Connect with us
Advertisement

Educație

Cum se va face școală în mediul rural. Ce planuri are Ministerul Educației pentru remedierea problemelor

Publicat

Rezultatele slabe ale elevilor la examenele naționale și problemele evidențiate de rapoarte privind nivelul de acumulare a cunoștințelor determină Ministerul Educației să ia în calcul modificări de sistem.

Recent, ministrul Educației, Daniel David, s-a referit la faptul că „cu sistemul educațional actual nu se mai poate continua”.

A spus că ia în calcul modificări ale examenului de Titularizare, dar și cel de Evaluare Națională. Însă până atunci precizează că va susține modificări în învățământul din mediul rural.

El este de părere că, în situația în care aproape jumătate dintre absolvenții de liceu se află în zona analfabetismului funcțional, aceasta devine o problemă de securitate națională.

”Când tu scoți aproape jumătate din absolvenții de liceu, îi scoți în zona de analfabetism funcțional, nu mai este o problemă așa, corectăm ceva, cândva. Este o problemă de securitate națională”, a spus Daniel David.

Campusuri în mediul rural

Potrivit acestuia, este necesară o schimbare completă a modului în care se învață în mediul rural.

”Cred că în zona rurală ne trebuie o schimbare completă. Ce avem acum nu mai poate continua. Toată lumea spune: hai să ducem școli, microbuze. După mine este o greșeală. Noi încă avem mulți copii în mediul rural, mulți. Dar nu mai este ca pe vremea lui Spiru Haret, când erau concentrați și când făceai o clasă aveai 30-40 de copii în toate comunele. Acum ai școli cu șapte-opt copii, cu 10, cu 4. Ai profesori care țin simultan lecțiile la niveluri diferite. N-ai cum să asiguri calitate, nu se poate.

Ce se pilotează în acest moment la nivelul ministerului n-a fost ideea mea, dar îmi place, o întăresc și dau bani în direcția respectivă, este ideea unor campusuri în mediul rural. Adică, pe o arie, și hotărâm, nu știu, 50-70-100 de km, îi aduci pe toți copiii într-un campus în care nu mai sunt 10, sunt 50 sau sunt 70, în care poți să duci profesori de calitate pe care să-i plătești bine, în care poți asigura masă sănătoasă, dacă e nevoie și cazare. Nu mai îți trebuie 5.000 de microbuze să meargă de la un sat la altul, îți trebuie mai puține microbuze care să și funcționeze, să nu se strice pe drum”, a explicat David.

Criza de profesori

Ministrul a mai spus că una dintre cele mai mari probleme în mediul rural este aceea că nu sunt suficiente resurse pentru a duce profesori de calitate în acele zone.

”Adevărul este că nu ai suficiente resurse să duci profesori de calitate în acele zone, ăsta este adevărul. (…) Ideea că mai putem funcționa așa în mediul rural eu cred că este o greșeală”, a afirmat Daniel David.

În primăvara anului trecut, Ministerul Educației a lansat un apel de proiecte pentru granturi destinate construirii şi dotării infrastructurii a trei campusuri şcolare rurale. Finanțările puteau fi accesate de grupuri de acțiune locală. Bugetul rezervat acestor proiecte era de 30 de milioane de euro, prin PNRR.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement