Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Decanul Baroului Alba: Unele instanţe nu au respect faţă de apărarea în justiţie. Reacţie după ce avocaţi din Caraş-Severin rămân fără spaţiu la Tribunal, pentru că se amenajează bufet

Publicat

mihai baco La Curtea de Apel Bucureşti se judecă un proces în care Baroul Caraş-Severin contestă o solicitare a Tribunalul Caraş-Severin de evacuare a avocaţilor dintr-un spaţiu al instanţei, la care au dreptul, potrivit legislaţiei în vigoare. Motivul este ideea transformării încăperii în care avocaţii îşi desfăşoară temporar activitatea, pe parcursul cauzelor judecate de instanţă, într-un bufet cu servire de produse alimentare şi băuturi nealcoolice.

Decizia a fost criticată de conducerea Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), iar decanul Baroului Alba, Mihai Baco, susţine această luare de poziţie, precizând că este un gest prin care instanţa respectivă dă dovadă de lipsă de respect faţă de profesia de avocat.

Anumite instanţe de judecată nu au niciun fel de respect faţă de profesia de avocat şi faţă de rolul apărării în cadrul justiţiei. Este dovedit inclusiv prin atitudinea de evacuare a colegilor din Caraş-Severin, care au dreptul la spaţiul respectiv potrivit art. 38 din Legea 51/1995 (pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat – n.r.)”, a declarat Mihai Baco, decanul Baroului Alba, pentru Alba24.ro.

Potrivit articolului menţionat, „Ministerul Justiţiei este obligat să asigure spaţiile necesare în vederea desfăşurării activităţii avocaţilor în sediul instanţelor judecătoreşti”.

Preşedintele UNBR, avocatul Gheorghe Florea, a avut o intervenţie în acest sens, luni, la conferinţa „Dialogul interprofesional între judecători, procurori şi avocaţi – necesitate în consolidarea justiţiei în societatea democratică din România”, desfăşurată în perioada 18-19 aprilie, la INM Bucureşti, a mai precizat Mihai Baco.

În discursul său, preşedintele UNBR a făcut referire la necesitatea formării unor „mentalităţi noi privind relaţiile dintre profesiile juridice vizate şi înlăturarea barierelor de comunicare, care încă se menţin şi se opun dezvoltării înţelegerii şi respectului reciproc, în considerarea normelor etice ce ar trebui să guverneze relaţiile dintre profesii”. Acesta a criticat intenţia de evacuare din spaţiu a avocaţilor din Caraş-Severin, „care are drept scop să pună la pământ apărarea, reprezintă o lipsa de respect faţă de profesia de avocat, având în vedere că în acel sediu a funcţionat din toate timpurile atât Tribunalul, cât şi Baroul Caraş-Severin”, după cum a subliniat avocatul Mihai Baco, prezent la conferinţa de la Bucureşti. Decanul Baroului Alba aminteşte că este vorba despre o situaţie unică, fără precedent până acum în ţară.

Revenind la discursul preşedintelui UNBR, avocatul Gheorghe Florea, opiniile acestuia au fost tranşante: “Orice dialog pe tema respectării drepturilor avocaţilor prevăzute de lege, încercat chiar în perioada în care avocaţi şi magistraţi s-au reunit periodic în reuniuni succesiv organizate la sediul unor Curţi de Apel, ori când se pregătea semnarea Cartei interprofesionale a judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor români, s-a dovedit a fi imposibil. Apelurile Consiliului Superior al Magistraturii, al Curţii de Apel au rămas fără ecou. Sunt sigur că se vrea să se realizeze o evacuare a avocaţilor televizată, în direct. Pentru o lecţie sau pentru o confirmare a raţiunilor care au determinat ca în acelaşi an în care s-a intensificat conflictul în discuţie, anul 2015, să se adopte Avizul nr. 18(2015) privind poziţia puterii judecătoreşti în societatea românească?! Nu a fost şi, sunt sigur, nu este singura experienţă a relaţiilor dintre magistraţi şi avocaţi cu un astfel de final. Și aceasta într-un domeniu în care există reglementare legală, iar relaţiile conflictuale sunt rezolvate, dacă se refuză dialogul, tot de judecători.

Când se prezenta publicului, aici sau în Europa, modelul relaţiilor dintre avocaţii şi magistraţii români, care într-un Proiect concret de formare profesională ocazionat de înţelegerea şi interpretarea corectă a Noilor coduri penale au reafirmat principiile consacrate de Avizul nr.16(2013) şi au procedat la încheierea unui acord interinstituţional pentru a dezvolta pe baza lui bune practici şi norme etice bazate pe înţelegere reciprocă, pe respect şi independenţă, sentinţa de evacuare a avocaţilor din sediul instanţei, acolo unde s-au aflat de când s-a înfiinţat baroul şi de unde nu s-a solicitat evacuarea decât de judecătorii anului 2015 nevoia dialogului dintre magistraţi şi avocaţi, lipsit de făţărnicie, bazat mai ales pe tradiţiile culturii juridice naţionale a fost resimţită acut! Dar dialogul trebuie nu doar să estompeze realităţi, unele cu impact defavorabil însăşi încrederii publicului dintr-o comunitate, primii care judecă rostul procesului dintre magistraţi şi avocaţi, ci să aibă cu adevărat un rost efectiv! Este mesajul pe care l-am transmis Consiliului Superior al Magistraturii prin Preşedintele acestei autorităţi, prezent ca invitat la şedinţa Comisiei Permanente a Uniunii Naţionale a Barourilor din România la 29 ianuarie 2016”, a declarat preşedintele UNBR, Gheorghe Florea.

Procesul în contencios administrativ prin care Baroul Caraş-Severin cere anularea actului administrativ dat de Tribunalul din acelaşi judeţ se judecă la Curtea de Apel Bucureşti. Primul termen a fost în 18 aprilie, iar următorul este în 9 mai.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax