Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum pot fi monitorizaţi salariaţii la locul de muncă. Drepturi ale angajatorilor şi restricţii

Publicat

AIRBNB interzice camerele video

camera video Dacă angajatorii vor să urmărească îndeaproape activitatea salariaţilor, pentru a verifica dacă îşi respectă atribuţiile ori regulamentele interne, totuşi aceştia au şi unele restricţii. Trebuie să respecte reguli privind supravegherea video la locul de muncă, accesul la mailuri, conversaţii online ori convorbiri pe telefonul de serviciu. Dreptul la viaţa privată se aplică şi la serviciu.

Potrivit Deciziei ANSPDCP (Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal) nr. 52/2012, imaginile cu persoanele filmate sunt considerate date cu caracter personal. Acestea intră în aceeaşi categorie, chiar dacă persoana respectivă nu apare efectiv în imagini, dar se poate auzi vocea acesteia.

Astfel, în principiu, salariatul nu poate fi supravegheat video în interiorul biroului în care lucrează. Dacă totuși acest lucru se impune (de exemplu, pentru cei care lucrează în magazine), salariatul trebuie să fie informat înainte. De asemenea, este interzis în orice situație să se monteze camere video în vestiare ori în toalete.

Potrivit deciziei menţionate, supravegherea poate fi folosită în scopuri de pază și protecție a persoanelor, bunurilor și valorilor, a imobilelor și a instalațiilor, dar și în scopul prevenirii și combaterii săvârșirii de infracțiuni. În plus, camerele video trebuie montate în locuri vizibile, cele ascunse fiind interzise.

Potrivit unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), monitorizarea unui salariat, respectiv ascultarea convorbirilor de la locul de muncă, prin citirea mailurilor și urmărirea activității pe site-urile online, fără consimțământul salariatului în cauză, este o ingerință în dreptul acestuia la viață privată și este o atingere a secretului corespondenței sale.

Angajatorul nu are dreptul să stocheze  informații obţinute astfel, pe termen lung și cu încălcarea scopurilor legale. Dacă angajatorul bănuie că unul dintre salariații săi se folosește în scop personal de resursele firmei, ar trebui să-şi avertizeze salariatul că urmează să fie pus sub observație. Excepţii ar putea fi suspiciuni privind săvârșirea unei infracțiuni sau de orice acțiuni care ar pune în pericol securitatea activității ori a siguranței sistemului de lucru.

Tot potrivit unei decizii CEDO, conversațiile online ale salariaţilor din timpul orelor de lucru pot fi monitorizate de angajatori, dacă acest lucru se face în cadrul unei proceduri disciplinare, pentru a demonstra o încălcare a regulamentului de ordine interioară. Angajatorul trebuie însă să respecte condiţii ce ţin de anunţarea anterioară a salariaţilor. De exemplu, să existe regulament de ordine interioară în care să se prevadă clar interdicția folosirii calculatoarelor în scopuri personale.

Referitor la amprentarea angajaţilor, tot ANSPDCP a stabilit că este o măsură ilegală, atât timp cât aceasta nu este proporțională cu riscurile cu care se confruntă angajatorul și nu e justificată temeinic de necesitatea luării unei astfel de măsuri.

surse: avocatnet.ro, dataprotection.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax