Connect with us
Advertisement

Eveniment

Curtea Constituțională a validat turul I al alegerilor prezidențiale 2024. Finala va fi între Călin Georgescu și Elena Lasconi

Publicat

Curtea Constituțională a României (CCR) a validat luni seară turul 1 al alegerilor prezidențiale. Al doilea tur va fi organizat în 8 decembrie.

Finala se va disputa între Călin Georgescu și Elena Lasconi, au declarat surse pentru G4Media.

UPDATE:  Judecătorul Marian Enache, președintele CCR, a declarat că judecătorii au decis, cu unanimitate de voturi, respingerea ca neîntemeiată a contestației candidatului Terheș.

Totodată, Curtea a hotărât, în unanimitate, confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de președinte a României din primul tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024.

Cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea președintelui României va avea loc duminică, 8 decembrie. La acesta vor participa Călin Georgescu și Elena Lasconi.

Precizările CCR

„Curtea a observat că, din sezizarea contestatorului, voturile din diaspora nu au fost contestate și, ca atare, în condițiile date, a apreciat că nu se mai impune renumărarea acestora în evaluarea Curții, chiar dacă au fost constatate unele diferențe de voturi între candidați, a spus președintele CCR, potrivit Mediafax.

Aceste diferențe nu rezultă ca provenind din fraude de natură să modifice rezultatul alegerilor, astfel că sunt considerate posibile erori materiale în numărarea voturilor exprimate, fără relevanță în stabilirea rezultatului.

Argumentele din motivarea soluției, pronunțate de plenul Curții, vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii care se va publica în Monitorul Oficial a României.

Ședința Curții Constituționale în care s-a discutat cererea de anulare a primului tur al prezidențialelor și validarea rezultatului alegerilor din 24 noiembrie a început la ora 17.30.

În 28 noiembrie, CCR a decis renumărarea tuturor buletinelor de vot din turul 1 al alegerilor prezidențiale.

UPDATE: Elena Lasconi, după decizia CCR: românii au decis formarea unui guvern de uniune națională

Elena Lasconi, după decizia CCR: românii au decis formarea unui guvern de uniune națională

Elena Lasconi spune că românii au decis duminică formarea unui guvern de uniune națională. Ea a anunțat că va începe discuții cu toate partidele democratice, primul pe listă fiind PSD.

„În momentul ăsta nu mai vorbim despre partide, politicieni sau candidați. Vorbim doar despre România”, a declarat Lasconi, potrivit Mediafax.

„Oamenii au decis duminică. Trebuie să facă parte (din guvern – n.r.) PSD, trebuie să facă parte PNL, trebuie să facă parte USR și UDMR”, a adăugat Lasconi.

Despre discuțiile cu PSD, Lasconi spune că va face ea primul pas: „Nu am orgolii. Aici este vorba despre viitorul României, despre viitorul copiilor noștri. Este vorba dacă mai vedem sau nu copiii și nepoții plecați la muncă în străinătate”.

„Mâine sper să avem discuții cu PSD. Dar vreau să-i atrag atenția domnului Ciolacu că în momentul ăsta, atât de important și de critic pentru viitorul României, noi nu avem nevoie de liant. Avem nevoie de oameni de stat care să își asume drumul democratic pro-european și pro-NATO al României”, adirmă președintele USR.

De asemenea, Lasconi a avertizat că situația este critică: „Bursa este în cădere liberă” și există riscul ca primăriile să piardă finanțările europene. „Ne dorim aici investitori, vrem să creăm locuri de muncă, să garantăm pensiile bunicilor noștri și nu ne jucăm cu asta”, a explicat ea.

Întrebată dacă Ilie Bolojan va fi în continuare propunerea ei de prim-ministru, Lasconi a răspuns: „cred că domnul Bolojan înțelege care sunt procentele și eu sunt sigură că are maturitatea să înțeleagă că poate ar putea să fie un premier din altă parte. Am putea să luăm în calcul și un premier tehnocrat sau social-democrat. Se poate și asta. Eu voi asculta vocea românilor”.

Marcel Ciolacu: ”Românii trebuie să decidă singuri ceea ce e mai bine pentru ei”

”Românii trebuie să decidă singuri ceea ce e mai bine pentru ei”, declară Marcel Ciolacu, în privința alegerilor prezidențiale din 8 decembrie, evitând să facă o recomandare în numele PSD.

„Indiferent ce voi spune eu, ce va spune un președinte de Consiliul Județean PSD, un primar al Partidului Social-Democrat sau un membru de partid, oamenii vor decide singuri ce este mai bine pentru România pe data de 8 decembrie”, afirmă Ciolacu.

Acesta a spus că este un moment foarte dificil și pentru PSD, dar mai ales pentru români.

Ciolacu a amintit că la primul tur, deși PSD și PNL au făcut îndemnuri clare de vot pentru candidații lor, „propriii votanți nu i-au ascultat”.

„Eu cred că românii, în acest moment, au dat un cartonaș galben clasei politice. Și cred că românii știu mai bine decât ce le transmită la ceilalți români”, adaugă acesta.

„Ne asumăm din nou să fim un liant în societate, să fim un factor de echilibru și, cum spuneam în campanie, să fim maturul din cameră”, a declarat Ciolacu.

Despre discuțiile care urmează, Ciolacu spune că primul pas va fi o întâlnire cu Ilie Bolojan: „acest guvern nu mai are o majoritate exprimată și prin vot, un lucru care aduce anumite schimbări și nu există alt stil de a face politică decât unul corect și acest lucru corect este ca eu, în perioada următoare, să am o discuție cu domnul Ilie Bolojan”.

Kelemen Hunor: guvern PSD, PNL, USR, UDMR

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că rezultatul votului de duminică arată că ar trebui să fie format un guvern care să aibă o susţinere largă în Parlament, compus din PSD, PNL, USR şi UDMR.

Liderul UDMR a adăugat că n-ar fi de acord cu un guvern minoritar, format din PNL, USR şi UDMR, pentru că nu ar exista şanse ca acesta să reziste mai mult de un an, potrivit Agerpres.

Datele transmise de Biroul Electoral Central

Biroul Electoral Central (BEC) a trimis luni, către Curtea Constituțională a României (CCR), documentele cerute pentru validarea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. Un proces verbal conține rezultatul renumărării parțiale. Au fost numărate toate voturile din țară și doar o parte din străinătate – 161 de secții.

În ședința de luni, Biroul Electoral Central pentru alegerea președintelui României din anul 2024 a încheiat procesul-verbal privind constatările emise în urma derulării operațiunilor necesare punerii în aplicare a măsurilor dispuse de Curtea Constituțională a României.

Totodată, Biroul Electoral Central informează că procesul-verbal a fost înaintat Curții Constituționale a României, luni, însoțit de următoarele anexe:

  • Anexa nr. 1 – Proces-verbal centralizator privind consemnarea rezultatului renumărării parțiale a voturilor valabil exprimate și a voturilor nule – alegerile pentru Președintele României din data de 24 noiembrie 2024 – Secții de votare din străinătate (161 de secții)
  • Anexa nr. 2 – Proces-verbal centralizator privind consemnarea rezultatului renumărării voturilor valabil exprimate și a voturilor nule – alegerile pentru Președintele României din data de 24 noiembrie 2024 – Secții de votare din țară
  • Anexa nr. 3 – Proces-verbal centralizator privind consemnarea rezultatului renumărării parțiale a voturilor valabil exprimate și a voturilor nule – alegerile pentru Președintele României din data de 24 noiembrie 2024 – Secții de votare din țară și secții de votare din străinătate (161 de secții).

De asemenea, odată cu procesul-verbal, au fost înaintate Curții Constituționale a României și înscrisurile care au stat la baza întocmirii acestuia.

În actualizare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement