Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Daniel Breaz despre Cuminţenia Pământului: Nu poate fi scoasă în afara României fără acord, aşteptăm ofertă scrisă

Publicat

cumintenia pamantului

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a declarat pentru Alba24 că există în continuare disponibilitatea de negociere pentru cumpărarea statuetei „Cuminţenia Pământului”, operă de artă realizată de Constantin Brâncuşi şi clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional. Deocamdată au fost returnaţi doar o parte din banii strânşi în cadrul campaniei de acum trei ani pentru achiziţionarea acesteia, iar ministrul spune că aşteaptă ofertă scrisă de la proprietari, „cum că ar dori să vândă şi care este preţul”.

“Noi lucrăm foarte serios. Dacă ministrul de atunci, Alexandrescu (Vlad Alexandrescu – ministrul Culturii în Guvernul Cioloş 2015-2016, n.r.) a făcut o trăznaie, adică pur şi simplu să strângem fonduri ca să cumpărăm, fără a avea, din câte ştiu eu, o ofertă scrisă de vânzare a statuii respective, s-a dovedit a fi un fiasco total, mai mult a încurcat lucrurile decât a realizat ceva. A fost o mare prostie.

Noi ne chinuim acum şi am reuşit să returnăm o mare parte din bani, pentru că suma strânsă, undeva la 1,2 milioane euro, e pe departe de pretenţiile pe care le au deţinătorii statuii”, a declarat ministrul Culturii, la emisiunea „Testul de sinceritate” pe Alba24.ro.

Întrebat dacă statul român mai intenţionează să reia negocierile pentru cumpărarea statuetei de la actualii proprietari, acesta a spus că aşteaptă o ofertă scrisă.

„Aşteptăm proprietarii, există disponibilitatea de a negocia, cumpăra această operă de artă, dar aşteptăm o ofertă scrisă din partea acestora, să vedem care sunt pretenţiile. De când sunt eu ministru, nu am primit vreo ofertă în acest sens din partea proprietarilor, cum că ar dori să vândă şi care este preţul”, a declarat Daniel Breaz.

Ministrul a spus că statueta face parte din categoria „Tezaur” şi nu poate să părăsească teritoriul României, decât cu acordul comisiei de specialitate din Ministerul Culturii.

„Chiar dacă o cumpără oricine altcineva din altă ţară, nu poate fi scoasă de pe teritoriul ţării”, a precizat ministrul.

Reamintim că, în cadrul campaniei publice de acum trei ani, pentru achiziționarea operei sculptorului Constantin Brâncuși, au participat peste 100.000 de donatori, fiind colectaţi 1.273.668 euro, sumă insuficientă însă pentru completarea tranzacţiei. La sfârşitul anului 2016, Guvernul a stabilit mecanismul de restituire a donațiilor pentru opera de artă „Cumințenia Pământului”.

Realizată în 1907, „Cumințenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” și „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creație a lui Brâncuși.

Sculptura, care reflectă o filosofie anterioară creștinismului, prezintă o femeie concentrată asupra sa, figura degajând un mister care o transformă într-un portret universal. Atitudinea statuii sugerează un sentiment de ataşament faţă de pământul mamă. Inițial, a fost expusă în 1910 la Muzeul Național de Artă al României.

În 1911, „Cuminţenia Pământului” a fost vândută chiar de Brâncuşi lui Gheorghe Romașcu, inginer şi iubitor de artă. Opera a fost confiscată abuziv în 1957, iar în 2012, în urma unui proces lung, opera a fost retrocedată moştenitorilor lui Romaşcu, care au acceptat ulterior să o vândă Statului Român pentru 11 milioane de euro, jumătate din suma la care a fost evaluată.

În 2016, Guvernul și Ministerul Culturii au decis achiziția operei „Cumințenia Pământului” printr-un efort conjugat al statului român și al cetățenilor, respectiv suma de 5 milioane de euro alocată de Guvern și 6 milioane de euro ce ar fi trebuit colectaţi prin intermediul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și cele juridice. Iniţiativa a eşuat după ce, din donaţii, s-au strâns doar 1,2 milioane de euro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax