Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum să ajungi campion la League of Legends: Laurențiu Zidaru, albaiulianul care a devenit unul dintre cei mai buni gameri din România

Publicat

YouTube video

10422344_1603175713300155_2241215306403196159_n Cine nu s-a jucat niciodată DOTA, LOL, World of Warcraft sau alte asemenea jocuri nu are cum să înțeleagă fenomenul care a înnebunit planeta. Concursurile internaționale de jocuri de strategie adună zeci de mii de spectatori, iar câștigurile sunt fabuloase. Tocmai pentru a înțelege ce îi determină pe acești tineri să se trezească și să adoarmă în fata calculatorului, am povestit cu Laurențiu (20 de ani), din Alba Iulia care este cotat ca fiind unul dintre cei mai buni jucători de League of Legends din România.

Laurențiu Zidaru sau Coatpustmain după ID-ul de jucător, are pasiunea jocurilor de la vârsta de 14 ani. Acum a ajuns să petreacă aproape zilnic și câte 10 ore în fața calculatorului, pentru League of Legends și spune că nu se poate juca mai puțin, dacă vrea să ajungă și mai sus în top.

A început să prindă gustul acestui „sport” pe clasa a IX-a: „Un vecin care se juca mi-a arătat și mie acest joc. Am început când era sfârșitul sezonului II la LOL. Pe vremea aia mă jucam Dota” spune Laurențiu.

Chiar dacă jocurile îi ocupă cea mai mare parte din timp, tânărul a încercat să nu își neglijeze școala. A terminat Colegiul Tehnic „Apulum” din Alba Iulia, profil Mate-info, iar acum este student la Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, la Informatică.

1888592_1603175799966813_5942228517062363908_n Cu toate că la școală nu s-a confruntat cu probleme din cauza jocurilor pe calculator, părinții săi i-au interzis, de mai multe ori, să „mai piardă timpul” în fața computerului.

„Ca orice părinte de adolescent, nici părinții mei nu au fost de acord cu faptul că mă joc așa de mult”, spune Laurențiu. De multe ori îi era chiar interzis sau limitat timpul de joc. Totul s-a oprit în momentul în care au observat că se poate întreține din această pasiune.

„La început nu le-a convenit, până anul trecut când am început să câștig primii bani”, spune Laurenţiu.

Albaiulianul reușeşte că facă din aceste jocuri cât un salariu bun în România. Își permite concedii și alte cheltuieli, fără să fie nevoit să le mai ceară bani părinților.

Laurențiu compară LOL cu fotbalul, doar că numărul coechipierilor este mai mic, cinci, și acțiunea se petrece în lumea virtuală și nu pe un gazon. În rest regulile sunt cam aceleași. Jucătorii sunt împărțiți pe posturi, fiecare știe ce are de făcut și, ca în orice alt sport, comunicarea este cea mai importantă.

Scopul jocului este ca una dintre ce două echipe să câștige, prin capturarea bazei adverse. Și aici există comentatori care relatează fiecare mișcare,  monitoare amplasate în sălile de concurs, pentru cei care doar urmăresc și antrenori care îi supraveghează, le arată unde greșesc și, cel mai important, le ridică moralul concurenților, după un meci în care au pierdut.

Pare greu de crezut, dar astfel de campionate reușesc să adune stadioane întregi de fani care se bucură sau se întristează mai rău decât la meciurile „live” de fotbal.

WASD

11350603_474133769420960_7161270096415720387_n După ce i-au fost analizate mișcările din joc și potențialul, anul trecut Laurențiu a fost cooptat de un grup de tineri care doreau sa formeze o echipă serioasă pentru a participa și câștiga competițiile de LOL. Așa a fost înființată echipa WASD, care a ajuns în scurt timp una din cele mai „de temut” din România. Laurențiu a urmat un interviu cu managerul, pe Skype, pentru a vedea cât timp este dispus să se antreneze și cât este de implicat în acest joc.

Odată cooptat într-o echipă, jocul se transformă într-un lucru cât se poate de serios. Poți fi dat afară dacă „te distrezi” prea tare sau dacă nu comunici cu echipa.

După formarea echipei au urmat concursuri, întâlniri și antrenamente.

Una dintre competițiile la care au participat de curând a fost DreamHack București, cel mai mare eveniment de sporturi electronice și jocuri video din România.

11053119_1603175503300176_2257965612379157174_n Înainte de competiție, echipa a intrat într-un mini cantonament în care timp de 5 zile au locuit împreună și s-au antrenat aproape non-stop.

„A fost puțin ciudat să ne întâlnim și să stăm atâtea zile toți într-o casă”, mărturiseşte Laurenţiu.

Alături de ei a fost și un antrenor, un olandez de 20 de ani care le supraveghea fiecare mișcare și îi certa pentru proasta comunicare. Fayan este analist la echipe din Top 50 Europa, unde vor și ei să ajungă, motiv pentru care l-au adus în România să îi ajute.

Timpul petrecut împreună i-a făcut să se cunoască mai bine și să comunice mai ușor unul cu celălalt.

Echipa era formată, pentru acel campionat, din Ang, adică Octav Creţu, fondatorul și managerul echipei, Derethic, adică Mihai Iacob, Xellos, adică Alexandru Tîrcavu, un ploieștean de 22 de ani care a jucat într o echipă de top cinci din Europa, Xerxe – Andrei Dragomir, un puști de 15 ani din Balș cu rezultate răsunătoare pe plan internaţional și CoatPustMain, adică Laurenţiu Zidaru, din Alba Iulia, căruia băieţii îi spun Coat. „Împreună sunt WASD, patru taste esenţiale în gaming”.

Deși au plecat ca favoriți la concurs și erau sigur că vor lua locul I, WASD a ocupat locul II. Pentru această reușită au fost răsplătiți cu câte 1.000 de lei fiacre. Laurențiu spune că nu este supărat că au pierdut finala, ba se bucură că a reușit să se remarce. De altfel acesta este scorul său la fiecare meci pe care îl joacă.

11046354_450795855088085_8419959762246137411_n În luna martie, Laurențiu a câștigat locul I la „League of Legends 1v1 Arena”.

Printre câștigurile pe care le-au mai avut anul acesta se numără: locul 4 la”South East European Comicon 2015″, locul 3 la „PvPRO: Best of South East Europe” , locul 2 „Grand Gaming Series Final Event”, locul 1 la Finala Campionatului National de League of Legends etc.

Următorul concus le care sunt la care sunt hotărâți să ocupe primul loc va avea loc în această toamnă, DreamHack Cluj.

Laurențiu spune că deși a început să câștige bani din pasiunea lui, nu este foarte sigur pe un viitor în acest domeniu. „Mă gândesc că asta mai ține doi ani. Nu cred că ar vedea cineva un viitor în asta, chiar dacă se zice că în România este abia începutul. În unele țări sunt considerate chiar sporturi naționale”, spune Laurențiu.

Legat de „numele de jucător” Coatpustmain, nu a dorit să dezvăluie ce înseamnă, doar că este format din 6 cuvinte.

Spune că la jocurile de strategie îi place cel mai mult concurența și tocmai din acest motiv a ales LOL în loc de Dota.

sursa video: decatorevista.ro

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax