Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum se înfiinţează o asociaţie de proprietari. Documente, etape şi dispoziţii din lege

Publicat

imobiliare

Asociația de proprietari are drept scop administrarea și gestionarea proprietății comune, potrivit legislaţiei în vigoarea. Asta presupune atât drepturi cât şi obligații pentru toți proprietarii.

Potrivit Legii nr. 230/2007, consecințele neluării măsurilor de organizare și funcționare cu privire la administrarea și gestiunea proprietății comune sunt în răspunderea juridică a tuturor proprietarilor sau a reprezentanților acestora, după caz.

Etapă anterioară constituirii asociaţiei

Înaintea adunării generale de constituire, proprietarii din clădirile cu mai multe apartamente se pot întruni pentru a hotărî cu privire la înființarea asociației de proprietari sau la transformarea asociației de locatari în asociație de proprietari. Vor hotărî cine va fi persoana fizică sau juridică responsabilă cu întocmirea acordului de asociere și a statutului, cu privire la termenul de finalizare a acestora și la data de convocare a adunării de constituire. Hotărârea proprietarilor se consemnează într-un proces-verbal care se semnează de toți cei prezenți.

Cu cel puțin 10 zile înaintea datei fixate pentru adunarea generală de constituire, proprietarii se convoacă prin afișare într-un loc vizibil.

Înfiinţarea asociaţiei de proprietari

Se înființează prin acordul scris a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor și spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, din cadrul unei clădiri. Acordul se consemnează într-un tabel nominal, anexă la acordul de asociere. Acesta conţine: numele și prenumele proprietarului; adresa; codul numeric personal + seria și numărul actului de identitate; indicarea titlului de proprietate; data exprimării voinței de asociere; semnătura.

În adunarea generală de constituire se prezintă și se adoptă statutul asociației de proprietari. Acesta include:

– denumirea, forma juridică, sediul, durata de funcționare ale asociației de proprietari;

scopul și obiectul de activitate ale asociației de proprietari;

– mijloacele materiale și bănești de care poate dispune asociația de proprietari; structura veniturilor și a cheltuielilor;

– membrii asociației de proprietari, drepturile și obligațiile acestora;

– structura organizatorică, modul de funcționare, managementul asociației de proprietari;

– repartizarea cheltuielilor asociației de proprietari;

– condițiile în care se dizolvă asociația de proprietari;

– dispoziții finale, modalitatea de rezolvare a litigiilor, relațiile contractuale, penalizările, cazurile de urgență în care se permite accesul în apartament sau în spațiul său al unui delegat al asociației;

– posibilitatea asigurării, după caz, a unui spațiu de administrare special amenajat, unde se va putea desfășura serviciul de administrare și în care pot fi păstrate în siguranță – documentele asociației.

Acordul proprietarilor privind constituirea asociației de proprietari se consemnează într-un proces-verbal al adunării generale de constituire, întocmit în două exemplare originale, semnate de toți proprietarii care și-au dat consimțământul.

În cazul proprietarilor absenți, consimțământul poate fi exprimat prin semnarea procesului-verbal menţionat, în termen de 30 de zile de la data la care a avut loc adunarea de constituire. Dacă un proprietar se află în imposibilitatea de a semna, se va consemna că acesta și-a dat consimțământul și se va face mențiune despre cauza acestei imposibilități.

În clădirile de locuințe cu mai multe tronsoane sau scări se pot constitui asociații de proprietari pe fiecare tronson ori scară în parte numai în condițiile în care nu există o proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată.

Înregistrarea asociaţiei de proprietari

Se depun şi înregistrează următoarele acte la autoritatea fiscală în raza căreia se află clădirea: cererea pentru dobândirea personalității juridice a asociației de proprietari; statutul, acordul de asociere și procesul-verbal al adunării generale de constituire.

Acordul de asociere trebuie să conțină:

– adresa și individualizarea proprietății individuale, potrivit actului de proprietate;

numele și prenumele tuturor proprietarilor;

– descrierea proprietății, cuprinzând: descrierea clădirii, structura clădirii, numărul de etaje, numărul de apartamente structurate pe număr de camere, numărul spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, suprafața terenului aferent clădirii;

– enumerarea și descrierea părților aflate în proprietate comună;

– cota-parte indiviză ce revine fiecărui proprietar din proprietatea comună.

Asociația de proprietari dobândește personalitate juridică în baza încheierii judecătorului-delegat desemnat la organul financiar local de către președintele judecătoriei în a cărei circumscripție teritorială se află clădirea.

Înscrierea ulterioară în asociația de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenți la adunarea generală de constituire se face la cererea scrisă a acestora, fără alte formalități.

Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel puțin 2/3 din numărul proprietarilor membri ai asociației de proprietari. Orice modificare sau completare se înregistrează la judecătoria care a emis încheierea judecătorească de înființare, fără alte formalități.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax