Connect with us
Advertisement

Actualitate

Curtea Constituţională a României va da răspunsul privind OUG de modificare a Codurilor Penale până în 10 februarie

curtea constitutionala

Publicat

curtea constitutionala Curtea Constituţională va da răspunsul la ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate făcută de Avocatul Poporului până pe 10 februarie, a anunţat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Vom analiza cererile cu celeritate”, a spus preşedintele Curţii Constituţionale a Româniai. „Suntem în termen”, a completat Valer Dorneanu.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a ridicat vineri la CCR excepţia de neconstituţionalitate pentru OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor penale.

„Am decis să ridic excepţia de neconstituţionalitate a OUG nr. 13/2017, care va pleca în câteva minute spre CCR. (…) OUG este neconstituţională în ansamblu, în opinia noastră”, a spus Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

El a menţionat că în excepţia de neconstituţionalitate se arată că nu sunt îndeplinite criteriile privind urgenţa adoptării acestei ordonanţe, dar sunt incluse şi obiecţii cu privire la modul de legiferare în privinţa abuzului în serviciu, care discriminează între diverse acte normative şi „scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aproape întregii administraţii din România”.

Victor Ciorbea a mai spus că, prin această limitare, se scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aproape întregii administraţii, fapt care a stat la baza ridicării excepţiei de neconstituţionalitate de către Avocatul Poporului şi sesizarea CCR.

„A limita abuzul în serviciu numai la încălcări aduse legii – ordonanţe, OUG – şi a nu ne referi la celelate acte normative înseamnă a scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aprope întregii administraţii din România”, a subliniat Victor Ciorbea.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat vineri că OUG privind Justiţia, care dezincriminează mai multe infracţiuni, nu îndeplineşte nici criteriile referitoare la urgenţa adoptării şi la caracterul excepţional, fapt care a stat la baza ridicării excepţiei de neconstituţionalitate la CCR.

„Un alt element pentru care am decis să ridicăm excepţia de neconstituţionalitate se referă la neîndeplinirea cerinţelor privind existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de OUG”, a spus Ciorbea.

Avocatul Poporului a infirmat, astfel, menţiunea făcută de guvern în nota de fundamentare a OUG, unde se arată că unul din motivele adoptării are la bază necesitatea implementării unei directive UE.

De asemenea, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat vineri, că judecătorii vor respecta „întrutotul” Constituţia, legea şi conştiinţa lor în judecarea solicitărilor privind OUG care modifică prevederile Codului Penal, afirmând că CCR ţine cont de conţinutul ordonanţei şi va acţiona în consecinţă.

„Noi avem o singură presiune, presiunea legii şi a Constituţiei, şi a obligaţiei de a le respecta pe amândouă. (…) Am spus explicit, presiunea noastră este presiunea Constituţiei şi nu este o presiune. Este, cum spune Jean Jacques Rousseau, jugul blând al legii, acesta este jugul nostru, nu ne orientăm după alte presiuni. Vom respecta întrutotul şi Constituţia, legea, legea noastră de organizare şi conştiinţa noastră”, declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, cu privire la sesizările transmise CCR în privinţa OUG de modificare a Codului Penal, întrebat dacă există o presiune asupra judecătorilor Curţii şi dacă vor ţine cont de „vocea străzii”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement