Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Curtea de Conturi: Reţete validate de Casa de Asigurări pe numele unor pacienţi decedaţi. Cheltuieli ilegale de 9,42 milioane lei la programul de diabet


Publicat

reteta retete medici medic

reteta retete medici medicCheltuieli nelegale de 9,42 milioane lei, medicamente eliberate sau reţete validate pe numele a peste 200 de pacienţi decedaţi şi folosirea unor medicamente mai scumpe în tratamentul bolnavilor de diabet sunt o parte dintre concluziile raportului Curţii de Conturi în ceea ce priveşte activitatea Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în perioada 2012-2014.

În cadrul programului național de diabet zaharat, Curtea de Conturi a constatat deficiențe care au determinat efectuarea, în perioada 2012-2014, de cheltuieli nelegale și implicit prejudicii în valoare estimată de 9.424.000 lei, după cum urmează:

validarea nelegală a unor prescripții de medicamente în valoare estimată de 3.551.000 lei, care au fost emise, contrar prevederilor legale, de către medici fără specializarea și/sau competența necesară și care nu au fost nominalizați potrivit normelor

– în perioada 1.01.2012 – 31.12.2014 au fost validate de către CAS, eliberări de medicamente raportate de farmacii cu circuit deschis, pe numele unor pacienți care figurau ca fiind decedați, respectiv:

farmaciile cu circuit deschis au eliberat medicamente în valoare estimată de 63.000 lei, către un număr de 71 pacienți care figurau ca fiind decedați la data eliberării acestor medicamente, respectiv deși prescripțiile medicale au fost emise de medicii prescriptori anterior datei decesului, medicamentele prescrise au fost eliberate de către farmaciile cu circuit deschis ulterior datei de deces a pacientului;

pentru un număr de 139 pacienți, au fost validate medicamente în valoare de 33.000 lei, eliberate prin farmacii cu circuit deschis pe numele unor pacienți care figurau ca fiind decedați, la data prescrierii.

– pentru un număr de 1.242 pacienți incluși în Programul național de diabet zaharat, au fost emise și eliberate prescripții medicale în valoare estimată de 452.000 lei, pe perioada în care pacienții beneficiari figurau ca fiind internați în spitalizare continuă, deși potrivit prevederilor legale, un pacient nu poate fi internat în spital unde să beneficieze de servicii medicale și tratament adecvat din spital și în același timp, să beneficieze de servicii medicale din ambulatoriu care se finalizează prin emiterea unei prescripții medicale;

– au fost validate în SIUI, prescripții medicale cu medicamente în valoare estimată de 5.325.000 lei fără aprobarea inițierii și/ sau continuării tratamentului de către comisiile de specialitate, așa cum prevăd actele normative incidente în vigoare.

Alte concluzii privind derularea Programului Naţional de Diabet Zaharat – sursa Curtea de Conturi:

La începutul anilor 2012-2013 (perioada în care s-a derulat acest program la Ministerul Sănătății), a rezultat faptul că, la fundamentarea bugetului nu s-au avut în vedere și stocurile inițiale de materiale sanitare (consumabile aferente pompelor de insulină), ci numai costul estimativ pentru achiziționarea acestora și numărul pacienților cu pompe de insulină, ceea ce a condus la achiziționarea medicamentelor/materialelor sanitare de către unitățile sanitare, peste necesarul real.

Ministerul Sănătății nu a asigurat controlul realizării indicatorilor de eficiență, nu a identificat și analizat cauzele care au determinat ca unele unități sanitare să depășească indicatorii stabiliți sau situațiile în care costurile medii realizate sunt sub nivelul stabilit, precum și evaluarea impactului nerealizării acestor indicatori.

