Connect with us
Advertisement

Eveniment

Curtea de Apel Alba Iulia a decis eliberarea din arest preventiv pentru 12 inculpaţi în „Dosarul utilajelor furate din UE”

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a avut pe rol, miercuri, un nou termen în judecată în Dosarul utilajelor agricole furate din ţări europene. Instanţa s-a pronunţat, joi, privind înlocuirea măsurii de arestare preventivă în cazul celor 12 inculpaţi judecaţi în stare de arest preventiv cu măsura de a nu părăsi ţara. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia a fost atacată cu recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Până la judecarea recursului, toţi cei 12 inculpaţi vor rămâne în stare de arest preventiv.

Reamintim că, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de săptămâna trecută, au rămas spre judecare 27 de inculpaţi în dosarul de fond, cinci din lotul iniţial de 32 de persoane recunoscând faptele şi beneficiind, prin noua procedură prevăzută de legislaţie, de reducerea pedepsei. Este vorba despre inculpaţii Iulian Iosif Băda, Radu Florin Liptak, Mihai Toma Jelea, Ioan Tăuşan şi Cornel Daniel Irimia, care au solicitat judecarea în noua procedură şi care nu mai sunt judcaţi în dosarul pe fond, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Miercuri, la Curtea de Apel Alba Iulia au fost audiaţi o parte dintre cei 12 inculpaţi aflaţi în arest, iar instanţa s-a pronunţat joi privind starea de arest preventiv. Magistraţii au decis acordarea în această cauză de termene scurte, astfel că judecarea dosarului va continua săptămâna viitoare, când vor fi audiaţi alţi inculpaţi aflaţi în arest.

Vă prezentăm comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia:

„Astăzi, 29.03.2012, în urma verificării legalităţii şi temeiniciei măsurii arestării preventive a celor 12 inculpaţi judecaţi în stare de arest preventiv în dosarul cunoscut opiniei publice ca Dosarul utilajelor furate din state ale Uniunii Europene, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura de a nu părăsi ţara.

Instanţa a dispus punerea în libertate a inculpaţilor la rămânerea definitivă a hotărârii şi a stabilit ca pe durata măsurii de a nu părăsi localitatea inculpatul să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la instanţă de judecată ori de câte ori este chemat, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat; să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme; pe durata măsurii să nu ia legătura  şi  să  nu  comunice direct sau indirect, cu persoanele împreună cu care au săvârşit fapta şi martorii încuviinţaţi în cauză. În caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, se va lua faţă de inculpaţi măsura arestării preventive.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, a fost atacată cu recurs, iar competenţa de soluţionare revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Până la judecarea recursului, toţi cei 12 inculpaţi vor rămâne în stare de arest preventiv.

La termenul de judecată din 28.03.2012 au fost audiaţi pe fondul cauzei 5 dintre inculpaţii trimişi în judecată în stare de arest preventiv. Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit următorul termen de judecată pentru data de 04.04.2012 când se va continua cu audierea inculpaţilor.

În 9.12.2011, în dosarul disjuns din acest dosar Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea celor 5 inculpaţi, care au recunoscut săvârşirea faptelor pentru care au fost trimişi în judecată, la pedepse cuprinse între 1 an închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi 4 ani închisoare cu executare. Cu privire la cei 3 inculpaţi condamnaţi la pedepse cu închisoarea cu executarea şi care fuseseră judecaţi în stare de arest preventiv, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus menţinerea măsurii de arestare preventivă.

La termenul de judecată din 21.11.2011 a fost dat citire actului de sesizare a instanţei (rechizitoriul) după care 5 dintre inculpaţi au declarat în faţa instanţei că recunosc săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Curtea de Apel Alba Iulia a decis disjungerea cauzei cu privire la aceşti 5 inculpaţi şi pronunţarea unei sentinţe în data de 09.12.2011.

La termenul de judecată din 21.11.2011 Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive formulate de inculpaţii B.D.C., K.C.P. şi R.Ş.F. cu măsura obligării de a nu părăsi ţara, hotărâre rămasă definitivă în urma respingerii recursului D.I.I.C.O.T. de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 29.11.2011. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus punerea în libertate a inculpaţilor şi a stabilit ca pe durata măsurii de a nu părăsi ţara, fiecare inculpat să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penala sau, după caz, la instanţă de judecată ori de câte ori este chemat, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, respectiv cel din raza teritorială, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemat; să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme; să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi, de martorii din prezenta cauză şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect. În caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, se va lua faţă de aceştia măsura arestării preventive.

Dosarul cunoscut opiniei publice ca Dosarul utilajelor furate din state ale Uniunii Europene în care au fost trimişi în judecată la Curtea de Apel Alba Iulia în 30.05.2011, prin Rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara 32 de inculpaţi dintre care 18 aflaţi în stare de arest preventiv, 17 reţinuţi în acest dosar iar unul în altă cauză.

Inculpaţii trimişi în judecată în acest dosar sunt acuzaţi în principal că fac parte dintr-un grup infracţional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunii de  furt calificat cu consecinţe deosebit de grave din state ale  Uniunii Europene şi pentru săvârşirea în principal a următoarelor fapte: identificau utilaje agricole, verificau modul în care erau  depozitate de către proprietari,  căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, eventualele sisteme de alarmă sau sisteme de urmărire GPRS după care utilajele erau  sustrase, transportate în România, fiind folosite documente falsificate, ascunse la diverşi tăinuitori şi apoi valorificate pentru importante sume de bani.

Prin acelaşi rechizitoriu au fost trimişi în judecată şi Tarnu Ioan, locotenent-colonel, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba şi Schiau Liviu, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului.”

Cei 12 inculpaţi în cauză aflaţi, deocamdată, în arest sunt: Antonio Vecchiola, Mircea Stanciu, Andrei Dărămuş, Cristian Călin Oprea, Ioan Ştefan Bursaş, Dan Ioan Banciu, Lucian Sabău, Ionel Niţă, Adrian Lascău, Viorel Onea, Mirel Florin Oniga şi Corneliu Pantelimon Kaiser.

Vezi aici lista completă a inculpaţilor în dosar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement