Economie
Cumpărarea de vechime în muncă: Ce prevede noua lege a pensiilor
Cumpărarea de vechime în muncă în noua lege a pensiilor: această procedură deja foarte cunoscută în România, va continua și în viitor.
Potrivit noii legi a pensiilor, cumpărarea de vechime pentru oricare șase ani din perioada necontributivă se va face în baza unui contract de asigurare voluntar.
Vezi și: Cumpărarea de vechime în muncă s-a SCUMPIT de la 1 octombrie. Suma plătită pentru completarea stagiului de cotizare pentru pensie
Noua lege a pensiilor va prevede un capitol pentru cumpărarea de vechime și nu va mai fi nevoie de alte acte normative cu termen limitat de aplicare.
- În prezent, legislația permite acest lucru doar pe termen limitat, iar Guvernul prelungește din timp în timp valabilitatea actelor normative. Potrivit Ministerului Muncii, acum este permisă până la sfârșitul anului.
Atenție: Valorificarea perioadei de vechime, cumpărată în baza contractului de asigurare, se va face doar la deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă.
Plata se va putea face atât integal cât și în rate și se ia în calcul plata parțială.
Noua lege a pensiilor: Stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare, condiționate de contributivitate
Parlamentul are termen de adoptare până la 29 noiembrie. Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Cumpărare vechime în muncă 2023: Cât costă în prezent
De la data de 1 octombrie 2023 salariul minim brut a fost majorat de la 3.000 lei, la 3.300 lei, rezultă că și contribuția la sistemul public de pensii a crescut de la 750 lei pe lună la 825 lei pe lună.
Citește și: Noua lege a pensiilor: Ce perioade NU se iau în calcul la vechimea minimă. Bonificații pentru mame
Concret, începând din 1 octombrie 2023, persoanele interesate să cumpere vechime vor plăti
- 9.900 lei pentru un an
- 19.800 lei pentru doi ani
- 29.7000 pentru 3 ani
- 39.600 lei pentru 4 ani
- 49.500 lei pentru 5 ani
- 59.400 lei pentru 6 ani
”Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Doina
sâmbătă, 25.11.2023 at 00:04
dacă o persoana are vechime mai mica de 10 ani, dar are vârstă, cum se poate pensiona? poate este cineva care ma poate ajuta. mulțumesc.