De asemenea, nu au fost identificate măsuri pe care Ministerul Sănătății să le implementeze, în scopul încadrării indicatorilor realizați de către unitățile sanitare care derulează programele de sănătate în nivelul indicatorilor aprobați prin Normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru perioada 2012-2014-

Deși scopul programului a fost compensarea cu 100% a medicamentelor specifice care se acordă în tratamentul bolnavilor de diabet zaharat, neanalizarea cauzelor care au determinat gradul foarte mic de utilizare a unor medicamente generice incluse în listă și utilizarea cu preponderență în tratamentul bolnavilor incluși în Programul Național de diabet zaharat, a versiunilor inovative a medicamentelor care au avut un preț de vânzare/decontare mai mare decât versiunile generice ale acestora a determinat costuri suplimentare atât pentru pacienți cât și pentru bugetul FNUASS.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Jandarmii din Alba au donat sânge. Campanie națională inițiată de Patriarhia Română

Publicat

Jandarmii  din Alba au mers la Centrul de Transfuzie din Alba si au donat sânge. Acțiunea de miercuri face parte din campania națională de sânge inițiată de Patriarhia Română, la care jandarmii din Alba s-au alăturat. 

” Jandarmii donează regulat sânge, iar mulți dintre colegii noștri, răspund afirmativ inițiativelor de ajutorare a oamenilor aflați în nevoie.

Pe lângă aceștia, sunt jandarmi care periodic donează, având în spate chiar și zeci de ani de când fac acest lucru.
Cunoaștem faptul că numărul celor aflați în nevoie nu scade niciodată, dar știm că, chiar și acest mic gest poate salva vieți”, au declarat reprezentanții jandarmilor din Alba într-un comunicat de presă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Latura de Nord a Cetății Alba Carolina va fi restaurată cu peste 5,8 milioane de lei. Licitația, câștigată de Elis Pavaje

Publicat

Asocierea dintre Elis Pavaje SRL (lider) și Total Buisniess Land S.R.L. (asociat) a câștigat contractul de peste 5.800.000 de lei, pentru amenajarea unei noi părți din Cetatea Alba Carolina. 

Mai exact, este vorba despre amenajarea șanțurilor exterioare de pe latura de nord a Cetății Alba Carolina, ce vor fi transformate în locuri de relaxare și promenadă, pentru completarea traseului turistic din zona fortificației. Contractul a fost semnat miercuri, 15 iulie, iar achiziția s-a derulat prin procedura simplificată.

Vezi FOTO: Se pregătește un nou șantier la Alba Iulia. Lucrări pentru completarea traseului turistic în șanțurile Cetății

Valoarea de atribuire a contractului a fost de 5.808.034,35 lei fără TVA, iar ofertantul declarat câștigător este Asocierea ELIS PAVAJE  SRL (lider) și TOTAL BUSINESS LAND S.R.L. (asociat).

În cursul săptămânii viitoare (20-24.07.2020) se va emite ordinul de începere a lucrărilor, după constituirea garanției de bună execuție din partea câștigătorului procedurii, transmite Primăria Alba Iulia într-un comunicat de presă.

Despre procedura aplicată:

Valoarea estimată totală a lucrărilor, inclusiv proiectarea și dotările aferente a fost de 6.571.910,44 lei fără TVA. Din această sumă totalul valoarii estimate a serviciilor de proiectare, verificare proiect tehnic și asistență tehnică din partea proiectantului a fost de 821.260,00 lei fără TVA.

Critreiul de de atribuire a fost: prețul cel mai scăzut.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost 27 mai 2020, ora 15.00.

În procedură au participat: 1. ASOCIEREA ELIS PAVAJE  SRL (lider) și TOTAL BUSINESS LAND S.R.L. (asociat) și 2. URS CONSTRUCT ALBA SRL.

Oferta URS CONSTRUCT ALBA SRL  a fost declarată inacceptabilă încă din faza de calificare a ofertanților, respectiv verificarea informațiilor preliminare prezentate în documentul unic de achiziții european (DUAE).

Despre proiect:

Proiectul presupune realizarea de noi spații urbane destinate activităților de recreere prin amenajarea unui parc situat în șanțul perimetral al Laturii de Nord a Cetății Alba Carolina pe o suprafată ce însumează peste două hectare, contribuind astfel la creșterea atractivității Cetății, înfrumusețarea și regenerararea mediului urban.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt crearea de zone verzi pe latura nordică perimetrală a Cetății Alba Carolina în suprafață de 26.476 mp, într-o perioadă de 12 luni.

Totodată se urmărește crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate: trasee de vizitare mobilate, piste biciclete, module de odihnaă într-un spațiu deschis nou creat în zona perimetrală nordică a Cetății Alba Carolina, pe o suprafață de 29.000 mp.

Durata de implementare a proiectului este de 24 luni.

Alte detalii despre proiect:

Contractul de finanțare a fost semnat la 16 decembrie 2019.

Zona de relaxare se va întinde pe exteriorul Laturii de Nord a Cetății Alba Carolina și va cuprinde 29.000 de mp de spații deschise publicului: spații verzi, piste de biciclete, alei pietonale, spații de joacă pentru copii, zone de relaxare, agrement sau petrecere a timpului liber.

Proiectul prevede defrișarea vegetației crescute necontrolat, aducerea terenului la nivel, racordarea la sistemul de alimentare cu apa, canalizare, energie electrică și rețele de comunicații, amenajarea de spații verzi cu vegetație decorativă, montarea de foișoare / pergole, grupuri sanitare (cabine automate cu autocurățare), mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, suporți pentru parcare biciclete, cișmele, împrejmuiri, etc.), realizarea sistemului de iluminat si sistemului de irigații, realizarea sistemelor de supraveghere și wi-fi, crearea de spații de joacă pentru copii, amenajarea unei rampe pentru persoanele cu dizabilități (lângă Hotel Cetate), delimitare față de proprietățile private cu un gard viu, cu rol de mascare, panouri informative, inclusiv sistem cu cod QR și sisteme de informare pentru nevăzători.

În prezent, această zonă degradată prezintă o serie de disfuncționalități urbanistice, cum ar fi: modificarea nivelului de călcare pe aproape toată zona luată în studiu, prăbușirea zidului fortificației în zona contragărzii bastionului Sf. Carol (aripa nord-estică), vegetație necontrolată, vecinătăți cu anexe gospodărești cu un aspect dezolant, afectarea proprietății municipiului Alba Iulia prin extinderea grădinilor locuințelor de pe strada Aurel Vlaicu spre zidurile Cetății, blocarea șanțurilor prin garduri de plasă de sârmă de resturi de la toaletarea vegetației, canalizări locale sau fose septice necontrolate care necesită o intervenție rapidă în vederea punerii în valoare a patrimonial istoric.

Primăria municipiului Alba Iulia a obținut finanțarea pentru acest proiect prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile / Prioritatea de investiții 4.2 Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bonuri de masă lunare pentru pensionarii de peste 75 ani, cu pensie minimă. Anunțul ministrului Violeta Alexandru

Publicat

Persoanele în vârstă de peste 75 de ani care beneficiază de pensia socială minimă garantată în valoare de 704 lei urmează să primească bonuri de masă, a anunţat ministrul muncii şi protecţiei sociale, Violeta Alexandru.

”Aici un rezultat concret. Cu toate urgențele zilnice nu mai reușeam să vorbesc despre el. Un mic sprijin pentru pensionarii cu vârsta de peste 75 de ani și cu 704 lei la care mă tot gândesc. Anul acesta esta așa dificil în contextul pandemiei dar oricând se poate face ceva, sunt acolo” a postat aceasta, pe contul de Facebook.

Fiecare persoană ar urma să primească 180 de lei/lună sub forma tichetelor electronice. Se vor putea folosi doar pentru achiziționarea mâncării calde de la unitățile autorizate.

Informații cu privire la unitățile autorizate unde acestea se pot utiliza, vor fi transmise ulterior.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

CCR obligă Guvernul să majoreze alocațiile pentru copii. Amânarea aplicării legii, declarată neconstituțională

Publicat

CCR a decis că alocațiile copiilor trebuie dublate, potrivit unui comunicat emis miercuri de Curtea Constitutională.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 14 ianuarie 2020, legea care prevede dublarea alocaţiei de stat pentru copii, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul va ataca la CCR proiectul de lege care respinge amânarea dublării alocațiilor copiilor. Sesizarea a ajuns la CCR marţi, 23 iunie.

Comunicat CCR:

Obiecția de neconstituționalitate a dispoziţiilor Legii privind respingerea
Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare
a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a
Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind
alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea
nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap,
obiecție formulată de Guvernul României;

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a
respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea
privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea
intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței
de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii
nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58
alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor
persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui
României”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate