Connect with us
Publicitate

Actualitate

UPDATE: Datoriile istorice din industria de apărare, inclusiv Fabrica de Arme Cugir vor fi şterse. Premierul Victor Ponta a confirmat decizia

Publicat

În şedinţa de marţi a Guvernului, premierul Victor Ponta a precizat că datoriile istorice ale industriei de apărare vor fi şterse de Guvern, prin proceduri acceptate de către Uniunea Europeană, pentru a salva locuri de muncă şi a relansa un sector esenţial pentru economia românească. La acest capitol intră şi Fabrica de Arme Cugir, subordonată Romarm, care a adunat datorii de sute de milioane de lei.

UPDATE: Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi, ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de apărare și reglementarea altor măsuri fiscal-bugetare.

Prin actul normativ adoptat de Guvern sunt luate unele măsuri pentru redresarea activității operatorilor economici cu capital integral de stat. Printre acestea se regăseşte scutirea de la plată a obligațiilor datorate la data punerii în aplicare a prevederilor actului normativ, precum și conversia creanțelor bugetare în titluri de valoare, în condițiile legii, cu acordul expres, în scris, al creditorului care urmează să primească titlurile de valoare emise.

„Vreau, prin măsuri care ne sunt permise şi de Uniunea Europeană, să sprijinim industria de apărare din România, industrie care a fost, în ultimii ani, din păcate, o zonă oropsită, nimeni nu s-a mai preocupat de ea. Vreau nu doar să salvăm locurile de muncă, să redevenim competitivi, dar, prin ceea ce ne-a permis Uniunea Europeană, să putem şterge datorii istorice, pe care oricum nu o să le poată niciodată plăti, şi să relansăm acest sector esenţial pentru economia românească”, a spus Ponta.

Un proiect pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de apărare a fost pregătit încă din 2011. În forma ordonanţei din urmă cu trei ani, era prevăzută ştergerea datoriilor la buget ale firmelor din industria de apărare, de circa un miliard lei, cu argumentul că o normă UE permite protejarea interesului militar naţional şi că executarea silită a bunurilor va afecta volumul capacităţilor de producţie pentru apărare.

Ştergerea datoriilor acumulate de către companiile din industria de apărare era prezentată drept o măsură de redresare economico-financiară a acestora.

Pe lista companiilor din industria de apărare care funcţionează sub autoritatea Ministerului Economiei se află Romarm cu filialele sale, Avioane Craiova, IAR Braşov, Şantierul Naval Mangalia, IOR Bucureşti, Romaero, Uzina Mecanică Orăştie, Construcţii Aeronautice.

Citeşte şi Angajații de la Fabrica de Arme Cugir vor avea de lucru cel puțin până în 2016. Litigiu rezolvat între producător și cumpărătorul american

Fabrica de Arme SA, subordonată Romarm are aproximativ 900 de angajaţi şi este specializată în producţia de armament uşor. Din datele aferente anului 2012, reieşea că a avut o cifră de afaceri de 40 milioane de lei şi pierderi de aproape 8 milioane de lei. Cealaltă companie de armament, SC Cugir SA, produce armament greu şi avea acum doi ani cifră de afaceri de 42 milioane de lei şi pierderi de 18 milioane de lei. Datoriile societăţii se ridică la peste 450 de milioane de lei.

Citeşte şi Guvernul a decis să scadă numărul angajaţilor din industria de apărare. Cei mai afectată este compania din care face parte UM Cugir

Guvernul României s-a angajat faţă de FMI să şteargă datoriile istorice ale societăţilor din industria de apărare. Din totalul de 1,7 miliarde lei, aproape 600 de milioane de lei sunt datorii ale celor două societăţi din Cugir. În acordul cu FMI se prevede şi fuziunea celor două societăţi.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate