Actualitate
Cum să-ți repari mașina cât mai repede, dacă ai accident? Sfaturi utile pentru şoferi
Perioada Sărbătorilor este un interval mai aglomerat, când majoritatea șoferilor își pierd răbdarea la volan și sunt mai multe situaţii în care ajung să își avarieze mașina din vina lor sau a celuilalt participant la trafic. Cea mai anevoioasă procedură, în cazul accidentelor fără victime, este cea de după eveniment, șoferii implicați fiind supuși unor teste de răbdare și diplomație în fața „monstrului” numit birocrație.
Primul pas de la constatarea accidentului este stabilirea, împreună cu celălalt șofer, a procedurii de rezolvare a problemei. Dacă celălalt șofer nu dorește să rezolve situația prin constatare amiabilă, Poliția va intra pe rol pentru a stabili care dintre părți este de vină.
Pentru cel păgubit, momentele de groază abia acum încep. În primul rând, asiguratorul părții vinovate trebuie să cheme inspectorul de daune pentru a face o primă constatare asupra pagubelor. Există situații în care avariile nu cuprind numai piese de caroserie, sau elemente decorative, ci și elemente de motor fără de care mașina nu mai poate funcționa. Astfel, de la momentul constatării daunelor până la reparațiile ulterioare poate să treacă săptămâni întregi, timp în care mașina nu mai poate fi folosită.
În urma evaluării dosarului de daune, inspectorul va transmite o listă de service-uri auto agreate pentru reparație. Pentru a fi despăgubit de către asiguratorul celui vinovat, trebuie ca service-ul să emită un deviz pentru reparații, urmând ca pe baza programării mașina să fie chemată la reparat.
Șoferul nu va scoate nici un ban din buzunar, procesul plății având loc doar între service și asigurător. Atenție, această procedură poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni în funcție de gravitatea accidentului.
Există și posibilitatea reparațiilor în regim propriu, unde poți discuta cu service-uri care acceptă piese auto cumpărate de tine. In acest fel, poți verifica personal prețul pieselor achiziționate, separat de manopera mecanicului auto, și astfel ieși în avantaj alocând cu un buget mai mic pentru reparații. Scopul tău este să cumperi piese ieftine, nu cu un adaos al service-ului, pe lângă adaosul de manoperă impus.
Dacă nu stai bine cu timpul și ai nevoie de mașină cât se poate de repede, este mult mai ușor să găsești piesa pe internet, decât să pierzi timpul alergând prin oraș după ele. Un magazin online de piese auto îți oferă avantajul achiziționării piesei mult mai rapid și confortabil, printr-un simplu click, cu livrare chiar la tine acasă.
Pe internet, în fața monitorului, poți compara prețul pe fiecare piesă care te interesează. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele mașinii și automat se vor afișa toate piesele compatbilie cu mașina ta. Dacă nu ești familiarizat cu magazinele online de piese auto, unele dintre ele au chat online unde poți discuta în timp real cu operatorii tehnici.
După ce te-ai informat pentru a obține cele mai bune prețuri, și te-ai pus în temă și cu diverse reduceri la piese auto pe website, plasezi piesele în coș , urmând ca ele să fie livrate rapid (24-48h) către tine sau chiar la service-ul auto.
În cazul unor reparații auto costisitoare, clienții ar trebui să fie vigilenți deoarece asiguratorul va încerca să ofere piese aftermarket (de producător) care sunt mult mai ieftine și de o calitate mai slabă decât piesele originale ale mașinii.
Din păcate, dacă alegi să mergi la un service nepartener cu mașina ta avariată, trebuie să inaintezi procedeul pentru accept în reparație și accept plată, însă cu toate acestea, există riscul să nu fii despăgubit.
În concluzie, legea îți permite să alegi modalitatea de a-ți repara mașina,dacă ești despăgubit, dar timpul în care vei avea mașina pregătită pentru drum depinde atât de asigurator cât și de alegerile pe care le faci în acest proces.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News