Connect with us
Advertisement

Eveniment

Polițiștii au vrut să închidă de două ori dosarul unei morți suspecte la Galda de Jos. Au ignorat ordonanțele procurorului de caz

Publicat

Polițiștii secției Rurale Galda de Jos au vrut să închidă, de două ori, dosarul penal deschis în urma unei morți suspecte, a unui pacient internat la spitalul de neuropsihiatrie din localitate. 

Polițiștii rurali chiar au trecut peste procurorul de caz la un moment dat și  au încercat să claseze cazul. Este vorba despre un pacient care a murit în condiții suspecte, în urma unei lovituri la cap, ”afecțiune care s-ar fi putut produce în urma unei lovituri din partea unui îngrijitor”, se arată în motivarea instanței. 

Nu numai că au vrut să închidă cazul; mai mult de atât, după cum susțin judecătorii, polițiștii din Galda de Jos au făcut cercetări doar în anul morții, în 2020, iar apoi nu au mai făcut nimic.

Judecătorul precizează că polițiștii au ”nesocotit” ordonanțele impuse de procuror și de asemenea se arată surprins că nu au mai făcut nimic în caz și au vrut să îl închidă. 

De asemenea, judecătorul mai spune că perioada lungă de timp care s-a scurs de la începutul anchetei și până în prezent este nejustificată. 

Sora pacientului decedat a contestat în instanță durata anchetei, iar magistrații Judecătoriei Alba Iulia i-au dat dreptate.

Aceștia au impus un termen limită până la care acheta penală să fie finalizată. Însă, în motivarea instanței, din data de 12 septembrie este notat că polițiștii din Galda de Jos au vrut să claseze de două ori dosarul, chiar dacă procurorul nu a emis o asemenea dispoziție.

CITEȘTE ȘI: Moarte suspectă la spitalul din Galda de Jos: Sora unui pacient decedat în condiții incerte contestă ancheta procurorilor

Alba24.ro a prezentat, la prima apariție pe instanțele de judecată din Alba, cazul pacientului mort în condiții suspecte.

De asemenea, nu este singurul caz în care un pacient internat la Galda de Jos a murit în condiții suspecte. În urmă cu doi ani, un caz șocant s-a petrecut la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos. Un pacient a decedat la două săptămâni după ce a fost bătut de alți doi pacienți internați.

CITEȘTE ȘI: DECES SUSPECT la Spitalul din Galda: Pacient bătut, consultat pentru dureri la șold, MORT din cauza unei hemoragii interne

Inițial, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, bărbatul a fost consultat pentru dureri la piciorul stâng și i s-a pus diagnosticul de contuzie la șoldul stâng, dar moartea acestuia a survenit unei rupturi de splină.

CITEȘTE ȘI: DECES SUSPECT la spitalul din Galda: Dosar penal in rem pentru neglijență în serviciu. Precizări de la spitalul din Alba Iulia

Cum au vrut să claseze polițiștii din Galda de Jos dosarul și ce s-a întâmplat

Cazul a ieșit la suprafață în momentul în care sora pacientului a contestat durata de soluționare a cazului. Potrivit motivării instanței, bărbatul era internat la spitalul  de Neuropsihiatrie Galda de Jos, iar, în data de 12 iulie 2020, acesta a decedat. Femeia a susținut că starea pacientului se ameliora.

Potrivit documentului citat, ”în urma autopsiei s-a constatat că acesta suferise o lovitură în partea frontală a capului, afecţiune care s-ar fi putut produce în urma unei lovituri din partea unui îngrijitor”.

Polițiștii din Galda de Jos au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. În data de 13 iulie 2020, la o zi de la moartea pacientului, a fost emis certificatul medico legal, iar polițitșii au audiat 4 martori.

În 27 iulie 2020, procurorul de caz de la Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a emis o dispoziție prin care a precizat ce acte de urmărire penală trebuie realizate în cauză.

Prima încercare de clasare

Un an mai târziu, polițiștii din Galda de Jos au încercat să claseze cazul, dar procurorul nu a fost de acord.

La data de 25.06.2021, organele de cercetare penală au întocmit un referat cu propunere de clasare, soluţia care nu a fost împărtăşită de procurorul de caz, context în care la data de 30.07.2021 a fost întocmită ordonanţa de restituire a cauzei către organele de cercetare penală în vederea continuării cercetărilor, respectiv pentru audierea personalului medical din cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos”, se arată în motivarea instanței.

A doua încercare de clasare a cazului

Deși procurorul de caz a dat o ordonanță de continuare a cercetărilor, câteva zile mai târziu, polițiștii rurali, fără să facă ceea ce a ordonat procurorul, au încercat iar închiderea cazului.

”Fără a se efectua niciun act de cercetare penală şi fără a fi respectate dispoziţiile procurorului de caz, la data de 30.06.2022, organele de cercetare penală din cadrul Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos au întocmit un nou referat cu propunere de clasare.

Din nou, dosarul de urmărire penală a fost restituit organului de cercetare penală, fiind întocmită în acest sens ordonanța din data de 09.08.2022. În cuprinsul ordonanţei se menţionează actele de cercetare penală ce se impune a se efectua în cauză în vederea lămuririi situaţiei de fapt”, se arată în motivarea instanței.

Polițiștii au nesocotit ordonanțele impuse de procuror

”În cauza de faţă, judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că cercetările au debutat în anul 2020, acte de cercetare penală fiind efectuate exclusiv în anul 2020. Ulterior, judecătorul nu mai identifică niciun act procedural efectuat în vederea lămuririi situaţiei de fapt.

Mai mult, organele de cercetare penală investite cu efectuarea urmăririi penale în cauză au nesocotit dispoziţiile de îndrumare primite de la procurorul care se ocupa cu supravegherea acestuia.

Surpinzător este că, deşi organele de cercetare penală nu au respectat notele de îndrumare din cuprinsul ordonanţei emise în data de 20.07.2021, prin care s-a dispus restituirea cauzei, un an mai târziu au întocmit un nou referat cu propunere de clasare, fără a efectua în acest interval de timp nici măcar un singur act de cercetare penală în vederea lămurii stării de fapt.

Astfel, raportându-se la elementele indicate de legiuitor, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că activitatea de urmărire penală depăşeşte o durată rezonabilă şi au existat perioade nejustificate de inactivitate ale organelor de cercetare penală.

În acest sens, judecătorul reţine că obiectul cauzei vizează o infracţiune care, chiar dacă prezintă o anumită complexitate, nu suscită administrarea unui probatoriu care să se întindă pe o perioadă atât de lungă de timp.

Judecătorul nu identifică un comportament imputabil contestatoarei, în contextul în care aceasta a fost audiată la data de 15.07.2020, iar de atunci nu au mai fost efectuate alte acte de cercetare penală care să reclame concursul acesteia.

Judecătorul reţine că întârzierea înregistrată de la data ultimului procedeu probatoriu efectuat în cursul urmăririi penale este una nejustificată, trecând peste doi ani în care nu s-au mai administrat alte probe, această tergiversare nefiind cauzată nici de comportamentul părţilor, dar nici de intervenţia unor modificări legislative care să fi influenţat desfăşurarea activităţii de urmărire penală”, se arată în motivarea instanței.

Drept urmare, magistratul Judecătoriei Alba Iulia a admis contestația formulată de sora pacientului și a dispus ca polițiștii din Galda de Jos să lucreze la dosar până în data de 12 decembrie 2022.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement