Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De la 1 mai, atestat de producător și carnet de comercializare OBLIGATORII pentru comercianții din piețe. CUM se pot obține documentele

Publicat

piata centru, electrica De la 1 mai comercianții vor avea nevoie de atestate de producător şi carnete de comercializare a produselor agricole dacă vor să își mai vândă produsele pe tarabele din piață. Oficiali din cadrul Ministerului Agriculturii au anunțat că de luna viitoare comercianții vor fi obligați de asemenea să dețină și un atestat de producător, care va înlocui actualul certificat de producător și un carnet de comercializare.

Ambele documente vor fi eliberate, la cerere, de către primării, în termen de cinci zile de la data solicitării, după efecturarea mai multor verificări.

Pentru obţinerea atestatului de producător, este nevoie şi de avizul consultativ, după caz, de la asociaţiile judeţene de producători. În judeţul Alba, sunt 13 asociaţii de producători care pot da un asemenea aviz.

Acestea sunt:

Uniunea Judeţeană a Producătorilor Agricoli – federaţie formată din Asociația roducătorilor de Semințe și Material Săditor, Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice, Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Alba, Asociația Crescătorilor de Bovine din județul Alba, Asociația Crescătorilor de Porcine Filială Județeană Alba, Asociația Crescătorilor de Ovine Alba, Asociația Vitis Transilvania Jidvei.

Asociaţia Crescatorilor de Bovine

Asociaţia Crescătorilor de Ovine alba

Asociaţia Crescătorilor de Suine Alba

Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr

Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice

Asociaţia Ţara Vinului

Asociaţia Cultivatorilor de Plante Oleaginoase

Asociatia Cultivatorilor de Legume

Asociaţia Crescătorilor de Albine

Asociaţia Amicii Rozelor

Pomicola Boz

ACT Arieşul.

Vezi integral Lista_asociatii_judetene_de_producatori cu date de contact.

Agricultorii persoane fizice care vor deține un atestat de producător vor putea să vândă produsele obținute în ferma/gospodăria proprie fie în piață, fie altor comercianți, însă vor trebui să aibă și un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol.

După cum reiese din actul normativ, carnetul de comercializare a produselor va funcționa practic precum un chitanțier. Concret, atunci când vor vinde produse, în orice cantitatea și structură sortimentală, indiferent de calitatea cumpărătorului, respectiv persoana fizică sau persoana juridică, agricultorii vor utiliza filele din acest carnet, după cum urmează:

– primul exemplar se înmânează cumpărătorului;

– al doilea exemplar se pastrează de vânzător;

– al treilea exemplar se păstrează la carnet

Totuși, excepție de la aceste prevederi o reprezintă situația în care vânzarea se va desfășura în piețe agroalimentare, târguri și piețe ambulante. În aceste situații, producătorii agricoli vor fi obligați să înscrie, la sfârșitul fiecărei zile, într-o filă corespunzătoare, produsele agricole și cantitățile totale vândute în ziua respectivă.

Totodată, carnetele utilizate care vor conține al treilea exemplar al filelor se vor restitui primăriilor emitente, în termen de 15 zile lucrătoare de la data utilizării ultimei file a acestora.

Conform Legii nr. 145/2014, producătorii agricoli persoane fizice care vor deține un atestat de producător și un carnet de comercializare vor putea să-și vândă produsele în spații distincte, care vor fi amenajate în acest sens în piețe.

Procentul de alocare a spațiilor de vânzare distincte va fi de minimum 40% din totalul spațiilor de vânzare existente.

De asemenea, același act normativ stabilește ca producătorii agricoli vor fi obligați să afișeze la locul de vânzare eticheta de produs, care va conține informații cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obținerii produsului și prețul de vânzare.

Reglementările care au intrat recent în vigoare prevăd și o serie de sancțiuni pentru producătorii care nu vor ține cont de regulile privind atestatul de producător și carnetul de comercializare.

Astfel, cei care vor utiliza carnetul de comercializare fără să respecte regimul de utilizare al filelor, ar putea fi sanctionați cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei.

De asemenea, producătorii agricoli care vor transporta produse agricole de la locul de deținere la locul de comercializare, dar nu vor respecta obligația de a deține o filă completată corespunzător cantităților și structurii sortimentelor transportate, ar putea primi o amendă de la 3.000 lei la 4.000 lei.

În plus, dacă nu vor afișa eticheta de produs, comercianții vor fi pasibili de o amendă care va fi cuprinsă între 100 lei și 300 lei.

Amenzile cresc considerabil în cazul în care producătorii comercializează produse, însă nu au un atestat de producător valabil și un carnet de comercializare a produselor. În această situație amenzile sunt între 15.000 lei și 22.500 lei.

Mai mult decât atât, dacă producătorii vor vinde, în baza carnetului de comercializare, alte produse decât cele din producția proprie, atunci fapta constitutie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei.

Atestatul de producător va fi cel care va arăta calitatea de producător agricol a unei persoane fizice şi va cuprinde numele şi prenumele persoanei în cauză, alături de denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv de efectivele de animale pe care aceasta le deţine. Un astfel de atestat va fi valabil un an de la eliberare şi va fi vizat semestrial la primărie.

Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol va fi documentul folosit de persoana fizică ce deţine atestatul de producător pentru a putea face comerţ cu ridicata sau cu amănuntul cu produselor agricole obţinute în ferma sau în gospodăria proprie. Acesta se va elibera numai după verificarea atestatului de producător şi a existenţei produselor care vor fi vândute.

Ambele documente vor fi eliberate, la cerere, de către primăriile din ţară, în termen de cinci zile de la data solicitării, după efecturarea mai multor verificări.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax