Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Curtea Internațională de Justiție de la Haga ordonă Rusiei să oprească invazia Ucrainei

Publicat

Curtea Internațională de Justiție de la Haga a dispus oprirea războiului din Ucraina. Potrivit deciziei din 16 martie, luată cu 13 voturi ”pentru”, Federația Rusă trebuie să suspende imediat operațiunile militare începute din 24 februarie pe teritoriul Ucrainei.

CIJ mai arată că Rusia trebuie de asemenea să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară.

Vezi Ordin CIJ Haga 16 martie

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, s-a pronunţat miercuri în procesul deschis de Kiev care cere celui mai înalt tribunal al ONU să ordone Moscovei că înceteze imediat invazia din Ucraina, în ceea ce va fi primul verdict al unui tribunal internaţional de la izbucnirea războiului în urmă cu aproape trei săptămâni.

Ucraina acuză Rusia de încălcarea Convenţiei din 1948 privind genocidul şi cere curţii să ordone încetarea imediată a ostilităţilor. Totodată, Ucraina mai cere judecătorilor să decidă că nu există o justificare legală pentru invazie.

Rusia a boicotat audierile la 7 martie şi 8 martie. Însă, într-un document scris, Moscova a respins competenţa curţii cu privire la speţa prezentată de Ucraina.

Agenţia dpa aminteşte că, deşi verdictele CIJ au caracter obligatoriu şi nu există posibilitatea unui recurs, curtea nu are puteri executive care să-i permită să le pună efectiv în aplicare.

La începutul lunii, o echipă avansată a Curţii Penale Internaţionale (CPI) de la Haga pleca în „regiunea Ucrainei” pentru a începe investigarea unor posibile crime de război, a declarat procurorul principal al instituţiei într-un interviu acordat Reuters.

De facto, soldaţii ruşi trag cu tancul sau cu armele în civili (copii, bătrâni, femei, jurnalişti străini).

Rusia şi Ucraina nu sunt membre ale CPI, iar Moscova nu recunoaşte curtea, care a fost înfiinţată în 1997 şi deschisă la Haga în 2002.

Însă, deşi nu este membră a Curţii Penale de Justiţie, Ucraina a semnat în 2014 o declaraţie prin care acordă instanţei jurisdicţia asupra presupuselor crime grave comise pe teritoriul său începând din 2014, indiferent de naţionalitatea autorilor.

CPI, care are 123 de state membre, urmăreşte în justiţie persoanele responsabile de cele mai grave atrocităţi atunci când o ţară nu poate sau nu doreşte să facă acest lucru.

Curtea de la Haga a fost înfiinţată la finele celui De-al Doilea Război Mondial pentru a rezolva disputele dintre statele membre ONU.

Între timp, Senatul american îl numeşte pe Vladimir Putin criminal de război pentru „atrocităţile comise împotriva poporului ucrainean”.

Rusia, exclusă din Consiliul Europei

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a decis miercuri, într-o şedinţă extraordinară, excluderea Rusiei din această organizaţie paneuropeană, după 26 de ani de apartenenţă.

Marţi seară, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat în unanimitate un aviz conform căruia Federaţia Rusă nu mai poate fi stat membru al organizaţiei.

Guvernul Federaţiei Ruse l-a informat tot marţi pe secretarul general cu privire la retragerea sa din Consiliul Europei şi intenţia de a denunţa Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Rusia a precizat că a părăsit oficial Consiliul Europei din propria voinţă ca urmare a sancţiunilor fără precedent cu care se confruntă Moscova în urma campaniei sale din Ucraina.

Moscova a aderat la Consiliul Europei la 28 februarie 1996.

surse: Mediafax, Agerpres

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Dany

    miercuri, 16.03.2022 at 19:42

    Și pe ruși îi doare p… de Haga

  2. Stelian ion

    miercuri, 16.03.2022 at 21:44

    Direct acolo îi doare.As intreba aceasta curte ce facea in februarie 2003,cand america ataca Irakul?O fi fost toti in concediu,probabil.In ce lume traim…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax