ACTUALITATE
30 de deţinuţi eliberaţi din Penitenciarul Aiud pe baza recursului compensatoriu. Alţi 45, urmează
Un număr de 30 de deţinuţi de la Penitenciarul Aiud au fost eliberaţi, joi, după intrarea în vigoare a legislaţiei prin care aveau drept la recurs compensatoriu şi practic, la la 30 de zile executate în închisoare în condiţii necorespunzătoare, şase zile se considerau efectiv executate. Pentru alţi 45, se va lua o decizie similară, săptămâna viitoare.
Datele au fost transmise oficial de către purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud, Nicoleta Mătărângă, la solicitarea Alba24.ro. Acum, în Penitenciar, mai sunt 692 de persoane private de libertate, după eliberarea celor 30, joi. Săptămâna viitoare, comisia de liberare condiţionată va lua în discuţie cazurile altor 45 de deţinuţi, care vor putea beneficia de această lege şi vor putea ieşi mai repede din închisoare.
Printre cei care au beneficiat, încă din prima zi, de această lege şi au ieşit din Penitenciarul Aiud, sunt persoane care erau după gratii inclusiv pentru fapte grave – omor sau tâlhării, dar şi pentru furturi şi alte infracţiuni.
Reamintim că miercuri seara a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului Justiţiei pentru aprobarea normelor minime obligatorii privind condiţilie de cazare a persoanelor private de libertate. Publicarea ordinului a făcut practic posibilă intrarea în vigoare a Legii 169/ 2017 privind recursul compensatoriu, ce prevede că la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii necorespunzătoare, şase zile se consideră efectiv executate. Legea a intrat în vigoare încă de acum trei luni, însă în absenţa ordinului ministrului care a stabilit normele minime obligatorii nu a putut fi aplicată.
„Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au făcut toate calculele pentru a vedea care dintre deținuți beneficiază direct de punerea în libertate, iar mâine (joi – n.r.) vor fi deținuți care vor fi puși în libertate, după care, tot prin intrarea în vigoare a legii, foarte mulți deținuți vor dobândi beneficiul, vocația de a solicita liberare condiționată”, a anunțat miercuri Tudorel Toader, la Parlament.
El a spus că are „un plan coerent” de pentru rezolvarea problemei aglomerării din penitenciare, menționând că în luna ianuarie se va prezenta la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și foaia de parcurs o va înainta până în ianuarie 2018.
„Avem la Ministerul Justiției în lucru un proiect de lege care prevede că o parte din pedeapsă, partea finală a pedepsei sau pedeapsa integrală, poate fi executată în regim de supraveghere electronică cu acea brățară electronică. După aceea vedem care va fi soarta legii privind grațierea, lege care a trecut de primă cameră și a trecut la cameră decizională”, a susținut Toader.
Potrivit ministrului, „dinamica populației din penitenciare este în ultima perioadă una favorabilă, în sensul că numărul de intrări în penitenciar este mai mic decât numărul de ieșiri, de eliberări. Această sumă, acest cumul de măsuri de ordin legislativ, de ordin logistic, instituțional ne creează convingerea că, pe termen scurt, vom rezolva problemele din penitenciare”.
De asemenea, s-a referit la faptul că demarează „procedurile pentru aducerea cetățenilor români deținuți în alte state să execute restul de pedeapsă în România, dându-le în scris garanții că restul de pedeapsă va fi executat cu respectarea cerințelor standardelor europene, cerințelor CEDO”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.