Connect with us
Publicitate

Eveniment

Decizie în dosarul unei morți suspecte la spitalul din Galda de Jos, pe care polițiștii l-au vrut închis. Concluzia procurorilor

Publicat

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au clasat un dosar penal, deschis în cazul unei morți suspecte a unui pacient internat la spitalul de neuropsihiatrie din Galda de Jos. 

Este vorba despre un dosar care până să fie clasat de procurorii din Alba, polițiștii din Galda de Jos, au vrut să îl închidă de două ori.

Mai exact polițiștii de caz au trecut peste procurorul de caz la un moment dat și  au încercat să închidă ei ancheta. Toate datele au fost făcute publice pe portalul rejust.ro, după ce sora victimei a contestat durata anchetei. 

După ce magistrații Judecătoriei Alba Iulia au admis contestația femeii, au dat și un termen de soluționare a dosarului până în data de 12 decembrie. Procurorii de caz au soluționat dosarul în data de 28 noiembrie 2022.

Au clasat dosarul după ce au concluzionat că nu ar exista suspiciuni cu privire la modalitatea în care s-a produs decesul pacientului internat la Galda de Jos. Momentan soluția de clasare nu este defnitivă și poate fi atacată de familia victimei.

Ce s-a întâmplat: prima decizie la Tribunalul Alba

În prima fază sora pacientului a contestat durata anchetei, iar un proces a fost deschis pe rolul Tribunalului Alba, o soluție fiind dată 30 august 2022.

Citeste ce au scris reporterii alba24.ro, prima dată despre caz, pe link-ul de mai jos.

CITEȘTE ȘI: Moarte suspectă la spitalul din Galda de Jos: Sora unui pacient decedat în condiții incerte contestă ancheta procurorilor

În motivarea instanței, stă scris că: ”în urma decesului fratelui său decedat la data de 12.07.2020, în condiţii incerte în cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Galda de Jos, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă.

Precizează că la momentul decesului, fratele contestatoarei era internat în cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Galda de Jos, având diagnosticul de schizofrenic. De asemenea, a precizat că înainte de deces starea acestuia părea că se ameliorează, însă la scurt timp acesta a decedat.

În esenţă, contestatoarea a arătat că în urma autopsiei s-a constat că acesta suferise o lovitură în partea frontală a capului, afecţiune care s-ar fi putut produce în urma unei lovituri din partea unui îngrijitor”. 

Mai exact la momentul respectiv trecuse mai mult de un an, de când în anchetă nu au mai fost efectuate urmăriri. 

Atunci, în august, Judecătorii Tribunalului Alba au analizat rapid cauza și deoarece era deschis un dosar pentru ucidere din culpă au declinat cauza către Judecătoria Alba Iulia, pentru soluționarea cererii făcută de sora pacientului decedat.

Dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Alba Iulia: Polițiștii de caz, de la Galda de Jos, au încercat să închidă cazul

Magistrații Judecătoriei Alba Iulia i-au dat dreptate surorii pacientului și au precizat că perioada de timp scursă de la moartea bărbatului și până la momentul acțiunii în instanță este, perioadă în care ancheta nu a avansat, este nejustificată.

Mai mult de atât, după ce au admis contestația femeii și au dat termen de finalizare a anchetei în 12 decembrie 2022, motivarea a devenit publică.

În motivare este descris faptul cum polițiștii de caz de la Galda de Jos au încercat să închidă dosarul de două ori.

Alba24.ro a scris despre cum polițiștii au vrut să închidă de două ori dosarul, iar articolul poate fi citit mai jos.

CITEȘTE ȘI: Polițiștii au vrut să închidă de două ori dosarul unei morți suspecte la Galda de Jos. Au ignorat ordonanțele procurorului de caz

Nu numai că au vrut să închidă cazul; mai mult de atât, după cum susțin judecătorii, polițiștii din Galda de Jos au făcut cercetări doar în anul morții, în 2020, iar apoi nu au mai făcut nimic.

Judecătorul precizează că polițiștii au ”nesocotit” ordonanțele impuse de procuror și de asemenea se arată surprins că nu au mai făcut nimic în caz și au vrut să îl închidă.

Polițiștii din Galda de Jos au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. În data de 13 iulie 2020, la o zi de la moartea pacientului, a fost emis certificatul medico legal, iar polițitșii au audiat 4 martori.

În 27 iulie 2020, procurorul de caz de la Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a emis o dispoziție prin care a precizat ce acte de urmărire penală trebuie realizate în cauză.

Extras din motivarea instanței: 

Prima încercare de clasare

Un an mai târziu, polițiștii din Galda de Jos au încercat să claseze cazul, dar procurorul nu a fost de acord.

”La data de 25.06.2021, organele de cercetare penală au întocmit un referat cu propunere de clasare, soluţia care nu a fost împărtăşită de procurorul de caz, context în care la data de 30.07.2021 a fost întocmită ordonanţa de restituire a cauzei către organele de cercetare penală în vederea continuării cercetărilor, respectiv pentru audierea personalului medical din cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos”, se arată în motivarea instanței.

A doua încercare de clasare a cazului

Deși procurorul de caz a dat o ordonanță de continuare a cercetărilor, câteva zile mai târziu, polițiștii rurali, fără să facă ceea ce a ordonat procurorul, au încercat iar închiderea cazului.

”Fără a se efectua niciun act de cercetare penală şi fără a fi respectate dispoziţiile procurorului de caz, la data de 30.06.2022, organele de cercetare penală din cadrul Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos au întocmit un nou referat cu propunere de clasare.

Din nou, dosarul de urmărire penală a fost restituit organului de cercetare penală, fiind întocmită în acest sens ordonanța din data de 09.08.2022. În cuprinsul ordonanţei se menţionează actele de cercetare penală ce se impune a se efectua în cauză în vederea lămuririi situaţiei de fapt”, se arată în motivarea instanței.

Polițiștii au nesocotit ordonanțele impuse de procuror

”În cauza de faţă, judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că cercetările au debutat în anul 2020, acte de cercetare penală fiind efectuate exclusiv în anul 2020. Ulterior, judecătorul nu mai identifică niciun act procedural efectuat în vederea lămuririi situaţiei de fapt.

Mai mult, organele de cercetare penală investite cu efectuarea urmăririi penale în cauză au nesocotit dispoziţiile de îndrumare primite de la procurorul care se ocupa cu supravegherea acestuia.

Surpinzător este că, deşi organele de cercetare penală nu au respectat notele de îndrumare din cuprinsul ordonanţei emise în data de 20.07.2021, prin care s-a dispus restituirea cauzei, un an mai târziu au întocmit un nou referat cu propunere de clasare, fără a efectua în acest interval de timp nici măcar un singur act de cercetare penală în vederea lămurii stării de fapt.

Astfel, raportându-se la elementele indicate de legiuitor, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că activitatea de urmărire penală depăşeşte o durată rezonabilă şi au existat perioade nejustificate de inactivitate ale organelor de cercetare penală”, se arată în documentul consultat și citat de alba24.ro.

Clasarea de către procurori

În data de 28 noiembrie 2022, procurorul de caz a clasat dosarul, nefiind suspiciuni cu privire la moartea pacientului. Momentan decizia poate fi atacată de către familia victimei.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate