Actualitate
De la 1 iulie, AMENZI mai mari pentru şoferi. Sancţiuni de până la 2.100 lei pentru persoane fizice. Exemple de contravenţii şi infracţiuni rutiere
De la începutul lunii iulie, cresc din nou amenzile rutiere, pentru că salariul minim brut pe economie se majorează de la 975 de lei la 1.050 lei. Astfel, punctul de amendă creşte de la 97,5 de lei, la 105 lei, valoarea acestuia însemnând 10 la sută din cuantumul salariului minim brut pe ţară. Vă reamintim că ultima majorare a avut loc la 1 ianuarie.
Cea mai mare amendă pentru persoane fizice va fi în valoare de 2.100 de lei, pentru cazuri în care şoferii depăşesc viteza legală cu mai mult de 41 km/oră, conduc vehicule fără ITP valabil ori fără anvelope de iarnă. Şi sunt doar câteva exemple.
Citeşte şi În atenţia şoferilor: GHIDUL AMENZILOR pentru VITEZĂ şi ce trebuie să fie completat pe PROCESUL VERBAL întocmit de poliţişti
În funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă, sancţiunile rutiere sunt stabilite pe clase, potrivit Codului rutier. Cele din clasele I-IV de sancţiuni sunt pentru persoane fizice, iar cele din clasa a V-a de sancţiuni, pentru persoanele juridice.
Clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă; 210 sau 315 lei (de la 1 iulie)
Clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă; 420 sau 525 de lei (de la 1 iulie)
Clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă; 630 la 840 de lei (de la 1 iulie)
Clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă; de la 945 la 2.100 de lei (de la 1 iulie)
Clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amend; de la 2.205 la 10.500 de lei (de la 1 iulie)
Exemple de sancţiuni:
Şoferii care nu semnalizează la manerele de schimbare a direcţiei de mers sau trec pe culoarea galbenă a semaforului riscă amenzi din clasa I de sancţiuni.
Vor avea în plus două puncte de penalizare dacă folosesc telefonul mobil în timp ce conduc sau nu poartă centura de siguranţă ori depăşesc limita de viteză legală cu 10-20 km/h.
Amenzile din clasa a II-a de sancţiuni sunt date pentru nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare sau conducerea autovehiculelor fără a avea trusa medicală, triunghiuri reflectorizante şi stingator de incendii.
La această categorie de sancţiuni se adaugă trei puncte de penalizare, dacă şoferii depăşesc limita maxim admisă de viteză cu 21-30 km/h, transportă minori fără a se asigura că aceştia poartă centura de sirguranţă ori circulă prea aproape de vehiculul din faţa lor (dacă astfel se produce un accident cu pagube).
Tot la această clasă de sancţiuni, se ia măsura suplimentară de suspendare a permisului pentru 30 de zile dacă nu acordă prioritate pietonilor care traverseaza regulamentar ori vehiculelor care au acest drept. De asemenea, aceeaşi situaţie este pentru şoferii care trec pe culoarea roşie a semaforului.
Amenzile din clasa a III-a: conducerea unui autovehicul cu un permis expirat sau circulaţia cu un autovehicul care are defecţiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonoră ori cand acestea lipsesc.
Plus patru puncte de penalizare pentru: depăşirea limitei legale de viteza cu 31-40 km/h sau refuzul înmânării actului de identitate, a permisului şi a altor acte prevăzute de lege.
Permisul poate fi suspendat pentru 60 de zile pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea/trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă s-a produs un accident din care au rezultat avarii la un vehicul sau alte pagube materiale, dar şi pentru circulaţia pe sensul opus.
Amenzile din clasa a IV-a de sancţiuni: când se circulă cu vehicule al căror termen de valabilitate al inspecţiei tehnice periodice este expirat; dacă şoferii nu-şi fac verificarea medicală periodică; dacă nu au anvelope de iarnă când circulă cu maşinile pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei.
În plus, riscă şase puncte de penalizare, dacă depăşesc viteza maximă admisă cu 41-50 km/h sau conduc un autoturism cu o singură plăcuţă de înmatriculare.
Şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau care depăşesc cu mai mult de 50 km/h limita legala de viteză, de exemplu, risca atat primirea amenzii, cât şi suspendarea permisului pentru 90 de zile.
Citeşte şi Şoferii ar putea să îşi plătească amenzile la jumătate în termen de 15 zile. Proiect de lege care facilitează plata sancţiunilor contravenţionale
sursa: avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News