Eveniment
Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din 2024, SUSPENDATĂ de judecătorii Curții de Apel Ploiești. Care sunt efectele

Curtea de Apel Ploiești a decis joi suspendarea executării hotărârii prin care Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale din 2024, până la soluționarea definitivă a cauzei. Specialiștii spun că decizia este una bizară deoarece decizia CCR și-a făcut deja efectul.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a declarat recurs împotriva deciziei.
Curtea de Apel Ploiești a decis joi să suspende executarea hotărârii prin care Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat alegerile prezidențiale din 2024. Judecătorii au decis suspendarea hotărârii, până la soluționarea definitivă a cauzei.
„Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru”, este se precizează în soluția pe scurt a Curții de Apel Ploiești.
Decizia Curții de Apel Ploiești este cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare.
În același timp, juriștii cu experiență afirmă că nu este posibil ca o Curte de Apel să decidă peste Curtea Constituțională. „Decizia definitivă va fi la ICCJ, care deja s-a pronunțat, a respins cereri similare”, afirmă aceștia, potrivit mediafax.ro.
Cristi Dănileț: O instanță de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie CCR
Institutul Național al Magistraturii trebuie să facă sesiuni speciale de pregătire a magistraților în Drept administrativ și Drept constitutional, spune fostul judecător Cristi Danileț după decizia Curții de Apel Ploiești de suspendare și anulare a hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidențiale.
„O instanță de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie a CCR, cum e cea de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Cu atât mai mult o decizie CCR care s-a pus deja în aplicare, prin emiterea HG de organizare a unor noi alegeri, în luna mai 2025. Cum să suspenzi să se aplice ceva ce deja s-a aplicat?
Desigur, dacă se decide altfel avem de a face cu o aberație judiciară, care produce următoarele consecințe:
- judecătorul respectiv riscă să fie anchetat disciplinar pentru aplicarea cu rea-credință a legii;
- soluția va fi corectată de ICCJ;
- INM trebuie să facă sesiuni speciale de pregătire a magistraților în drept administrativ și drept constituțional”, a scris Cristi Dănileț, pe pagina de Facebook.
Precizările Biroului Electoral Central după pronunțarea Curții de Apel Ploiești
Biroul Electoral Central a adus mai multe clarificări în contextul pronunțării de către Curtea de Apel Ploiești a Sentinței nr. 135/24 aprilie 2025, în dosarul nr. 301/42/2025.
Astfel, potrivit BEC, actuala procedură electorală în vederea alegerii Președintelui României este reglementată atât de acte normative cât și de acte administrative cu caracter normativ, respectiv:
- Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025;
- Hotărârea de Guvern nr. 4/2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 2025;
- Hotărârea Guvernului nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025;
- Hotărârea Guvernului nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025;
- Hotărârea Guvernului nr. 79/2025 privind stabilirea bugetului și a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.
În aceste condiții, potrivit BEC, activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Președintelui României.
Actualizare: Recurs împotriva deciziei Curții de Apel Ploiești
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 24.04.2025 at 21:24
Deci, hotărârile americane anulează pe cele franceze. Ţară de izbelişte în bătaia vântului.