Connect with us
Publicitate

Actualitate

De ce apare violența în familie: Explicațiile psihologului Radu Leca. Cazuri care au șocat județul Alba

politie noaptea

Publicat

Cazurile de violența în familie au crescut în România, de la începutul pandemiei de COVID-19. Potrivit psihologului Radu Leca, numărul crescut de cazuri de violență a crescut din cauza faptului că membrii familiei au petrecut mai mult timp împreună, închiși în casă. 

Acesta a declarat pentru DC NEWS că dacă până în trecut reproșurile erau legate de timpul scurt pe care cuplurile îl petrec împreună, acum aceștia se pot certa și din cauza unor zgomote făcute de unul sau de altul.

În județul Alba, de la începutul pandemiei de COVID-19, polițiștii au emis ordine de protecție pentru violență în familie, atât între cupluri, dar și între părinți și copii.

Dar chiar și fără pandemie, județul Alba a fost marcat în trecut, de mai multe acte de violență petrecute în familie, unele dintre ele chiar terminându-se tragic.

Printre cele care au șocat opinia publică, se află crima de la Crăciunelu de Jos, din 2019, unde o femeie care era bătută des de către partenerul de viață, a pus mâna pe un cuțit și i l-a înfipt acestuia în inimă.

CITEȘTE ȘI: Femeia din Crăciunelu de Jos care și-a ucis soțul cu o lovitură de cuțit în inimă, condamnată la 10 ani de închisoare

În urma crimei, femeia a fost condamnată la 10 ani de închisoare cu executare, dar mai mult de atât șase copii au rămas orfani.

Un alt caz de violență în familie s-a petrecut la sfârșitul anului 2020, când un bărbat de 65 de ani din Mogoș și-a omorât fratele cu peste 10 zece lovituri de topor, iar scandalul a început de la banii de băutură.

CITEȘTE ȘI: Motivul șocant al crimei din Mogoș: Și-a măcelărit fratele cu toporul pentru că i-a dat doar 4 lei și nu-i ajungeau de băutură

Ce spune psihologul Radu Leca

Psihologul Radu Leca spune că ambii parteneri dintr-un cuplu sunt vinovaţi în mod egal de violenţa domestică, mai ales la nivel emoţional. Şi afirmă că motivul este timpul petrecut împreună în pandemie.

„Mergem pe ideea egalităţii. Din informaţiile mele, violenţa în cuplu este împărţită în mod egal, ambii parteneri sunt violenţi. Nu se mai pune problema să facem o diferenţiere în cadrul violenţei în cuplu.

Ambii parteneri, şi bărbatul şi femeia, sunt egal vinovaţi de violenţa în interiorul cuplului. Asta se întâmplă din cauză că pandemia a afectat în mod direct ambii parteneri, din punct de vedere psiho-emoţional. Tipurile de reproşuri au un update, în conformitate cu timpul petrecut împreună de cei doi adulţi. Dacă până acum un an, reproşurile erau mai moi, de tipul ‘nu mă vezi’, ‘nu stai destul cu mine’, etc, astăzi acestea au legătură cu tipul de zgomote făcute de parteneri unul în prezenţa celuilalt, dar şi tipurile de mirosuri făcute de fiecare. Asta pentru că au stat prea mult împreună”, a declarat Radu Leca.

Traumele din copilărie provoacă violenţa la maturitate

Întrebat de ce, totuşi, cazurile de violenţă fizică împotriva femeilor sunt mai dese decât cele împotriva bărbaţilor, psihologul face trimitere la istorie. În plus, specialistul afirmă că traumele din copilărie joacă un rol important:

„De peste 300 de ani, în societatea în curs de evoluţie, cât şi în cea prezentă astăzi, este absolut firesc ca bărbaţii să fie cei care realizează public cele mai mari atrocităţi. Dar realitatea din cabinet este una total diferită faţă de cea media. În interiorul unui cabinet psihologic, poţi vedea adevărata realitate a societăţii. Atât bărbaţii, cât şi femeile, sunt vinovaţi în egală măsură de violenţa în interiorul familiei, din punct de vedere emoţional.

Au preponderenţă cazurile bărbaţilor vinovaţi de violenţă fizică. Există posiblitatea ca anumiţi factori externi, cum ar fi trauma, bătăile, supărările din copilărie, să fie transformate în dorinţă de lovire de către adult.”

sursă: DC NEWS.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate