Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cum se citeşte corect indexul contorului electric. Care este codul pe baza căruia se emite factura

Publicat

Citirea contorului electric a devenit o adevărată provocare pentru consumatori. Trecerea la contoarele ”smart” și introducerea sistemului de autocitire a devenit principala temă de discuţie în rândul consumatorilor. Astfel din cauza citirii greșite a indexului pot apărea pe facturi erori majore care de multe ori sunt usturătoare.

Pentru a scăpa de aceste erori majore de facturare ale furnizorilor de energie electrică este foarte important să citim corect indexul contorului.

Fiecare furnizor are o perioadă în care se transmite indexul autocitit. De exemplu la Hidroelectrica indexul se introduce în aplicație în perioada 24-28 ale fiecărei luni. Dacă nu se transmit aceste date în zilele respective furnizorul emite o factură cu o estimare a consumului raportată la luna respectivă din anul precedent.

Cum citești indexul contorului de energie electrică

Din păcate, de cele mai multe ori de vină sunt chiar consumatorii rezidenţiali pentru că nu au dat indexul la timp, fie nu l-au citit corect şi au furnizat informaţii greşite.

Indicat ar fi ca fiecare consumator să citească indexul lunar. Astfel, acesta va putea şti exact ce consum are lunar, iar la finalul celor şase luni va avea consumul total, pe care îl va putea compara cu cel citit de furnizor.

Prin transmiterea indexului autocitit fiecare consumator se asigură că va primi factura cu cantitatea de energie consumată.

Cum se citeşte corect contorul electric. Care este codul pe baza căruia este emisă factura

Citirea indexurilor aferente energiei electrice înregistrate de contoare se face foarte simplu, dacă cunoaştem anumite informaţii care se găsesc pe afişajul electronic potrivit electricafurnizare.ro. Vezi aici: instrucțiuni citire contor electric

Contoarele de energie electrică pot fi magnetice şi electronice.

În ceea ce priveşte citirea contoarelor magnetice, există un singur index pe care consumatorii îl pot citi, întrucât acestea pot înregistra numai un singur tip de energie, pe o singură zonă orară.

Contorul are un ecran de afişare, pe care rulează mai multe tipuri de infomaţii sub forma unor coduri.

Pentru a citi corect contorul trebuie să fii atent la aceste coduri, astfel încât să transmiţi indexul corect, care să corespundă cu cantitatea de energie consumată. Codul care trebuie transmis la autocitire este 1.8.0. În cazul prosumatorilor trebuie transmis și 2.8.0 care va fi marcat în aplicație.

Codurile de pe contorul electric: ce semnifică fiecare

  • 0.9.1 afişează ora;
  • 0.9.2 afişează data;
  • 1.8.0 afişează cantitatea de energie activă totala consumată, adică indexul în baza căruia este emisă factura;
  • 1.8.1 afişează cantitatea de energie consumată pe timp de noapte;
  • 1.8.2 afişează contitatea de energie consumată pe timp de zi;
  • 2.6.0 afişează puterea maximă produsă. Acest cod se aplică în cazul prosumatorulor şi producătorurilor;
  • 2.8.0 afişează cantitatea de energie activă totală produsă, care se aplică tot în cazul prosumatorulor şi producătorulor.

Restul codurilor (4.8.0 şi 3.8.0 ) informează despre energia reactivă capacitivă şi energia reactivă inductivă.

Indicatorul de consum este led-ul de culoare roşie, care se află imediat sub ecranul cu afişaj electronic. Acesta pulsează atunci când în locuinţă se consumă energie electrică.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax