele 2 săptămâni vei ieși din multe încercări!

Atenție să nu fii mână largă la cheltuieli și adună-te să poți rezolva cât mai repede ceea ce îți doreai să rezolvi de luni bune sau de ani!

Horoscop 8-14 august: Leu

horoscop leu

Astrele sunt prietenele tale în această perioadă. Doar nu dramatiza și evită despărțirile, mai ales dacă orgoliul te împinge.

Vrei să pui la punct viața de cuplu și să dai o lecție persoanei iubite. Vezi totuși să nu fii prea acid!

Horoscop 8-14 august: Fecioară

horoscop fecioara

Dacă ai avut unele probleme de sănătate în ultima perioadă, ele încep să se stingă și îți recapeți forma.

Dar peste toate este momentul în care trebuie să îți refaci bateriile și să te încarci bine cu energie pozitivă!

Horoscop 8-14 august: Balanță

horoscop balanta

Luna plină îți va face curat în viața emoțională. Probabil că vrei să îți alegi mai cu atenție prietenii.

În plus, pentru tine distracția se încheie și trebuie să te apuci serios de treabă! Ai de ales!

Horoscop 8-14 august: Scorpion

horoscop scorpion

Lecții de personalitate și multe de adus la zi și pentru tine. Vrei să fii mai respectat și vrei mai multă onoare.

Dar pentru asta trebuie să ieși de pe fundul lacului la suprafață și să te expui la lumină, să fii la propriu și la figurat în ”lumina reflectoarelor”!

Horoscop 8-14 august: Săgetător

horoscop sagetator

Ai stat prea relaxat în sinea ta și ai lăsat de azi pe mâine cam multe. Trebuie să pui punctul pe ”i” în mai multe discuții și să iei atitudine.

Nu renunța încă la vacanță! Drumurile sunt cele mai bune prietene pentru tine!

Horoscop 8-14 august: Capricorn

horoscop capricorn

Investițiile și cheltuielile te trag de mânecă. Trebuie să lași banii să circule și să îți dai voie să ieși din zgârcenie!

Ai de făcut multe plăți întârziate și nicicum nu trebuie să mai tragi de timp.

Horoscop 8-14 august: Vărsător

horoscop varsator

Multe îți vor fi potrivnice și ai senzația că ești copleșit de reproșuri și de nemulțumiți! Posibil să fie undeva la mijloc dreptatea și să trebuiască să te schimbi cu adevărat!

Sau dacă nu vrei să te schimbi, măcar să evoluezi! Luna plină te muștruluiește bine tocmai pentru a te pune la transformări!

Horoscop 8-14 august: Pești

horoscop pesti

Dacă poți să ieși din tiparele trecutului, atunci luna plină va fi prietena ta. Fie ai o perioadă de recentrare și de revenire, fie o perioadă de probleme de sănătate!

Ai nevoie să ieși și tu din ”trasul de timp” pentru a te proteja de autosabotaj, mai ales!

Horoscop realizat pentru cititorii Alba24, de astrolog Maria Sârbu

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

UPDATE FOTO INCENDIU la Bistra. Un bărbat, scos din flăcări de polițiști. Focul a mistuit o casă, o anexă și un adăpost de animale

Publicat

Un incendiu a izbucnit duminică, în jurul orei 15:40, în localitatea Bistra – Valea Dobrii. Flăcările au mistuit o locuință, o anexă și un adăpost de animale.

Până la momentul sosirii pompierilor, un bărbat de aprox. 50 de ani a fost scos din flăcări de polițiști. Acesta a suferit arsuri de gradul 2, respectiv gradul 3 pe 35% din suprafața corpului.

UPDATE, ora 21:15 – Potrivit ISU Alba, incendiul este lichidat.

Forțele prezente la locul producerii evenimentului încă lucrează la înlăturarea efectelor negative produse de incendiu.

Au ars:

 • o casă de locuit – aprox. 70mp;
 • un adăpost de animale – aprox. 40 mp;
 • o anexă gospodăreasca- aprox. 20mp.

Până la momentul ajungerii forțelor de intervenție la locul solicitării, o victimă de sex masculin, aprox. 50 ani, a fost extrasă din locuință, de către echipajul IPJ prezent la fața locului.

Victima a suferit arsuri de gradul 2, respectiv gradul 3 pe aprox. 35% suprafața corpului.

UPDATE, ora 16:15 – Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă la o casă de locuit și o anexă gospodărească. La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu ardere generalizată la nivelul anexei gospodărești și la nivelul acoperișului locuinței.

La momentul de față se lucrează la localizarea incendiului.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Stația de pompieri Câmpeni intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Bistra – Valea Dobrii.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o casă de locuit.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare Cod Galben de furtună în Alba, până la ora 22:00. Averse, descărcări electrice și vijelii

Publicat

Meteorologii au emis duminică seara o atenționare Cod Galben de furtună valabilă în mai multe zone din județul Alba, între orele 21:00 și 22:00.

Potrivit ANM, sunt vizate localitățile Alba Iulia, Sebeș, Ighiu, Vințu de Jos, Galda de Jos, Daia Română, Sântimbru, Ciugud, Berghin și Cut.

Se vor semnala averse ce vor acumula 20…25 l/ mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Suntem tot mai puțini: Șapte comune din Alba au pierdut peste jumătate din populație, în ultimii 30 de ani

Publicat

Șapte comune din județul Alba au rămas fără mai bine de jumătate din populație, în ultimii 30 de ani. 

La nivel național sunt circa 10 localități care au pierdut cel puțin 70% din populație, în perioada 1992 – 2022, scrie Hotnews.ro.

De asemenea, în peste 30 de localități din România locuiesc acum cu 60-70 % mai puțini oameni, iar în total, în peste 3.200 de așezări din țară populația s-a împuținat.

TOP localități din Alba care au pierdut cei mai mulți locuitori în perioada 1992 – 2022:

 • Râmeț: – 56,79 %
 • Mogoș: – 56,43 %
 • Întregalde: – 54,59 %
 • Ceru-Băcăinți: – 54,55 %
 • Ohaba: – 54,35 %
 • Ocoliș: – 52,65 %
 • Crăciunelu de Jos: – 50,75 %

La nivel național, în ultimii 30 de ani, primele 100 de localități care au pierdut cei mai mulți locuitori au rămas în total fără echivalentul populației unui județ mai modest (de circa 300.000 de locuitori).

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax