Connect with us
Publicitate

ABRUD

Cupru Min Abrud împlinește 47 de ani de existență. Istoria companiei de stat care a rezistat din comunism

Publicat

Cupru Min Abrud împlinește 47 de ani de existență, în data de 21 mai. Este una dintre companiile de stat care a reușit să rămână în picioare din perioada comunistă, reușind să se adapteze la economia de piață și să rămână cel mai mare angajator din zona Munților Apuseni.

Evenimentul va fi sărbătorit marți, de la ora 10, în amfiteatrul de pe strada Detunata din Abrud, unde vor fi prezentate și două proiecte în care este parte compania: GoldenRAM și GOLDENEYE.

A fost înființată cu scopul valorificării zăcământului de minereu cuprifer de la Roşia Poieni și având ca obiectiv asigurarea necesarului de cupru pentru economia românească.

În prezent, compania reprezintă cea mai mare exploatare de cupru la suprafaţă, din România.

Cupru Min Abrud împlinește 47 de ani

Cupru Min S.A. Abrud s-a înființat în anul 2002, prin desprinderea din Compania Națională Minvest Deva, fiind succesoarea Combinatului Minier al Cuprului Roșia Poieni, înființat în 1977.

Societatea se află în subordinea Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri și deține dreptul de exploatare pentru aproximativ 60% din rezervele naturale de cupru ale României.

Cupru Min S.A. Abrud este unicul producător din România care are ca obiect principal de activitate extracția de minereuri neferoase, prepararea minereurilor cuprifere și valorificarea concentratului cupros și a metalelor prețioase.

Exploatarea zăcământului se face în carieră, pe trepte, descendent cu înălțimea treptei de 15m, prin forare cu utilaje de forare Φ250mm, împușcare cu explozivi, încărcare cu excavatoare, încărcătoare frontale pe pneuri și transport cu autobasculante.

Zăcământul este situat administrativ pe teritoriul comunei Lupșa, județul Alba.

Acesta are forma unui corp vertical cu înălțimea de 1.200 m și secțiunea orizontală de formă eliptică, cu dimensiunile de 600 m și 800 m. Partea utilă a zăcământului este constituită din minerale de cupru, înglobând peste 1 miliard de tone minereu cu un conținut de 0,36% Cu și 1,8% S.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax