Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Curtea de Conturi: Cheltuieli excesive de milioane de euro la Ministerul Afacerilor Externe pentru ambasade

Publicat

ministerul afacerilor externe_MAE sediu Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) cheltuie milioane de euro pentru închirierea de spaţii în străinătate, chiar şi în ţări unde România deţine proprietăţi. Totuşi, MAE precizează că inspectorii de conturi nu înţeleg „specificul activităţii diplomatice în serviciul exterior”.

Ministerul Afacerilor Externe a cheltuit, între 2012 şi 2014, peste 800 de mii de euro pe chirii doar pentru şapte ambasade.

Numai pentru sediul Ambasadei României la Helsinki, statul român a plătit peste 168.000 de euro, în trei ani. Asta în condiţiile în care ţara noastră deţine un imobil de 149 de metri pătraţi în capitala Finlandei. La Praga, situaţia este una trasă la indigo. Deşi există un imobil în proprietatea statului român, MAE a cheluit aproximativ 127 de mii de euro pentru a închiria o altă clădire pentru sediul ambasadei. Şi pentru sediile diplomatice de la Stockholm, Paris, Varşovia şi Oslo s-au cheltuit sute de mii de euro pe chirii, deşi statul român deţinea deja spaţii de locuit neutilizate.

În plus, au fost închiriate spaţii foarte mari pentru un număr mic de persoane, pe care Curtea le consideră excese, în raport cu recomandările MAE.

Spre exemplu, reşedinţa ambasadei de la Astana, Kazahstan, măsura peste 400 metri pătraţi, iar chiria se ridica la aproape cinci mii de euro pe lună, deşi instituţia avea doar doi angajaţi. Nici la Varşovia situaţia nu e diferită. Acolo, Ministerul Afacerilor Externe plătea patru mii de euro lunar pe o reşedinţă de 560 de metri pătraţi, unde locuiau doar două persoane. Curtea de Conturi a sesizat situaţii similare şi la Bangkok, Praga, Tunis şi Nairobi.

Contactaţi de jurnaliştii de la Evenimentul Zilei, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe au declarat că acordă atenţie maximă aspectelor semnalate de Curtea de Conturi a României.

Reprezentanţii MAE spun că raportul Curţii de Conturi nu ţine cont de specificul activităţii diplomatice şi că preţurile sunt piperate din cauza pieţei imobiliare din fiecare ţară. „Sediile misiunilor diplomatice, ale oficiilor consulare, reşedinţa sau locuinţele închiriate se pot asigura numai în zone rezidenţiale sigure”, se mai arată în răspunsul Ministerului de Externe.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax