Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cum pot primi donaţii şi sponsorizări Poliţia, Jandarmii, ISU şi alte unităţi MAI. Regulament în consultare publică

autospeciale isu alba

Publicat

autospeciale ISU Alba_5 Un proiect de ordin aflat în consultare publică stabileşte regulile prin care unităţile Ministerului Afacerilor Interne pot primi fonduri băneşti sau bunuri, cu titlu de donaţie, dar manual, comodat sau sponsorizare. Propunerile iau în calcul prevederile noului Cod Civil şi condițiile concrete pentru acceptarea sau respingerea ofertelor de donație, dar manual, comodat sau sponsorizare, reguli privind integritatea și transparența şi pentru aplicare unitară la nivelul structurilor MAI.

“Legislația națională de nivel superior în materie civilă cuprinde reglementări importante în materia donațiilor, darurilor manuale, comodatelor și sponsorizărilor, relevante și pentru activitatea structurilor MAI, ca potențial beneficiar al bunurilor materiale sau fondurilor bănești oferite de persoane fizice sau juridice. Aceste mecanisme au fost utilizate de structurile MAI, de regulă, pentru asigurarea unor dotări necesare, pentru susținerea unor activități culturale, sportive sau chiar umanitare, ori pentru finanțarea unor proiecte importante privind eficientizarea activității structurilor MAI. În egală măsură, donațiile, darurile manuale, comodatele și sponsorizările trebuie să fie accesate într-un cadru de reglementare adecvat, în măsură să asigure integritatea, imparțialitatea și independența profesională a beneficiarilor, dar și transparența informațiilor care privesc acest subiect”, se arată în referatul de aprobare al ordinului MAI.

masini politie serviciu În document se arată că “darul manual este o formă a donaţiei constând în predarea materială a unui bun mobil corporal, a cărui valoare nu depăşeşte 25.000 lei”, ofertantul fiind atât persoană fizică cât şi persoană juridică.

Regulile urmăresc eliminarea acelor oferte care:

– ar putea conduce la apariția unor situații de conflict de interese pentru personalul MAI (acele oferte care, acceptate, ar putea afecta independența și imparțialitatea în luarea deciziilor, ori îndeplinirea la timp și cu obiectivitate a îndatoririlor care revin personalului MAI, sau ar conduce la crearea unor avantaje personale ori la folosirea în interesul propriu al personalului MAI, a fondurilor bănești sau a bunurilor materiale oferite);

– sunt făcute cu scopul evident de a obține un avantaj economic pentru ofertant de natură să-l favorizeze în raport cu alte persoane fizice sau persoane juridice, ori au ca obiect bunuri care, în mod evident (vizibil, fără cercetări suplimentare) nu respectă normele de calitate și siguranță prevăzute de reglementările în vigoare;

Includ interdicții pentru unități de a accepta donațiile indirecte, deghizate ori cele care au ca obiect bunuri grevate de sarcini sau bunuri a căror procurare și deținere este interzisă de lege.

Astfel, unităţile beneficiare pot accepta donaţia, darul manual, comodatul sau sponsorizarea având ca obiect: fonduri băneşti, bunuri corporale mobile, bunuri imobile sau alte bunuri.

Unităţile beneficiare nu pot accepta donaţia, darul manual, comodatul sau sponsorizarea, în situaţia în care:

– acceptarea ofertei ar afecta independenţa şi imparţialitatea în luarea deciziilor, ori îndeplinirea la timp şi cu obiectivitate a îndatoririlor care revin personalului MAI;

– acceptarea ofertei ar conduce la crearea unor avantaje personale sau la folosirea în interesul propriu al personalului MAI, a fondurilor băneşti ori a bunurilor oferite;

– oferta este făcută cu scopul evident de a obţine un avantaj economic pentru ofertant, de natură să-l favorizeze în raport cu alte persoane fizice sau persoane juridice;

– oferta are ca obiect bunuri care, în mod evident, nu respectă normele de calitate şi siguranţă prevăzute de reglementările în vigoare.

Unităţile beneficiare nu pot accepta donaţia indirectă, deghizată şi nici cea care are ca obiect bunuri grevate de sarcini sau bunuri a căror procurare sau deţinere este interzisă de lege, se mai arată în proiect.

De asemenea, unităţile beneficiare nu pot accepta fonduri băneşti sau bunuri oferite cu titlul de împrumut de consumaţie.

Indiferent de obiect şi valoare, donaţia, darul manual, comodatul sau sponsorizarea se încheie valabil de unităţile beneficiare numai prin înscris. Înscrisurile privind donaţia şi sponsorizarea trebuie să respecte condiţiile de fond şi de formă cerute de lege pentru validitatea acestui act juridic.

La baza raportului privind oferta stau următoarele documente:

– oferta: din conţinutul acesteia trebuie să reiasă cine este ofertantul şi, după caz, persoana împuternicită de acesta, care este obiectul ofertei şi cuantumul fondurilor băneşti, ori cantitatea, valoarea şi suficiente elemente de identificare a bunurilor oferite;

– avizul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă;

-) avize, autorizări, aprobări sau alte asemenea, atunci când sunt obligatorii potrivit legii.

Oferta trebuie să fie însoţită de dovada dreptului de proprietate asupra bunurilor ce fac obiectul donaţiei, darului manual sau sponsorizării.

În cazul darului manual, atunci când nu este posibilă prezentarea unor documente privind dreptul de proprietate asupra bunului, dovada acestui drept poate fi făcută şi prin prezentarea unei declaraţii pe propria răspundere, încheiată în formă autentică.

Calitatea de proprietar se prezumă în cazul organismelor de nivel guvernamental sau ministerial, ori al instituţiilor de aplicare a legii din străinătate

În funcţie de obiectul ofertei, unitatea beneficiară trebuie să solicite avize interne de specialitate, din domeniul logistic, TIC, medical, relaţii internaţionale, relaţii publice sau alte asemenea.

În cazuri excepţionale, pentru acoperirea unor nevoi evidente şi imediate, cauzate de existenţa unei situaţii de urgenţă, unităţile beneficiare pot accepta donaţii, daruri manuale sau sponsorizări constând în medicamente, materiale de prim ajutor, alimente, ori alte bunuri care pot servi scopurilor umanitare, fără parcurgerea procedurilor care presupun emiterea avizelor.

Toate contractele de donaţie, comodat sau sponsorizare încheiate, respectiv înscrisul privind darul manual se înregistrează în evidenţa unităţii beneficiare, la structura financiară.

Dosarele de ofertă se păstrează pentru o perioadă de cel puţin 2 ani de la data încetării contractului, dar nu mai puţin de 5 ani de la data încheierii contractului.

În cazul acceptării donaţiei, darului manual comodatului sau sponsorizării, unitatea beneficiară este obligată să asigure publicarea fotocopiei raportului privind oferta, în extras, pe pagina de internet a ordonatorului de credite acceptant sau, dacă nu există, a structurii ierarhic superioare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. bula

    marți, 29.12.2015 at 19:50

    Daaa..asta inseamna legalizarea mitei.
    Mai bine nu s/ar intampla asa si si/ar vedea fiecare de ce face si nu ar fi atata preocupare pentru afaceri in interiorul unitatilor MAI.

  2. bula

    marți, 29.12.2015 at 19:50

    Daaa..asta inseamna legalizarea mitei.
    Mai bine nu s/ar intampla asa si si/ar vedea fiecare de ce face si nu ar fi atata preocupare pentru afaceri in interiorul unitatilor MAI.

  3. doreldoi

    marți, 29.12.2015 at 21:49

    Ia intrebati-l pe dorel in anul 2015 pentru cat combustibil a ”facut lobby” …doar pt a facilita deplasarile corusul Theotokos ?????

    • bula

      miercuri, 30.12.2015 at 13:05

      dna/u doarme / si a uitat de foameee…;)

    • bula

      miercuri, 30.12.2015 at 16:22

      doreldoi, nu esti concludent…fii mai explicit ca nu intelege nimeni.

  4. Dan Pasare

    miercuri, 30.12.2015 at 09:47

    Praf in ochi , toate institutiile mai sus enumerate plus altele care fac controale financiare au ong-uri , in aparenta fara nici o legatura cu institutia , dar, prin care primesc sponsorizari ” absolut intamplatoare si fara nici o legatura cu activitatea instituiei”

    • bula

      miercuri, 30.12.2015 at 13:04

      la isu alba se fac presiuni ca sa cotizeze oamenii la apulumsalv (asociatia prin care conducerea suge bani de la subordonati), apoi prin intermediul unor interpusi protejati slugarnici conducerea dispune dupa bunul plac de acesti bani , pentru paranghelii, spalari de imagine, achizitionarea preferentiala de aparatura , etc

  5. bula

    miercuri, 30.12.2015 at 13:12

    Apropo, cine a sponsorizat isu, cica, in 11.12.2015 cu brazii iegali de la Cimpeni transportati cu ambuanta? …si care au fost prinsi de politia Abrud?
    O fi doar vreo *sponsorizare* esuata??? 🙂

  6. Faur leontin

    sâmbătă, 14.08.2021 at 04:37

    Am terminat cursul de servant pompier și cursul de șef svsu/spsu și doresc sa redeschid grupul de pompieri civili din loc mea si a-și dori dacă se poate sa fiu ajutati și noi cu autospeciala.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement