Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cum ne protejăm pielea în sezonul cald. De la alegerea protecției solare optime, la costume de baie cu filtru UV

Publicat

Expunerea fără protecție la radiațiile solare are multe efecte dăunătoare pentru piele și pentru sănătate în general.

Pe lângă protecția solară, este recomandat să limităm timpul petrecut afară în orele de risc și să folosim haine cu filtru UV, atât la adulți, cât și la copii. 

Lumina solară permite corpului să sintetizeze vitamina D, esențială pentru absorbția calciului. Acesta favorizează, de asemenea, secreția de melatonină, hormonul bunei dispoziții.

Radiația solară are însă efecte distructive asupra pielii, iar acestea variază de la eritem solar (arsuri solare) până la îmbătrânirea cutanată accelerată (prin distrugerea colagenului și elastinei) și cancerul de piele.

Vezi: Concediu în Grecia 2022: Restricțiile pentru pasageri, ridicate complet

Expunerea la soare este cauza principală a cancerului de piele și există, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral cauzat de căldură, insolație, fotosensibilizare, oftalmie și alergie la soare.

80% din îmbătrânirea facială este cauzată de expunerea la soare

Îmbătrânirea cauzată de expunerea la soare este numită heliodermie: ea se manifestă prin riduri adânci, pete pigmentare, dilatarea vizibilă a capilarelor sub piele.

Îmbătrânirea accelerată poate afecta toate zonele expuse frecvent, cum ar fi fața, dosul palmelor, antebrațele, decolteul, de la o vârstă destul de tânără.

Ce este radiația solară

Soarele emite un număr infinit de raze de lumină ce au diferite lungimi de undă, de la cele mai scurte, până la cele mai lungi: razele cosmice, razele gamma, razele X, ultravioletele (UV) constând în UVC, UVB și UVA, radiațiile vizibile, radiațiile infraroșii (IR) și undele radio.

Partea cea mai periculoasă a radiației solare este filtrată de atmosferă, două treimi din această radiație nu ajung pe Pământ.

Radiația care ajunge la noi (UVB, UVA, radiațiile vizibile și infraroșiile) ne influențează organismul.

Radiațiile infraroșii generează căldură, acestea sunt cele care provoacă senzația de căldură pe piele. Spre deosebire de acestea, radiațiile UVB și UVA sunt invizibile și reci, dar au o acțiune biologică semnificativă.

Fiecare tip de piele reacționează diferit la razele soarelui pentru că fiecare individ are propria sensibilitate, caracterizată prin fototipul său.

Fototipul este calitatea răspunsului unei persoane la acțiunea razelor solare.

Există 6 fototipuri determinate în funcție de ten, culoarea părului, prezența sau absența pistruilor, predispoziția unei persoane de a fi victimă a arsurilor solare sau, dimpotrivă, capacitatea de a declanșa bronzarea.

Fototipul I: piele foarte albă (pistruiată), se arde întotdeauna, niciodată nu se bronzează, este plină de pistrui.
Fototipul II: piele albă, se arde întotdeauna, poate dobândi un ușor bronz, prezintă mulți pistrui.
Fototipul III: piele albă spre brună, se arde frecvent, întotdeauna se bronzează (un bronz cafeniu deschis spre mediu), poate prezenta uneori și pistrui.
Fototipul IV: piele brună, se arde rar, întotdeauna se bronzează (bronz cafeniu), fără pistrui.
Fototipul V: pielea măslinie, nu se arde niciodată, se bronzează mereu (bronz foarte puternic), fără pistrui.
Fototipul VI: piele neagră, nu se arde niciodată, nu prezintă pistrui.

Cu cât fototipul este mai deschis (fototipul III, și în mod special I și II), cu atât mai mult se recomandă o protecție solară înaltă.

Declanșat în primul rând de radiațiile UVB, provenite în mod natural de la soare, bronzul este un răspuns adaptativ, de apărare a pielii împotriva agresiunii soarelui, dar nu și un scut invincibil.

Citește și: Reguli și condiții de călătorie în Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Marea Britanie, Grecia și Bulgaria

Pielea bronzată protejează adesea împotriva arsurilor solare, dar nu trebuie să ne expunem fără moderație pentru că aceste tipuri de expuneri sunt responsabile pentru efectele pe termen lung (în special, cancerul de piele).

Radiațiile UVA cauzează o pigmentare imediată, care durează doar câteva ore, nu este bronz, ci o oxidare, vizibilă imediat după expunerea la soare.

Radiațiile UVB sunt singurele responsabile pentru „adevăratul” bronz, care începe după 2-3 zile de expunere și atinge un maxim după 3 săptămâni de expunere solară.

Cum alegem protecția solară potrivită pielii

Produsele de fotoprotecție au misiunea de a filtra atât radiațiile UVB, cât și pe cele UVA, oferind un bun echilibru între cele două.

Capacitatea lor de filtrare este definită printr-un factor de protecție, SPF (factor de protecție solară).

Indicele SPF trebuie să fie ales în funcție de tipul de piele și de intensitatea radiației solare (mare, munte):

  • SPF 6 = protecție foarte redusă
  • SPF 15 = protecție medie
  • SPF 30 = protecție înaltă
  • SPF 50 = protecție foarte înaltă

Trebuie să alegem, de asemenea, textura produsului care ne place și care favorizează o mai bună regularitate în aplicare, deoarece este nevoie să fie reaplicat la fiecare 2 ore pentru a asigura o eficiență corespunzătoare.

Anumite formule sunt rezistente la apă sau pot să accelereze bronzul pentru a reduce timpul de expunere.

Sfaturi pentru o piele frumoasă și sănătoasă

  • Trebuie evitate fazele de expunere când lumina soarelui este cea mai intensă.În timpul verii, în Europa occidentală, această fază este situată în intervalul orar 11am și 16pm.
  • Folosește ochelari de soare protectori, cu indice UV puternic, o pălărie cu boruri ample, haine largi și, dacă este posibil, lungi.
  • Nu te baza pe impresiile sau senzațiile tale. Având în vedere că radiațiile infraroșii sunt cele care provoacă senzația de căldură, și nu cele UV, este foarte posibil să devii victima arsurilor solare, fără să fi avut sentimentul că te expui imprudent.
  • Vremea înnorată nu trebuie să ne facă mai puțin vigilenți față de expunerea la soare. Într-adevăr, norii lasă să treacă mai multă radiație UV decât lumină vizibilă și radiații infraroșii. Astfel, temperatura și luminozitatea se pot diminua, dar fără ca riscurile legate de radiațiile ultraviolete să fie și ele reduse.
  • Preferă umbra în locul soarelui, ferește-te de vânt și apă, acestea suprimă semnalele de avertizare create de radiațiile infraroșii pentru că diminuează senzația de căldură, însă radiațiile UV sunt încă acolo.
  • În cazul în care temperaturile sunt ridicate, ai grijă de copilul tău să fie protejat atât de insolații, cât și de arsurile solare.
  • Dacă este foarte cald, nu uita să bei lichide în mod regulat.
  • Nu sta mai mult timp în soare, sub pretextul că ai aplicat un indice ridicat de protecție solară. Scopul acestor produse nu este de a crește numărul orelor de expunere, ci de a reduce riscurile în timpul expunerii.
  • Nu te expune după aplicarea de parfum sau când iei anumite medicamente fără să consulți în prealabil medicul sau farmacistul.

Alegerea costumului de baie

Alegerea materialului costumului de baie este foarte importantă, așa că este o idee bună să fiți foarte atenți. Costumele de baie sunt confecționate din mai multe tipuri de țesături: elastină, poliamidă, poliester, nylon și lycra.

  • Elastina respirabilă este o alegere foarte bună, deoarece țesătura este hipoalergenică, nu se decolorează, nu se micșorează și, cel mai important, se usucă extrem de rapid.
  • Poliamida este un material sintetic care are capacitatea de a se usca rapid.
  • Poliesterul este un tip special de țesătură sintetică cu caracteristici foarte asemănătoare cu bumbacul. Cu alte cuvinte, hainele de baie din poliester sunt foarte durabile, ușoare și se uscată rapid. Pe lângă uscarea rapidă, țesătura este rezistentă la clor și oferă o protecție foarte bună la UV.
  • Îmbrăcămintea din nailon și lycra este, de asemenea, foarte sănătoasă și se uscată rapid. Deoarece lycra este un material alunecos, nu se prinde nisip pe costumele de baie, chiar dacă spălați costumul de baie în apă complet rece.

Atunci când alegeți un costum de baie pentru copii, asigurați-vă că produsul are protecția împotriva radiațiilor necesare.

Costumul de baie de cea mai înaltă calitate are un filtru UPF (protecție UV) . Este recomandabil, mai ales dacă copiii sunt foarte mici, să se îmbrace cu costumele de baie cu UPF 50+, deoarece acest lucru înseamnă că produsul poate oferi o protecție de 97,5% împotriva razelor UV.

În final, atitudinea preventivă în expunerea la soare pe timpul verii și nu numai, ne poate asigura o piele sănătoasă și tânără vreme îndelungată, precum și sănătatea pe termen lung.

sursa foto: pexels.com, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement