Connect with us
Advertisement

Eveniment

Daune de 17.000 de euro pentru familia unei fetițe mușcate de un maidanez. Decizie în instanță împotriva unei primării din Sibiu

Publicat

Primăria Mediaș a fost obligată de instanță să plătească daune de 17.000 de euro pentru familia unei fetițe de 10 ani, care, în 2019, a fost mușcată de un câine fără stăpân în timp ce se întorcea de la școală.

Decizia Tribunalului Sibiu nu este definitivă, iar dacă primăria va formula recurs, dosarul se va muta pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia. 

În țară sunt foarte puține decizii de acest fel. Un caz similar s-a petrecut la Galați, dar și în județul Alba, unde primăria Abrud este obligată de instanță să plătească daune morale unui bărbat care a fost mușcat de un maidanez. În cazul primăriei Abrud aceștia au atacat decizia primei instanțe.

„Obligă pârâta Unitatea Administrativ Teritorială Mediaş la plata către reclamanţi a echivalentului în lei la cursul BNR din data plăţii a sumei de 12.000 euro, cu titlu de daune morale pentru prejudiciul produs minorei L.E., precum şi a echivalentului în lei la cursul BNR din data plăţii a sumei de 5.000 euro, cu titlu de daune morale pentru prejudiciul produs reclamanţilor LC şi LPI, sume ce vor fi actualizate cu dobânda legală de la data scadenţei (rămânerea definitivă a hotărârii) şi până la data plăţii efective”, se arată în decizia Tribunalului Sibiu.

Potrivit unui comunicat al Asociației Inițiativă pentru Responsabilitate Civică (IRUC), care a luptat în instanță pentru fetiță, aceasta a fost atacată și mușcată de un câine fără stăpân din vecinătatea blocului unde aceasta locuiește împreună cu familia ei, în iunie 2019, în timp ce se întorcea de la școală.

Conform comunicatului, asociația a obtinut, după 2 ani de luptă în tribunal, 17.000 euro daune morale pentru copilul atacat și pentru familia ei, mai ales că aceasta a suferit o dublă tragedie: mama fetiței, însărcinată fiind la momentul când s-a produs atacul, a pierdut sarcina de 20 de săptămâni din pricina șocului suferit.

„Familia victimei a apelat la ajutorul Asociației Inițiativă pentru Responsabilitate Civică, organizație constituită pentru a apăra drepturile victimelor atacate de maidanezi după cazul Ionuț Anghel. Vă reamintim că este responsabilitatea primăriilor să se asigure că nu există câini fără stăpân pe străzile și în spațiile publice încă din 2013 când a intrat în vigoare Legea lui Ionuț, copilul de 4 ani ucis de maidanezi aciuați pe un spațiu de lângă un parc central. Din păcate, multe primării nu își fac datoria ca dovadă că și după 8 ani de la tragedia din capitală, există încă orașe și municipii în care câinii fără stăpân reprezintă un pericol pentru sănătatea și viața cetățenilor și mai ales a copiilor”, se arată în comunicatul IRUC.

„Din perspectiva cuantificării daunelor, deși mari față de media obișnuită, raportat la suferința generată de incidentul în sine, apreciez că este nesemnificativă.

Trauma suferită de minoră, victima câinelui maidanez, se va întinde pe o perioadă foarte lungă de timp, neexistând o opinie unitară cu privire la modul în care afectează psihicul minorilor astfel de traume, prin urmare despăgubirea obținută nu este suficientă.

În ceea ce privește suferința părinților, care datorită acestui incident au pierdut un copil, mama suferind un avort la câteva zile de la incident, este lesne de înțeles.

Aceștia au suferit un dublu prejudiciu, unul generat de suferință copilului mușcat de câine, care ar putea să nu mai fie niciodată același, și unul personal generat de pierderea unei sarcini și de vinovăția resimțită ca părinte, care nu a putut face mai mult pentru copilul lui.

Astfel încât, despăgubirea acordată prin sentință apare a fi insuficientă”, a declarat avocata Carmen Bordei.

„Ducem o luptă tăcută, dar extrem de importantă pentru siguranța românilor și a familiilor lor. Nu ne sprijină nimeni, nu este o cauză populară deși ceea ce noi solicităm este să nu mai existe câini pe străzi, exact așa cum prevede și legea.

Lăsați pe stradă, câinii fără stăpân pot ataca oameni sau pot fi chiar ei victimele abuzurilor.

Locul lor nu este pe stradă iar primarii trebuie să înțeleagă că este responsabilitatea lor directă să găsească soluții pentru a aplica legea”, spune Ana Măiță, unul dintre membrii fondatori ai asociației.

Conform comunicatului IRUC, Primăria Mediaș nu și-a asumat niciun moment răspunderea încercând să dea vina pe parinți pentru incident.

sursă: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Baba Ganush

    luni, 17.05.2021 at 12:20

    Si uite asa cu stiri de genul o sa inceapa iar romanu’ sa dea in cap la caine pe drum, sau sa intre cu masina in ei asa cum au facut acum cativa ani…pentru ca daca autoritatile nu sunt in stare sa rezolve problema, sa faca adaposturi si programe de adoptie, campanii de sterilizare etc, romanu’isi face dreptate singur ca..de ce nu? Ps. Super proasta poza ati ales, ma indoiesc ca un catel de genu ar putea face rau.
    PPS. In spania au bagat materie in scoli – Respectul fata de animale. Numa zic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement