Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Decizie la Curtea de Justiţie UE privind drepturile salariaţilor transferaţi. Care sunt obligaţiile pentru noul angajator

Publicat

cedo drepturi europeana justitie curte Angajatorul care primeşte prin transfer salariaţi este obligat să ia în considerare vechimea dobândită de aceştia la fostul angajator. Această condiţie trebuie respectată chiar dacă a trecut un an de când a avut loc transferul, atât timp cât vechimea se calculează pentru stabilirea unui drept bănesc, precum cel al preavizului la concediere.

Decizia aparţine Curţii de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), când a trebuit să analizeze prevederile unui act european care este transpus și în legislația noastră.

În cazul prezentat, patru lucrători transferați fuseseră dați afară la mai bine de un an de la data transferului, doar că fără să li se ofere o prelungire a termenului de preaviz, așa cum prevedea contractul colectiv de muncă la care era obligat noul angajator. Motivul neacordării prelungirii a fost că salariații transferați nu aveau zece ani vechime la noul angajator, așa cum cerea contractul colectiv, însă dacă s-ar fi luat în calcul vechimea la fostul angajator, atunci condiția vechimii ar fi fost îndeplinită.

Curtea a considerat că angajatorul este obligat să țină cont de vechimea dobândită la fostul angajator (cedent) de către salariații transferați, chiar dacă a trecut un an de când a avut loc transferul și nu ar mai fi obligat să respecte fostul contract colectiv de muncă, atâta timp cât vechimea se calculează pentru stabilirea unui drept bănesc, cum este cel la preavizul de concediere.

„(…) la concedierea unui lucrător la mai mult de un an după transferul întreprinderii, cesionarul trebuie să includă în calculul vechimii în muncă a lucrătorului în cauză, relevantă pentru stabilirea preavizului la care acesta are dreptul, vechimea în muncă dobândită de lucrătorul respectiv la cedent”, a decis Curtea.

Legea nr. 67/2006 reprezintă actul care transpune în legislația noastră Directiva 2001/23/CE a Consiliului, la care se referă decizia CJUE. Legislaţia le asigură salariaților transferați drepturile și în continuare, chiar dacă au schimbat angajatorul și să poată lucra pentru noul angajator în aceleași condiții, dar în niciun caz în condiții mai puțin avantajoase. Curtea a stabilit că vechimea dobândită la cedent nu constituie, ca atare, un drept de care lucrătorii transferați s-ar putea prevala în raport cu cesionarul, adică noul angajator. Însă atunci când vechimea este necesară la calculul anumitor drepturi bănești, cum este și cel la preaviz, atunci situația se schimbă, pentru că angajatorul e obligat să țină cont de ea.

Hotărârile date de CJUE sunt obligatorii pentru toate instanțele naționale ce întâmpină o problemă asemănătoare, deci și pentru cele din România. Curtea s-a raportat, în aceste decizii, la un act normativ european, respectiv Directiva 2001/23/CE, ale cărei prevederi se regăsesc și în legislația noastră, în Legea nr. 67/2006.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax