Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum te pregătești pentru valul 5: Recomandările Ministerului Sănătății. Kit-ul care nu trebuie să lipsească din fiecare casă

Publicat

Autoritățile au anunțat că de la începutul anului 2022 în România se va resimți prezența valului 5 al pandemiei de Covid. Varianta Omicron se transmite deja comunitar în România şi va deveni dominantă în 2-3 săptâmâni.

Ministerul Sănătății anunță ca în fiecare casă trebuie să existe un kit care să conțină termometru și pulsoximetru și recomandă să evite administrarea de antibiotice și antivirale  „după ureche”, fără recomandarea medicului.

Fiecare român ar trebui să aibă acasă un kit pentru boala COVID-19, pentru monitorizarea bolii, din care să facă parte obligatoriu un pulsoximetru și un termometru, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Din acest kit nu ar trebui să facă parte medicamente luate fără recomandarea medicului, precum antiviralele, care sunt „foarte toxice”, potrivit ministrului Sănătății, și antibioticele.

Recomandările Ministerului Sănătății pentru români înaintea valului 5:

  • Vaccinarea previne formele severe și decesele, respectiv reduce transmiterea virusului către alte persoane.
  • Este vitală respectarea măsurilor de distanțare, igienă personală, portul corect al măștii.
  • Testați-vă înaintea contactului apropiat cu persoane vulnerabile nevaccinate!
  • Testați-vă la primele simptome și declarați imediat rezultatul pozitiv al testării!
  • Discutați imediat cu medicul de familie pentru testare și îndrumare!
  • Nu vă tratați cu antibiotice împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19!
  • Nu vă tratați cu antivirale, care pot fi toxice, dacă nu vă sunt recomandate de medic!
  • Dotați-vă cu termometru și pulsoximetru pentru a vă monitoriza starea de sănătate, dacă sunteți pozitiv COVID-19

Studiu MedLife: Omicron se transmite deja comunitar în România şi va deveni dominantă în 2-3 săptâmâni

MedLife analizează săptămânal, prin metoda pre-screening PCR, loturi de probe pozitive COVID-19, în vederea identificării cazurilor noi de Omicron de pe teritoriul României.

Dacă în săptămânile trecute nu au existat suspiciuni de infecţie cu noua tulpina, pe lotul de 85 de probe studiat zilele trecute, pe baza probelor alese aleatoriu din 8 oraşe mari, specialiştii au identificat un număr de 30 de cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron. Probele cu noua tulpină sunt din Bucureşti (14), Cluj (8), Timişoara (4) şi Braşov (4).

„În ultima lună am făcut pre-screening pentru aproximativ 300 de probe COVID pozitive, iar în primele săptămâni nu am avut nicio suspiciune de Omicron.

Faptul că pe lotul studiat zilele aceastea avem aproape 40% din cazuri cu noua tulpina confirmă rapiditatea cu care se răspândeşte această variantă.

O creştere accelerată a numărului de cazuri de COVID în perioada următoare este inevitabilă, iar această premisă este şi mai îngrijorătoare luând în calcul faptul că această tulpină afectează şi minorii, iar capacitatea de internare a spitalelor de pediatrie este mică a declarat Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale, coordonator ştiinţific al studiului de secveţiere desfăşurat de această companie.

Date îngrijorătoare. Ce a influențat creșterea abruptă a numărului de cazuri cu Omicron

„Datele pe care le raportăm azi sunt cu adevărat îngrijorătoare. Sunt cel putin 2 factori care au influenţat această creştere abruptă de cazuri. Pe de-o parte, discutăm despre numărul mare de români care s-au întors acasă în această perioadă şi pe de altă parte, de petrecerile organizate de Crăciun care au favorizat o interacţiune interumană crescută. Urmează o perioadă şi mai dificilă.

Dată fiind distribuţia relativ uniformă a probelor identificate cu Omicron în cele 4 oraşe mari, pare că deja asistăm la o transmitere comunitară semnificativă şi cel mai probabil, această nouă tulpină va deveni dominantă în România în următoarele 2-3 săptămâni”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte & CEO al Grupului MedLife.

Marcu spune că, matematic vorbind, o tulpină care se transmite foarte uşor ajunge rapid la un număr mare de persoane, imunizând populaţia pe „fast forward”.

Identificarea celor 30 de probe cu tulpina Omicron din cele 85 studiate de MedLife în aceste zile s-a efectuat prin pre-screening, dar analiza a fost repetată pentru o siguranţă mai mare cu două kituri diferite. Probele urmează să fie şi secvenţiate pentru o confirmare de 100% în cursul săptămânii viitoare, însă nu există dubii că rezultatul va fi acelaşi sau foarte apropiat.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că numărul cazurilor cu varianta Omicron a crescut în România. Persoanele infectate au vârste cuprinse între 20 şi 52 de ani. Din cinci cazuri noi apărute, patru au schema completă de vaccinare.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax