Connect with us
Publicitate

Economie

Cum va fi afectată piața imobiliară și economia, de criza energiei. Ce spune președintele Asociației Mondiale a Evaluatorilor

Publicat

Creșterea prețurilor la energie și efectele pandemiei influențează datele economice, iar veștile nu sunt bune. Adrian Crivii, doctor în economie și președintele Asociaţiei Mondiale a Organizaţiilor de Evaluatori, face o analiză a situației locale și naționale, asupra costurilor pe care va trebui să le suporte populația și evoluția imobiliară.

Adrian Crivii spune că noua situație a găsit România nepregătită. În opinia sa, creșterea bruscă a prețului energiei va genera un șoc ce va fi urmat și de falimente.

Șoc cu efecte economice din cauza creșterii prețurilor la energie

”Prețul energiei o să se reflecte dramatic în două, trei luni, dar deja se reflectă, în prețurile bunurilor produse, pentru că marea majoritate au la bază energie, gaz, transport și așa mai departe, care le influențează.

Va fi inflație mare despre care Banca Națională a apreciat că o să fie într-o lună de peste două cifre, va depăși 10 la sută, probabil și mai mult, că noi am încheiat cu peste 8 la sută anul trecut, adică un nivel ridicat.

Şi creșterea asta bruscă a preţului energiei o să genereze un șoc. Şocul acesta o să aibă efecte economice, pentru cei mai slabi, cei mai nepregătiți, pentru cei mai expuși în zona energetică o să aibă dificultăți mari, o să îi facă să dea faliment. Primele semne: Alro și alţi mari consumatori care deja închid. Efectele sociale: sute de oameni, mii de oameni fără lucru”, spune Crivii.

”Când frânează brusc, avionul poate să cadă puternic, să aibă o aterizare cu pagube majore”

Acesta s-a referit și la creditare.

”E vorba şi de finanţare de credite, creditarea a fost în trend în ultimii ani. A fost creştere economică mare bazată pe consum, dezvoltare, băncile au dispus de mai mulţi bani, au finanțat, lumea s-a împrumutat, s-a bucurat de efectele creşterii economice şi a măririi de salarii, a veniturilor. Acum o să urmeze un şoc brusc. O frânare bruscă a economiei. Când frânează brusc, avionul poate să cadă puternic, să aibă o aterizare cu pagube majore”, a precizat economistul.

Creștere spectaculoasă a imobiliarelor. Ce urmează

Crivii mai explică situația imobiliarelor și care vor fi efectele.

”Banii au trecut din aceste zone în consum şi s-au consolidat în active. Nu? Că lumea n-a mai putut să meargă la restaurant, nici în excursie n-a mai putut să meargă (în perioada restricțiilor din pandemie – n.r.), s-au făcut ceva economii și au zburat banii în imobiliare. Şi de aici o creștere spectaculoasă a imobiliarelor. Oferta nu a putut să vină în spatele cererii din ce în ce mai mari. Clujul a crescut şi mai tare. E foarte clar, Clujul are un PR foarte bun. Acuma, noi știm care e nivelul de trai aici – că e bun sau mai rău pentru masa mare a populaţiei -, dar vedem clar aglomeraţia, poluarea excesivă”, a mai spus Crivii.

Potrivit acestuia, ” multă lume, ca să își protejeze banii, îi bagă în imobiliare. Şi mulți au investit în Cluj. De ce? Clujul e un oraș bine poziționat, aeroport, universități, o imagine foarte bună. Astea au făcut ca toată lumea să vină ca la pomul lăudat, să zicem, au venit și au adus mulți bani din străinătate şi din judeţele apropiate, a fost o mare oportunitate pentru Cluj. Asta a generat o explozie, un dezechilibru între cerere şi ofertă, cele mai mari preţuri din imobiliare din România”.

Crivii mai explică situația în contextul activelor supraevaluate, al ”banilor aruncați din elicopter”, creșterea inflației și scăderea puterii de cumpărare.

”Există o diferență majoră, esenţială între ultima criză (imobiliară – n.r.) și criza de acum. O să se încetinească construcțiile de rezidențiale. O să fie o stagnare, cel puţin a tranzacţiilor”, spune Crivii.

Citiți interviul cu Adrian Crivii, cu detalii interesante despre evoluția economică și imobiliară, pe Cluj24.ro

Adrian Crivii este CEO la grupul de firme DARIAN, companie clujeană independentă cu birouri regionale în toată ţara, care este pe piaţă de peste 30 de ani şi care a lucrat cam cu toate firmele mari din România.

Adrian Crivii a fost preşedintele ANEVAR şi, printre altele, este preşedinte ales al Asociaţiei Mondiale a Organizaţiilor de Evaluatori.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Gelu Stoian

    vineri, 18.02.2022 at 14:25

    Cam Prea Multe ACESTE AsociaTII, FieCARE Cu PREsul EI, Nu Credeti ? Amu, Presul ” Asociatiei Mondiale ( De CE Nu GALACTICE, Ori Inter-GALAGCTICE ?? ) a Evaluatorilor „, nenicu’ A. Crivii, CICA DocTOR in Economie ( Unde A urmat Facultea de Stiinte Economice, la O Unversitate Marunta, ” gen ” 1 Decembrie 1918, din Alba Iulia ??, LA ASE Bucuresti ??, SAU La Harvard, SUA ??? ; Premiul Nobel Pentru Economie Cand il VA PRIMI ???? ) isi da cu PAREREA CA : ” in opinia sa, cresterea brusca a pretului energiei o sa genereze un soc ” CARE va DUCE LA Dintr-o Data DEVINE Expert In Aeroranutica !!!!! ) ” Cand franeaza brusc, avionul poate sa cada puternic,( Ca la Balotesti, bade Adrian ????? ) sa aiba ( Mama Mia !!!!!!! ) o aterizare cu pagube majore ” , SI Va URMA O ” Crestere spectaculoasa a imobiliarelor ” ( A Pretului Locuintelor, nota bene ) Din CAUZA Primelor ” semne Alro (Slatina : TOVARASE Crivii, imobiliarele Se Construiesc NU Cu Otel Carbon, in Cofrajul cu Ciment, CI cu Aliminiu, ” Istetule ” ??????? ) si alti consumatori ( de curent ELECTRIC ) care deja inchid ” Halal ANALIZA De Doctor In Economie, BADE Adrian !!!!!!!! Imobiliarele = Casele si apartatamentele, vechi sau NOU Costruite, Se Scumpesc Sau Ieftinesc, Functie de Cerere Si Oferta !!!!!!!!!!! Asta-i Veche de cand Lumea, Si Un Absolvent de Gimnaziu O STIE : Daca un Produs, de Exemplu un Laptop, un televizor Led Color, masina de spalat automata de rufe, se produce in numar prea mare, fata de cerere, pretul lui stagneaza ( in 2010, vechea mea masina de spalt Whirpol a costat 1.210 lei, anul trecut, in aprile, cea nou nouta, tot Whirpol, s-a Scumpit Cu Numai 250 ro-ni ! Deci in 11 ani, luand in vedere SI Inflatia, Ea S-a Ieftenit !!!!!!!!!!!!! ) sau chiar Scad !!!!!!!!!!!!!!! Alimentele, Utilitatile ( apa rece, gazul metan pentru incalzire, etc. ) Alea Ne Ard Pe Noi la Portofel, Nu Imobiliarele !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Poate sa Pretinda, Un agent imobiliar ( pentru apartamentele vechi ) sau Dezvoltatorii Imobiliari ( Cei Cu Blocuri NOI ) cat vor. Daca NU Gasesc Cumparatori care sa Le Ofere Pretul Dorit, Stau Cu Marfa Pe ” STOC „, Sau fac Publicitate, De Multe Ori INUTILA ( a se Vedea Noile Blocuri Din Alba Iulia SI Din Sebes, la care TOATE posturile LOCALE de Radio le Fac Publicitate ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. dolfi

    vineri, 18.02.2022 at 16:44

    pretul la imobiliare este umflat cu cel putin 150% sub diverse pretexte, dar de fapt in spate sta LACOMIA rechinilor imobiliari si nimic mai mult. Caramizile, tigla, polistirenul… etc nu au devenit peste noapte mai fiabile cu 200%. Se construieste mult si prost, fara rost si sub ochii inchisi ai Inspectoratelor de Constructii si a comisiilo de… Urbanism. Nu se mai tine seama de nimic… nici macar de sistematizarea aia cretina a lu’ Ceausescu. Fac blocuri toti pe unde li se scoala indiferent de vecini si vecinatati, fara parcari sau cu parcari insuficiente si finisaje facute parca la casa pionierului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate