Connect with us
Advertisement

Actualitate

Curtea de Apel din Alba a dat PRIMA DECIZIE de AREST la DOMICILIU din România. Inculpații sunt interlopi cercetați într-un dosar de șantaj și sechestrare de persoane

Publicat

Odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură penală, marți, 4 februarie, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au dispus în premieră pentru România, eliberarea inculpaţilor Petru Ioan Moldovan şi Ioan Florin Muntean din Penitenciarul Aiud în vederea executării măsurii preventive a arestului la domiciliu. Cei doi inculpați făceau parte din grupul infracţional Litera – Simota din Hunedoara, specializat în şantaje, sechestrări de persoane, „bătăi la comandă”. Pentru alți patru inculpați, din acelaşi dosar, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus menținerea măsurii arestării preventive: Cristian Constantin Litera, Mihăiţă Mircea Varodi, Alin Simota și Gheorghe Bota.

Decizia magistraţilor Curţii de Apel Alba Iulia în cazul celor doi inculpaţi, a fost dată cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare.

Cei doi bărbaţi au fost eliberaţi din penitenciarul Aiud, urmând ca măsura de arestare preventivă să fie executată la domiciliu. Verificarea periodică a respectării măsurilor şi a obligaţiilor de către inculpaţi va fi responsabilitatea Poliţiei Municipiului Orăştie, în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Petru Ioan Moldovan și a Poliţiei Municipiului Deva, în cazul lui Ioan Florin Muntean.

Citeşte şi UPDATE: Grupul de 14 inculpaţi din Dosarul grupării “Litera-Simota” au fost trimişi în judecată de DIICOT Alba Iulia. Sunt acuzaţi de şantaj, trafic de persoane şi cămătărie

În baza art. 242 alin. 2 din Noul Cod al procedurii penale (N.C.p.p) raportat la art. 362 din N.C.p.pşi art. 218 din N.C.p.p s-a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu în ce-i priveşte pe inculpaţii, Petru Ioan Moldovan și Ioan Florin Muntean, constând în obligaţia impusă de a nu părăsi imobilele la care locuiesc situate în Orăştie, respectiv în Deva fără permisiunea instanţei.

Potrivit art. 221 alin. 2 din Noul Cod al procedurii penale pe durata arestului la domiciliu inculpaţii au următoarele obligaţii:

a) să se prezinte în faţa organului de cercetare penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi;

b) să nu comunice cu persoana vătămată sau membrii de familie ai acesteia, cu alţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martori ori experţi, precum şi alte persoane stabilite de instanţă.

Pe durata măsurii inculpatul poate părăsi imobilul prevăzut al alin 1 pentru prezentarea în faţa organelor judiciare la chemarea acestora.

Poliţia Muncipiului Orăştie şi Deva atenţionează inculpaţii şi cu privire la prevederile art. 221 alin. 4 și alin. 11 N.C.p.p.

În baza art. 208 N.C.p.p. rap la art. 362 N.C.p.p. Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut măsura arestării preventive în vederea inculpaţilor: Cristian Constantin Litera, Mihăiţă Mircea Varodi, Alin Simota și Gheorghe Bota.

Reamintim că în luna septembrie a anului trecut procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a 14 inculpaţi în dosarul grupului infracţional în care este implicat finanţatorul echipei Jiul Petroşani, Alin Simota. Cauza a intrat în atenţia magistraţilor de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Inculpaţii sunt acuzaţi, în principal, că au făcut parte dintr-o grupare specializată în comiterea unor infracţiuni de şantaj şi fapte de violenţă care a acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara.

În perioada anilor 2006 – 2012, au constituit un grup infracţional organizat, specializat în comiterea unor infracţiuni de şantaj şi fapte de violenţă. Gruparea a acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara, unii dintre inculpaţi fiind prosperi oameni de afaceri din Valea Jiului, administrând societăţi comerciale şi finanţând activitatea unui club de fotbal, ai cărui jucători au fost şantajaţi pentru a renunţa la drepturile financiare pe care le aveau asupra clubului. Practic, inculpaţii îi obligau pe jucători să semneze convenţii nereale prin care se reziliau de comun acord contractele dintre clubul din Petroşani şi aceştia, părţile nemaiavând pretenţii una faţă de cealaltă începând cu data convenţiei de reziliere.

Citește și Efectele aplicării NOILOR CODURI din justiție la Penitenciarul Aiud 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement